Ga verder naar de inhoud

Vaccins en pleegzorg

26 februari 2021

We horen het nu bijna dagelijks in het nieuws: meer en meer mensen krijgen het vaccin tegen het coronavirus.

Dat roept de vraag op: “Hoe zit het nu weer met het vaccineren van pleegkinderen en pleegjongeren?” We zetten de algemene regels voor vrijwillige vaccinaties nog even op een rijtje.

Wie beslist?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten of het pleegkind of de pleegjongere zélf kan oordelen over zijn gezondheid en wat goed is voor hem/haar, of dat hij/zij daarvoor voldoende ondersteuning voor krijgt. Het is de dokter die dat beoordeelt.

  • Als de dokter vindt dat het pleegkind of de pleegjongere in staat is om te beslissen, mag die dus zelf kiezen of hij/zij gevaccineerd wil worden.
  • Als de dokter vindt dat het pleegkind of de pleegjongere NIET zelf kan beslissen, dan hebben de ouders of de voogd het recht om te kiezen of er gevaccineerd wordt.

Als het onderwerp ter sprake komt in het pleeggezin zonder dat er hierover afspraken zijn met de ouders, kaart men dat aan bij de begeleider van de dienst pleegzorg, zodat die het gesprek op gang kan brengen. Mogelijk passen jullie samen de afsprakennota aan. De begeleider neemt een bemiddelende rol op.

Geraken jullie er niet uit, dan kunnen zowel de ouders als de pleegouders de rechtbank inschakelen. Voor pleegzorgplaatsingen door de jeugdrechtbank, kan de jeugdrechter beslissen over de vaccinatie. In de andere gevallen moet men naar de familierechtbank stappen, die dan de knoop doorhakt.

Het is altijd belangrijk dat je de keuze om jezelf of een kind te laten vaccineren heel bewust maakt. Zorg dus dat je genoeg goede informatie hebt.

Voor pleegjongeren tussen 12 en 15 jaar is er een licht afwijkende procedure afgesproken om te zorgen voor een vlotte doorloop in de vaccinatiecentra. Alle informatie daarover vind je in het nieuwsbericht 'Vaccinatie COVID-19 voor 12- tot 15-jarige pleegjongeren'.

Een uitzondering

Als een pleegkind of pleegjongere pleegzorg combineert met een verblijf in een erkende voorziening, kan die in de voorziening preventief een vaccinatie krijgen. Dat gebeurt dan volgens de regels van de Vlaamse Regering. Die kan je lezen op www.laatjevaccineren.be.

COVID-19-vaccins

Hoe werkt het coronavaccin? Ga ik ziek worden van zo’n vaccin? En welke soorten vaccins zijn er eigenlijk? We zitten allemaal met heel wat vragen. Op www.laatjevaccineren.be/covid-19-vaccins kan je alle antwoorden op die vragen vinden.

Andere interessante artikels

K en isla
Getuigenis

Pleegbroer en -zus van een jonge vluchteling

17 juni 2025

K. is een kleine twee jaar geleden in het gezin komen wonen. De jongen komt uit Syrië en arriveerde hier toen hij amper acht jaar oud was. Intussen spreekt hij vlot Nederlands en speelt spelletjes met zijn pleegbroer en -zus alsof het nooit anders is geweest.

Tom en sarah 1

Pleegzorg als verrijking

13 juni 2025

Het huis van Sarah en Tom ademt gastvrijheid. Ze maken mensen graag warm voor pleegzorg en de problematiek van jongeren op de vlucht. Ze doen dat in hun dichte omgeving door te praten over hun warme contact met F., een jongeman die vluchtte uit Afghanistan en meer dan een jaar bij hen heeft gewoond. Ze zijn ervan overtuigd dat veel mensen zouden kunnen wat zij deden. Het mateloze respect voor pleeggezinnen maakt het soms iets onbereikbaars. Zelf zeggen ze daarover: “Ja, het was bijzonder met F. bij ons thuis, maar anderen zouden dit ook kunnen.”

Ontwerp zonder titel 1
Nieuws

Bevraging samenwerking met de jeugdadvocaat

4 juni 2025

In het voorjaar van 2024 organiseerde Pleegzorg Oost-Vlaanderen een bevraging onder pleegzorgers, ouders en jongeren over de samenwerking met de jeugdadvocaat.

Deze kwam er omdat pleegzorgers hun zeer uiteenlopende ervaringen bij de jaarlijkse zitting met ons deelden.

Zo’n jaarlijkse zitting is voor veel betrokkenen een spannende ervaring. Er wordt namelijk bekeken wat het meest aangewezen perspectief is voor het pleegkind of de pleegjongere. Dat het kind of de jongere daarin goed gehoord en vertegenwoordigd wordt, is essentieel. Daarom wilden we als pleegzorgdienst de noden, kansen en krachten ervan in kaart brengen om verbetervoorstellen te formuleren naar de organisatie en de balie.