Ga verder naar de inhoud

Partners in Parenting - Veerle Baertsoen - de combinatie leefgroep en pleegzorg

14 juli 2022

Vóór Veerle Baertsoen bij VZW Jongerenzorg kwam werken, was ze twintig jaar begeleider in een andere voorziening. Ze was er context-, leefgroep-, en integrale begeleider. Nu werkt ze als teamcoördinator van twee leefgroepen en werkt ze ook nog deeltijds mee in een leefgroep. We spraken met haar over de meerwaarde van het Project “Partners in Parenting voor de kinderen van VZW Jongerenzorg. Bij het project Partners in Parenting blijft niet alleen het bed in de leefgroep beschikbaar en kan de hulp van de leefgroep ingeschakeld worden, er wordt ook nog een stuk expertise van pleegzorg aan toegevoegd.

Elk kind anders

“De kinderen die door Jongerenzorg begeleid worden zijn tussen drie en achttien jaar en komen er terecht om dat het (tijdelijk) niet haalbaar is om thuis te wonen. Uiteraard heeft dat bij veel kinderen een grote impact en dat uit zich bij elk kind anders. Het is een hele uitdaging om er voor ieder kind te kunnen zijn op een juiste manier en te beantwoorden aan de noden die ze hebben.

P en p team veerle 1

Gezinswarmte

P&P of Partners in Parenting is een soort van doorgedreven verderzetting van het werken met steungezinnen. De leefgroepen doen al lange tijd een beroep op gezinnen waar kinderen die nauwelijks of heel weinig naar huis kunnen toch kunnen proeven van het gezinsleven. Kinderen gaan altijd graag naar hun steungezin. Ze komen steeds gelukkig terug en krijgen daar heel wat normen en waarden mee. Ze kunnen er toch een stuk delen in de gezinswarmte die ze grotendeels missen in de leefgroep. Het is een enorme meerwaarde naar later toe. In hun steungezin leren ze echt hoe een gezin werkt, hoe de structuren daar ineen zitten, hoe je daarin mee draait. In een leefgroep kan je dit niet evenaren of helemaal nabootsen. Het is een ongelooflijke meerwaarde naar later toe: als ze zelf een gezin willen starten weten kinderen uit een voorziening vaak te weinig hoe daarin te functioneren vanuit de beperkte ervaring die ze hebben of vanuit de moeilijke situaties thuis.

Niet zomaar een weekendje weg

Voor kinderen die in een P&P-gezin terecht kunnen, betekent dit niet zomaar een weekendje weg. Het is even tot rust komen buiten de leefgroep, even niet moeten concurreren met 7 andere kinderen om de aandacht. In een P&P-gezin wordt het kind automatisch gezien. Het gezin kiest bewust voor het kind, maakt er tijd voor en stemt zich bewust af op het kind. De kinderen krijgen er de warmte, liefde en aandacht waarvoor ze anders net iets te vaak moeten vechten, terwijl het eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn.

Flexibiliteit is een basisvoorwaarde

P&P-gezinnen doen dit meestal vanuit de overtuiging dat ze iets te bieden hebben voor een kind, dat ze iets kunnen betekenen voor iemand anders. Anders hou je het niet vol. De drijfveer van een steungezin is meestal een concreet antwoord bieden op een tekort of nood bij een kind. P&P-gezinnen hebben de meeste kans om een meerwaarde te kunnen bieden als ze echt vanuit het kind kunnen kijken. Als ze erin slagen een andere bril op te zetten en flexibel genoeg zijn om hun eigen gezinsleven af te stemmen op de noden van het kind, maar daarbij toch hun eigenheid kunnen bewaren. Een stukje flexibiliteit is dus wel een basisvoorwaarde. Koppels moeten er ook allebei achterstaan, we zien dat dat heel belangrijk is.

Focus op het kind

Bij de kinderen zelf zien we dat een P&P-gezin een verrijkende aanvulling is op hun leven in de leefgroep. Iets om naar uit te kijken, iets leuks en absoluut geen bedreiging voor hun ouders thuis. Voor ouders zelf ligt dat soms een beetje anders. Zij vinden dat aanvankelijk soms wat moeilijker. Maar met de juiste omkadering en als we de focus op het kind kunnen leggen, kunnen we samen heel ver komen.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.