Ga verder naar de inhoud

Nieuw cohousing-project in Eernegem

02 juni 2023

Deze maand start een uniek burgerinitiatief met een nieuw aanbod voor kwestbare jongeren. Het cohousing-project in Eernegem is het initiatief van een van onze West-Vlaamse pleeggezinnen, terwijl vzw Arcade de coördinatie doet. Pleegzorg West-Vlaanderen en De Brem geven mee vorm aan het kader van het project en engageren zich voor de instroom.

Meisjes thuis tieners

De stap naar zelfstandig wonen

Kwetsbare jongeren, die al een hulpverleningstraject kennen binnen de jeugdhulp, kunnen via dit project de stap zetten naar zelfstandig wonen. Hierbij kiezen ze voor cohousing, met daarnaast ook contextbegeleiding in functie van autonoom wonen (CBAW). Voor kwetsbare jongeren is het vaak niet evident om de vele taken en verantwoordelijkheden die op hen afkomen, alleen te dragen. Niet enkel de praktische, administratieve en financiële zelfstandigheid is uitdagend, ook het alleen zijn is vaak zwaar om te dragen. Dit cohousing-project is een stap dichter bij volwassenheid, een brug om met de nodige begeleiding door te groeien naar het zelfstandig wonen.

Het huis biedt plaats aan drie jongeren, die elk een eigen kamer en afzonderlijke badkamer hebben. Daarnaast beschikken ze uiteraard nog over heel wat gemeenschappelijke ruimtes (woonruimte, keuken, tuin, …). Het is de bedoeling dat elke jongere een traject doorloopt van maximaal anderhalf jaar. Uiteraard moet deelname aan het project een bewust keuze zijn en verwachten we een goeie motivatie van de deelnemers.

Onder begeleiding

Woonondersteuner Charlotte volgt de dagelijkse uitdagingen van de jongeren op en helpt hen daarbij. Ze zorgt mee voor de goede sfeer in huis, het contact met de buren en wijst de jongeren de weg in de buurt. Als pleegzorger wordt zij zelf ook ondersteund door haar begeleider.

Vzw Arcade doet de coördinatie van dit project; Pleegzorg West-Vlaanderen en De Brem geven mee vorm aan het kader en engageren zich voor de instroom.

Samenwerking

Arcade vzw is in regio Gistel en Oostende al lang actief in de bijzondere jeugdzorg. Arcade vzw biedt hulp en ondersteuning aan kinderen, jongeren en hun gezin naar aanleiding van een verontrustende leefsituatie

De Brem/De Bolle is als organisatie voor bijzondere jeugdzorg actief in Oostende. Binnen de context van integrale jeugdhulp bieden zij niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp aan.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.