Ga verder naar de inhoud

Pleegzorg en kinderopvang

11 januari 2023

Al geruime tijd en met regelmaat signaleert cliëntenorganisatie Pleegzorg Vlaanderen de moeilijkheden die pleegzorgers ervaren bij het zoeken naar een plekje voor hun jonge pleegkind in de kinderopvang. De provinciale pleegzorgdiensten rapporteerden aan het Agentschap Opgroeien dat kandidaat-pleegouders tijdens gesprekken vaker aangeven om die reden niet te opteren voor de leeftijdscategorie 0 tot 2 jaar.

Image00008

De overheid heeft al een aantal maatregelen genomen om pleegzorgers daarin te ondersteunen. Zo bestaat er sinds 1 januari 2019 de mogelijkheid tot pleegouderverlof bij de opstart van een langdurige plaatsing. Pleegzorgers hebben automatisch recht op het laagste tarief in de inkomensgerelateerde kinderopvang voor hun pleegkindje. Ook geldt voor hen een voorrangsregel, die in de praktijk bij gebrek aan vrije plaatsen helaas weinig soelaas biedt.

In de bevoegde Commissie Welzijn in het Vlaams Parlement stelde Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers op 10 januari 2023 een aantal vragen aan minister Crevits om de toegang tot kinderopvang voor pleegzorgers te versterken. Ze lanceerde daarbij zelf ook meteen een concreet voorstel: de verhoging van de kinderopvangtoeslag voor pleegzorgers die gebruik (moeten) maken van de niet-inkomensgerelateerde kinderopvanginitiatieven.

Minister Crevits gaf daarop volgende interessante antwoorden

"Zoals u weet is er al een voorrangsregeling bij de inkomensgerelateerde kinderopvang. Opgroeien bekijkt met de pleegzorgdiensten of er een financiële compensatie kan worden voorzien als pleegouders wegens sluiting of schorsing een beroep moeten doen op een kinderopvanginitiatief dat niet werkt met inkomensgerelateerde tarieven. We spraken in de commissie ook al eerder over de mogelijkheid van bijzondere kosten in het kader van pleegzorg.

(…)

De kinderopvangtoeslag is een universeel bedrag dat voor alle ouders die gebruik maken van niet-inkomensgerelateerde kinderopvang wordt toegekend. Daarnaast is er binnen het Groeipakket een zorgtoeslag voor pleegkinderen, die maandelijks 66,89 euro bedraagt, en ontvangen pleegouders ook een pleegzorgvergoeding.

Als we bijkomend willen differentiëren in het Groeipakket, spreken we eerder van een aparte toeslag voor pleegouders die gebruik maken van kinderopvang. Dat zou een participatietoeslag zijn.

Dit is een piste die verder onderzocht moet worden naar haalbaarheid, effectiviteit en kostprijs, als een maatregel die kan bijdragen tot meer kansen voor de 0- tot 2-jarigen in de pleegzorg. Wordt dus vervolgd.

Jeremie Vaneeckhout onderschreef de tussenkomst van zijn collega Schryvers en vroeg de minister naar een timing.

Minister Crevits: “Wel, we moeten nu eens kijken of dat een substantiële verbetering kan zijn. Dan moet er ook voor een budget gezorgd worden. Dat gaat hier niet over reusachtige bedragen, dat kan ook snel gaan. Maar het is een interessante piste die we nu bekijken en dan moeten we ook zoeken naar een duurzaam budget.”

De integrale tekst van deze bespreking in het Vlaams Parlement kan je hier lezen.

230626 Brussel

Omdat er op dit moment effectief een structureel tekort aan plaatsen is binnen de kinderopvang, is het momenteel geen haalbare kaart om in kinderopvanginitiatieven plaatsen vrij te houden voor pleegzorgsituaties of daarvoor in overtal te gaan. De voorgestelde maatregel moet de kansen voor een pleeggezin om in de buurt een betaalbare kinderopvang te vinden verhogen.

Katrien Schryvers heeft intussen een conceptnota opgesteld als aanzet om via parlementaire weg dergelijke verhoging van de kinderopvangtoeslag (of participatietoeslag) te realiseren. Pleegzorg Vlaanderen wordt daar verder actief bij betrokken. Daarnaast blijft de cliëntenorganisatie het kabinet en het Agentschap aanspreken om de nodige verdere stappen te zetten.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.