Ga verder naar de inhoud

Nieuw cohousing-project in Eernegem

02 juni 2023

Deze maand start een uniek burgerinitiatief met een nieuw aanbod voor kwestbare jongeren. Het cohousing-project in Eernegem is het initiatief van een van onze West-Vlaamse pleeggezinnen, terwijl vzw Arcade de coördinatie doet. Pleegzorg West-Vlaanderen en De Brem geven mee vorm aan het kader van het project en engageren zich voor de instroom.

Meisjes thuis tieners

De stap naar zelfstandig wonen

Kwetsbare jongeren, die al een hulpverleningstraject kennen binnen de jeugdhulp, kunnen via dit project de stap zetten naar zelfstandig wonen. Hierbij kiezen ze voor cohousing, met daarnaast ook contextbegeleiding in functie van autonoom wonen (CBAW). Voor kwetsbare jongeren is het vaak niet evident om de vele taken en verantwoordelijkheden die op hen afkomen, alleen te dragen. Niet enkel de praktische, administratieve en financiële zelfstandigheid is uitdagend, ook het alleen zijn is vaak zwaar om te dragen. Dit cohousing-project is een stap dichter bij volwassenheid, een brug om met de nodige begeleiding door te groeien naar het zelfstandig wonen.

Het huis biedt plaats aan drie jongeren, die elk een eigen kamer en afzonderlijke badkamer hebben. Daarnaast beschikken ze uiteraard nog over heel wat gemeenschappelijke ruimtes (woonruimte, keuken, tuin, …). Het is de bedoeling dat elke jongere een traject doorloopt van maximaal anderhalf jaar. Uiteraard moet deelname aan het project een bewust keuze zijn en verwachten we een goeie motivatie van de deelnemers.

Onder begeleiding

Woonondersteuner Charlotte volgt de dagelijkse uitdagingen van de jongeren op en helpt hen daarbij. Ze zorgt mee voor de goede sfeer in huis, het contact met de buren en wijst de jongeren de weg in de buurt. Als pleegzorger wordt zij zelf ook ondersteund door haar begeleider.

Vzw Arcade doet de coördinatie van dit project; Pleegzorg West-Vlaanderen en De Brem geven mee vorm aan het kader en engageren zich voor de instroom.

Samenwerking

Arcade vzw is in regio Gistel en Oostende al lang actief in de bijzondere jeugdzorg. Arcade vzw biedt hulp en ondersteuning aan kinderen, jongeren en hun gezin naar aanleiding van een verontrustende leefsituatie

De Brem/De Bolle is als organisatie voor bijzondere jeugdzorg actief in Oostende. Binnen de context van integrale jeugdhulp bieden zij niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp aan.

Andere interessante artikels

Spaarpotje
Nieuws

Spaarrekening BNP Paribas Fortis

25 augustus 2023

Heel wat pleegjongeren ontvingen de voorbije weken een brief van BNP Paribas Fortis over een spaarrekening bij die bank. Pleegzorg Vlaanderen nam contact op met de bank om dit uit te zoeken. Blijkbaar is er tijdens een update van het systeem bij de bank iets verkeerd gelopen was en is er verkeerde informatie uitgestuurd.

Grandpa
Getuigenis

Het verhaal van Wim

12 juli 2023

Toen Wim 16 jaar geleden ernstig ziek werd, kwam hij tot het besef niet alleen binnen zijn job, maar ook daarbuiten zorg te willen dragen voor kinderen. 3 pleegkinderen later deelt hij zijn ervaring werpt hij een blik terug op zijn traject bij pleegzorg.

Welkom Dina & Tom!
Getuigenis

Welkom Dina & Tom!

15 juni 2023
In maart stelden we onze nieuwe pleegzorgambassadeurs voor. Dina Tersago en Tom De Cock nemen de fakkel over van Bart van Avermaet en…