Ga verder naar de inhoud

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.


Campagne Meetjesland visual

Christel Verhas, algemeen directeur van Pleegzorg Oost-Vlaanderen licht toe: “In Oost-Vlaanderen kunnen we op maar liefst 1.746 pleeggezinnen rekenen. Zij vangen een kind, jongere of volwassene bij hen thuis op, zolang dat nodig is. Maar ondanks het engagement van die vele gezinnen staan er vandaag nog meer dan 200 kinderen op onze wachtlijst. Voor hen hebben we nog geen pleeggezin of iemand uit hun eigen netwerk gevonden die hen kan opvangen. De nood aan pleeggezinnen blijft dus ontzettend groot. We doken in onze cijfers en stelden vast dat we in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins in totaal helaas maar een 30-tal pleeggezinnen hebben. Dat is erg weinig omdat we, waar mogelijk, liefst zoeken naar een pleeggezin dat in de buurt woont van waar het kind komt, zodat het bijvoorbeeld naar dezelfde school kan blijven gaan. Daarom is deze lokale campagne zo belangrijk en willen we mensen uit de streek prikkelen om over pleegzorg na te denken.”

Vanaf 15 januari brengen we daarom pleegzorg in het straatbeeld in de drie gemeenten. Dit doen we met:

  • advertenties op het openbaar vervoer. In totaal rijden 14 bussen rond met een pleegzorgboodschap.
  • pleegzorg-broodzakken die verdeeld worden via de deelnemende bakkerijen en flyers die beschikbaar zijn bij de lokale apothekers.
  • promotiemateriaal bij de plaatselijke bibliotheken.

Daarnaast roepen we de drie gemeentebesturen op om ‘Pleegzorggemeente’ te worden. Dit label geeft aan dat een lokaal bestuur pleegzorg genegen is en wil ondersteunen. Op welke manier ze dat doen, beslist het gemeentebestuur zelf. In het Meetjesland zijn de gemeenten Assenede, Evergem en Zelzate reeds ‘Pleegzorggemeente’.

Wie interesse heeft om pleeggezin te worden, kan via deze link een infopakket aanvragen of zich inschrijven voor een infosessie. “Pleeggezinnen kunnen heel divers zijn: alleenstaanden, koppels, holebi’s, ouders die al eigen kinderen hebben, maar ook gezinnen die geen eigen kinderen hebben en gezinnen met alle culturele achtergronden zijn welkom,” vertelt Verhas. “Voor de mensen uit het Meetjesland die zich aangesproken voelen door onze campagne organiseren we op 28 februari om 19u30 een infosessie in het Vrij CLB meetjesland in Eeklo. Een pleegzorgbegeleider vertelt er wat de verschillende vormen van pleegzorg precies inhouden, een ervaren pleegzorger deelt zijn of haar persoonlijke pleegzorgervaringen en je krijgt de kans om al je vragen te stellen. Zo krijg je een duidelijk beeld van hoe pleegzorg een plaats zou kunnen krijgen in jouw leven.”

Inschrijven voor deze infosessie kan hier.

Andere interessante artikels

P15 Pleegzorgpluim foto1
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Gitte & Cato!

2 mei 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg_Nala
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024

Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of gevleugelde metgezel en dat heeft zo zijn voordelen. Als levende wezens met behoeftes en gevoelens, bestrijden ze eenzaamheid, zorgen ze voor gezelligheid en hebben ze ook een positieve invloed op de ontwikkeling van onze (pleeg)kinderen. Drie pleeggezinnen getuigen over de rol die hun huisdier in hun leven vervult en over de (positieve) impact van hun trouwe metgezel.