Ga verder naar de inhoud

Uitbetaling schooltoeslag 2020-2021 gaat van start

15 september 2020

Vanaf september start de uitbetaling van de schooltoeslag voor het schooljaar 2020-2021.

Kinderen die kleuter-, lager of secundair onderwijs volgen, kunnen rekenen op die jaarlijkse toeslag als het inkomen van de opvoeders van een kind voldoet aan de inkomensvoorwaarde. Een pleegkind dat al meer dan 12 maanden onafgebroken in hetzelfde pleeggezin verblijft op 31 augustus van het betrokken schooljaar, is vrijgesteld van de financiële voorwaarden.

Voor wie?

Krijgt het kind al een Groeipakket? Dan ontvangt het de schooltoeslag automatisch als het voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Het gezin waar het kind gedomicilieerd is voldoet aan de inkomstenvoorwaarde.
  • Een pleegkind dat al meer dan 12 maanden onafgebroken in hetzelfde pleeggezin verblijft op 31 augustus van het betrokken schooljaar, is vrijgesteld van de financiële voorwaarden.
  • Het kind is Belg of voldoet aan de nationaliteitsvoorwaarde.
  • Het kind gaat naar een kleuter-, lagere of secundaire school in Vlaanderen of Brussel. Ook studenten HBO5 Verpleegkunde komen in aanmerking.
  • Het kind is voldoende aanwezig op school. Een overzicht van het aantal dagen verplichte aanwezigheid kan je vinden op de website van de Vlaamse Overheid.

Wie ontvangt de schooltoeslag?

De schooltoeslag wordt betaald aan wie het Groeipakket ontvangt. Meer informatie over het Groeipakket en pleegzorg vind je in onze informatiebank.

Wanneer?

De jaarlijkse schooltoeslag wordt betaald tussen september en december.

Hoeveel?

Het bedrag van de schooltoeslag hangt af van:

  • het inkomen van het gezin waar het kind gedomicilieerd is
  • de gezinssituatie
  • het type onderwijs

Een pleegkind dat al meer dan 12 maanden onafgebroken in hetzelfde pleeggezin verblijft op 31 augustus van het betrokken schooljaar, krijgt altijd de volledige toeslag.

Een overzicht van de bedragen vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

Hoe ontvang ik de schooltoeslag?

De toekenning gebeurt automatisch, dus je hoeft geen aanvraag te doen.

Opgelet, is het kind ouder dan 25 jaar en volgt het buitengewoon onderwijs of HBO5 verpleegkunde, dan moet je de toeslag wél aanvragen bij de uitbetaler van je Groeipakket.

Studietoelage

Voor pleegjongeren in hoger onderwijs en voor pleeggasten die school lopen moet de studietoelage nog wel aangevraagd worden.

Voor hoger onderwijs: neem contact op met je pleegzorgbegeleiding; zij helpen je graag verder.

Voor pleeggasten geldt dat zij altijd de volledige toelage ontvangen, op voorwaarde dat

  • de pleeggast op 31 december 2020 al meer dan 12 maanden onafgebroken in hetzelfde pleeggezin verblijven;
  • de pleeggast voldoet aan de pedagogische voorwaarden (de opleiding).

Meer info vind je bij de Afdeling Studietoelagen van het Vlaamse Ministerie van Onderwijs & Vorming. Je pleegzorgdienst helpt je graag bij je aanvraag.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.