Ga verder naar de inhoud

Van leefgroep naar gezin

07 december 2021

Partners in Parenting (P&P) is een speciale vorm van pleegzorg. Kinderen in een leefgroep die niet of nauwelijks naar huis kunnen, krijgen via P&P een plek buiten de leefgroep. Daan* (10 jaar) komt zo al sinds 2019 af en toe logeren bij Liesbet.

Dag Liesbet, je vormt ondertussen al 2 jaar een P&P-gezin voor Daan. Weet je nog waarom je in eerste instantie gekozen hebt om pleegzorger te worden?

Ik heb twee vriendinnen die aan ondersteunende pleegzorg doen waar ik regelmatig op bezoek ging. Ik vond het dan heel mooi om te zien hoe die kinderen groeien. In het begin waren ze onrustig en moesten ze hun plaats in het gezin zoeken. Maar na een tijdje hadden ze hun plaats gevonden en werden ze echt een deel van het gezin. Dat zette me aan het denken.

Eerst twijfelde ik nog, ook omdat ik alleen ben, maar na een goed gesprek met een van die vriendinnen heb ik toch de stap gezet en volgde ik het traject om pleeggezin te worden. Dat was intensief, maar ik bleef wel geprikkeld en geboeid.

Wanneer heb je dan voor P&P gekozen?

In 2018 ben ik gestart met het traject. Er was eerst een match met een kind uit de reguliere pleegzorg, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan. In die zomer kreeg ik de vraag of ik een P&P-gezin wou worden. Op dat moment kende ik P&P nog helemaal niet. Pleegzorg is dan samen met een P&P-begeleidster langsgekomen om uit te leggen wat het is. Na die uitleg heb ik besloten dat ik ook voor die vorm wou gaan. Ik maakte bewust de keuze om te starten als ondersteunend pleeggezin.

Ik maakte bewust de keuze om te starten als ondersteunend pleeggezin.
P&P-pleegmama Liesbet

Ondersteunende pleegzorg wil zeggen dat het kind in het weekend of in de vakanties naar het pleeggezin gaat. Hoe vaak komt Daan naar jou?

Daan komt een weekend op twee naar mij. Het andere weekend gaat hij naar zijn mama, maar dan komt hij tijdens de week hier ook een nacht slapen. De week dat hij in het weekend naar mij komt, blijft hij nog twee extra nachten slapen. Tijdens mijn weekend vindt het bezoek met zijn papa plaats, dan gaat hij op zaterdag naar daar.

Waarom is het voor Daan zo belangrijk dat hij af en toe naar jou kan komen?

Het is voor hem een moment om tot rust te komen. In de leefgroep doen ze veel samen in groep en hier kan hij meer op zichzelf zijn en zijn gedachten de vrije loop laten gaan. Ik merk dat hij daar echt nood aan heeft.

Kan je ons iets vertellen over de start van jullie P&P-traject?

Bij P&P start je met een aantal bezoekmomenten in de leefgroep. Het kind weet dan nog niet dat jij mogelijks zijn of haar pleeggezin wordt. Ik ben zo gestart onder het mom van huiswerkbegeleidster. Ik hielp dan meerdere kinderen, maar de opvoeders in de leefgroep zeiden dan wel eens van “Daan, ga jij nu maar met Liesbet huiswerk maken”. Na een aantal keren bleef ik dan ook wat langer en speelde ik een gezelschapsspel met hem. Zo konden ze al zien hoe hij reageerde op mij en of er een klik was.

En verliep dat goed?

Ja, na een tijd bleef ik tot hij moest gaan slapen. Op een bepaald moment zei hij tegen mij “misschien moet je aan de jeugdrechter vragen of je hier ook eens mag blijven slapen.” Dat vond ik heel mooi en zal mij ook altijd bijblijven.

Hoe is het dan verder verlopen?

Na een paar maanden hebben ze hem gezegd dat hij mocht komen logeren bij mij. Dat is ook heel voorzichtig opgebouwd. Hij is de eerste keer hier een namiddag komen spelen samen met de P&P-begeleidster. Na anderhalf uur moest de begeleidster weg en kreeg hij de keuze om al mee terug te gaan naar de leefgroep of om nog wat langer te blijven. Hij heeft er dan voor gekozen om wat langer te blijven. Hij is ook niet meteen blijven slapen. In het begin kwam hij na school en bracht ik hem voor bedtijd terug naar de leefgroep.

Bij P&P krijg je intensievere begeleiding dan bij reguliere pleegzorg. Is dat een reden waarom je daarvoor hebt gekozen?

