Ga verder naar de inhoud

Nieuw cohousing-project in Eernegem

02 juni 2023

Deze maand start een uniek burgerinitiatief met een nieuw aanbod voor kwestbare jongeren. Het cohousing-project in Eernegem is het initiatief van een van onze West-Vlaamse pleeggezinnen, terwijl vzw Arcade de coördinatie doet. Pleegzorg West-Vlaanderen en De Brem geven mee vorm aan het kader van het project en engageren zich voor de instroom.

Meisjes thuis tieners

De stap naar zelfstandig wonen

Kwetsbare jongeren, die al een hulpverleningstraject kennen binnen de jeugdhulp, kunnen via dit project de stap zetten naar zelfstandig wonen. Hierbij kiezen ze voor cohousing, met daarnaast ook contextbegeleiding in functie van autonoom wonen (CBAW). Voor kwetsbare jongeren is het vaak niet evident om de vele taken en verantwoordelijkheden die op hen afkomen, alleen te dragen. Niet enkel de praktische, administratieve en financiële zelfstandigheid is uitdagend, ook het alleen zijn is vaak zwaar om te dragen. Dit cohousing-project is een stap dichter bij volwassenheid, een brug om met de nodige begeleiding door te groeien naar het zelfstandig wonen.

Het huis biedt plaats aan drie jongeren, die elk een eigen kamer en afzonderlijke badkamer hebben. Daarnaast beschikken ze uiteraard nog over heel wat gemeenschappelijke ruimtes (woonruimte, keuken, tuin, …). Het is de bedoeling dat elke jongere een traject doorloopt van maximaal anderhalf jaar. Uiteraard moet deelname aan het project een bewust keuze zijn en verwachten we een goeie motivatie van de deelnemers.

Onder begeleiding

Woonondersteuner Charlotte volgt de dagelijkse uitdagingen van de jongeren op en helpt hen daarbij. Ze zorgt mee voor de goede sfeer in huis, het contact met de buren en wijst de jongeren de weg in de buurt. Als pleegzorger wordt zij zelf ook ondersteund door haar begeleider.

Vzw Arcade doet de coördinatie van dit project; Pleegzorg West-Vlaanderen en De Brem geven mee vorm aan het kader en engageren zich voor de instroom.

Samenwerking

Arcade vzw is in regio Gistel en Oostende al lang actief in de bijzondere jeugdzorg. Arcade vzw biedt hulp en ondersteuning aan kinderen, jongeren en hun gezin naar aanleiding van een verontrustende leefsituatie

De Brem/De Bolle is als organisatie voor bijzondere jeugdzorg actief in Oostende. Binnen de context van integrale jeugdhulp bieden zij niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp aan.

Andere interessante artikels

K en isla
Getuigenis

Pleegbroer en -zus van een jonge vluchteling

17 juni 2025

K. is een kleine twee jaar geleden in het gezin komen wonen. De jongen komt uit Syrië en arriveerde hier toen hij amper acht jaar oud was. Intussen spreekt hij vlot Nederlands en speelt spelletjes met zijn pleegbroer en -zus alsof het nooit anders is geweest.

Tom en sarah 1

Pleegzorg als verrijking

13 juni 2025

Het huis van Sarah en Tom ademt gastvrijheid. Ze maken mensen graag warm voor pleegzorg en de problematiek van jongeren op de vlucht. Ze doen dat in hun dichte omgeving door te praten over hun warme contact met F., een jongeman die vluchtte uit Afghanistan en meer dan een jaar bij hen heeft gewoond. Ze zijn ervan overtuigd dat veel mensen zouden kunnen wat zij deden. Het mateloze respect voor pleeggezinnen maakt het soms iets onbereikbaars. Zelf zeggen ze daarover: “Ja, het was bijzonder met F. bij ons thuis, maar anderen zouden dit ook kunnen.”

Ontwerp zonder titel 1
Nieuws

Bevraging samenwerking met de jeugdadvocaat

4 juni 2025

In het voorjaar van 2024 organiseerde Pleegzorg Oost-Vlaanderen een bevraging onder pleegzorgers, ouders en jongeren over de samenwerking met de jeugdadvocaat.

Deze kwam er omdat pleegzorgers hun zeer uiteenlopende ervaringen bij de jaarlijkse zitting met ons deelden.

Zo’n jaarlijkse zitting is voor veel betrokkenen een spannende ervaring. Er wordt namelijk bekeken wat het meest aangewezen perspectief is voor het pleegkind of de pleegjongere. Dat het kind of de jongere daarin goed gehoord en vertegenwoordigd wordt, is essentieel. Daarom wilden we als pleegzorgdienst de noden, kansen en krachten ervan in kaart brengen om verbetervoorstellen te formuleren naar de organisatie en de balie.