Ga verder naar de inhoud

Pleegkind

In Vlaanderen wonen meer dan 10.000 kinderen in een pleeggezin. Soms voor enkele maanden of enkele jaren, soms enkel tijdens weekends en vakanties. Ze wonen in een pleeggezin omdat hun ouders het even moeilijk hebben.

Pleegkinderen in Vlaanderen

Waarom gaan kinderen in een pleeggezin wonen?

Soms gaan ouders zelf op zoek naar hulp, omdat ze het even niet meer zien zitten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze ziek zijn, dat ze een pauze nodig hebben om hun problemen aan te pakken of dat ze de zorg voor een kind met een handicap niet alleen kunnen dragen. Als ze dan even niet voor hun kind(eren) kunnen zorgen, kan een pleeggezin helpen om de taken te verdelen.

Maar ook een rechter kan beslissen dat een kind beter in een pleeggezin kan wonen. Meestal is er dan al veel geprobeerd om de ouders te helpen bij de opvoeding van hun kinderen, maar is dat niet voldoende.

Een bekend of onbekend pleeggezin?

Sommige pleegkinderen gaan een tijdje in een gezin wonen dat ze al kennen. Dat kan bij familie zijn, maar ook bij een juf van de school, een bevriend koppel ... Dat noemen we netwerkpleegzorg. Andere kinderen verhuizen naar een pleeggezin dat ze nog niet kennen. Dat vraagt vaak een hele aanpassingsperiode voor het kind, de ouders en het pleeggezin. Die vorm noemen we bestandspleegzorg.

Tiener lacht

Pleegjongeren.be

Ik heb problemen thuis en wil naar een pleeggezin; waar kan ik terecht? Waarom moet ik naar pleeggezin? Wat als ik een probleem heb in mijn pleeggezin? Wat als ik terug naar mijn ouders wil? Wat zijn mijn rechten?

Op de pleegjongerenwebsite vind je alles wat je moet weten als je in pleegzorg zit, zat of gaat zitten. De website is speciaal gemaakt voor én door pleegjongeren.

Rechten van pleegjongeren

Als je in een pleeggezin gaat wonen, verandert er heel wat. Weet dat jij als pleegkind verschillende rechten hebt.

Welke ondersteuning krijgen pleegkinderen?

Bij pleegzorg sta je er nooit alleen voor. Pleegkinderen, pleeggasten, ouders en pleeggezinnen worden allemaal ondersteund op verschillende manieren.

Twee kinderen met boek op hoofd

Pleegzorg in de klas

Wil je aan je klasgenoten vertellen over pleegzorg? Of wil je met je school een actie doen voor pleegzorg? Dat kan én wij helpen jou op weg met een spreekbeurtpakket!

Participatie

Participatie betekent letterlijk ‘deelname’. Wij vinden het belangrijk om de mening te kennen van iedereen die betrokken is bij pleegzorg. Laat jij ook je stem horen?

Activiteiten voor deze doelgroep

We organiseren regelmatig infosessies, ontmoetingsmomenten en andere activiteiten in jouw buurt. We kijken ernaar uit om jou daar te ontmoeten!

Informatie over deze doelgroep

Hier ontdek je alle informatie over pleegzorg. Via de filters kan je snel het antwoord op jouw vraag vinden.