Nee, dat niet. Ik ken het reguliere pleegzorgtraject niet en kan de vergelijking niet maken. Het is wel zo dat de begeleiding bij P&P vrij intensief is. In de eerste plaats is er de P&P-begeleidster, die ook het eerste contact is tussen mij en de leefgroep. Er is maandelijks een gesprek met de begeleidster om te kijken hoe het verloopt, maar dat kan ook vaker als dat nodig is. Ik kan haar altijd bellen of mailen als ik vragen heb of als er moeilijkheden zijn. Ze waakt er ook over dat ik niet te veel hooi op mijn vork neem en op tijd een pauze voor mezelf inlas.

Daarnaast zijn er de opvoeders in de leefgroep. Toen Daan net hier was, was het wat zoeken en had hij het soms moeilijk. Ik heb dan ’s avonds vaker naar de leefgroep gebeld om uit te leggen wat er was gebeurd en te vragen wat ik kon doen als dat nog eens zou voorvallen. Het is leuk om een back-up te hebben bij iemand die het kind goed kent. De leefgroep koppelt ook altijd terug naar de begeleidster. Als er zich iets voorgedaan heeft in het weekend, krijg ik de week daarna een telefoontje van mijn P&P-begeleidster om te kijken hoe dat was voor ons beide. In de leefgroep krijgt Daan dan ook therapie om hem te helpen rust te vinden.

Het is leuk om een back-up te hebben bij iemand die het kind goed kent.
P&P-pleegmama Liesbet

Er blijft altijd een bed beschikbaar in de leefgroep voor Daan, vind je dat belangrijk?

Je voelt wel aan hem dat hij daar nood aan heeft. Dat is de plek waar hij ook altijd op kan terugvallen. Hij heeft al een aantal keer aangegeven dat hij graag naar hier komt, maar op dit moment zijn we zeker nog niet zover dat hij hier fulltime zou kunnen komen wonen.

Is het altijd vlot verlopen met Daan? Heb je ooit het gevoel gehad dat je een beroep moest doen op dat bed in de leefgroep?

Het was in het begin wel zoeken, zowel voor hem als voor mij. Hij is heel wantrouwig, maar hij begint mij nu te vertrouwen. In het verleden zijn er vaker beloftes gebroken ten opzichte van hem. Daarom wil ik aan hem laten zien dat ik mijn beloftes wel nakom. Als ik hem ’s avonds na school ophaal in de leefgroep, probeer ik altijd voor hem daar te zijn zodat hij ziet dat ik op hem wacht en hij niet op mij moet wachten.

Er zijn wel al hevige discussies geweest tussen ons, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat hij op dat moment terug naar de leefgroep moest. Ik zou dat ook niet meer over mijn hart krijgen om te zeggen dat hij niet meer moet komen. Ik heb nog altijd geen spijt gehad van mijn keuze. Het is ook zoals ze zeggen, het verrijkt je leven. Zowel het opvangen van het kind als de hele setting errond. Het is een hele mooie ervaring. Eentje met vallen en opstaan, maar het is het zeker waard.

Het is een hele mooie ervaring. Eentje met vallen en opstaan, maar het is het zeker waard.
P&P-pleegmama Liesbet

*Om de privacy van het kind te beschermen, is er een schuilnaam gebruikt

P&P?

Partners in Parenting (P&P) ontstond in Limburg al meer dan 10 jaar gelden in MFC Bethanië. Sinds 2014 is er een samenwerking met pleegzorg Limburg. In 2022 rollen we het ook uit naar de andere provincies. In alle provincies zal er een proeftraject gestart worden met andere voorzieningen.

Wat is P&P?

'Partners in Parenting' geeft kinderen die in een leefgroep verblijven en niet of nauwelijks naar huis kunnen een plek buiten de leefgroep via pleegzorg. Die kinderen kunnen ook van pleegzorg genieten mits intensieve ondersteuning van het kind, de ouders en de pleegouders vanuit de voorziening.

De voorziening als ankerpunt

Tijdens het traject kunnen pleegouders rekenen op heel intensieve begeleiding vanuit de voorziening in samenwerking met pleegzorg. Bovendien is er altijd de mogelijkheid om terug te vallen op de voorziening, die blijft het ankerpunt. Zo blijft er altijd een bed voor het kind gereserveerd in de leefgroep. De samenwerking tussen ouders, pleegouders en de voorziening staat hierin centraal.

De P&P-voorzieningen:

  • Limburg: MFC Bethanië & vzw De Wiekslag
  • Antwerpen: vzw Olo
  • Oost-Vlaanderen: vzw Amon
  • West-Vlaanderen: vzw Jongerenzorg
  • Vlaams-Brabant: OBC Espero, Minor Ndako & vzw Levensruimte

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.