Ga verder naar de inhoud

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

P14 pleegzorgpluim 1

Ik ben onderweg naar Vlaams-Brabant. Deze keer niet voor een ontmoeting met een pleeggezin, maar wel voor Rik: een begeleider uit het team van Leuven. De nominatie voor de pleegzorgpluim komt van één van zijn begeleidingen, namelijk Gisèle en haar kleindochter. Ze worden al zeventien jaar door Rik begeleid en willen hem daarom graag in de bloemetjes zetten.

Zonder Rik hadden we het misschien niet zo lang volgehouden als pleeggezin!
Pleegzorger Gisèle
P14 pleegzorgpluim 2

Een graag geziene collega

Wanneer ik aankom op de Brusselsesteenweg in Leuven bots ik vrijwel meteen op Christine, de teamverantwoordelijke van Rik. Zo meteen reiken we de pluim samen uit en ze is al druk in de weer om een kleine verrassing voor Rik op poten te zetten.

De koffiekoeken worden uitgestald. Het voltallige team van Leuven zit klaar in het vergaderlokaal waar Rik zo meteen zal binnenwandelen. Ik sla een praatje met enkele collega’s. Volgens hen is Rik’s nominatie voor de pleegzorgpluim meer dan terecht: “Rik is al meer dan 35 jaar een vaste waarde binnen pleegzorg. Dankzij zijn jarenlange ervaring is hij een grote steun voor het team”. Zijn teamverantwoordelijke Christine beaamt de woorden van haar team: “Hij is een graag geziene collega. Volgend jaar gaat hij met pensioen, we gaan zijn down-to-earth-mentaliteit zeker missen hier in huis!”.

Compleet verrast

Wanneer Rik de ruimte binnenkomt wordt hij begroet door een 20-tal applaudisserende collega’s. Gisèle en haar kleindochter konden er door de winterse weersomstandigheden helaas niet bij zijn vandaag. Dat belette hen echter niet om enkele woorden van dank door te geven via Christine: “Zonder Rik hadden we het misschien niet zo lang volgehouden als pleeggezin. Zijn begeleiding is als een rots in de branding geweest voor ons gezin. Rik heeft niet alleen geholpen bij het oplossen van uitdagingen, zijn begeleiding heeft een blijvende impact gehad op de relatie met mijn kleindochter”.

Wanneer ik Rik achteraf spreek valt zijn oprechte verrassing duidelijk op: “Ik had het echt niet zien aankomen. Het is natuurlijk geweldig om deze erkenning te ontvangen als een teken van waardering, maar voor mij zijn een goede samenwerking en heldere communicatie gewoon vanzelfsprekend!”

Andere interessante artikels

P15 Pleegzorgpluim foto1
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Gitte & Cato!

2 mei 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg_Nala
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024

Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of gevleugelde metgezel en dat heeft zo zijn voordelen. Als levende wezens met behoeftes en gevoelens, bestrijden ze eenzaamheid, zorgen ze voor gezelligheid en hebben ze ook een positieve invloed op de ontwikkeling van onze (pleeg)kinderen. Drie pleeggezinnen getuigen over de rol die hun huisdier in hun leven vervult en over de (positieve) impact van hun trouwe metgezel.

Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.