Ga verder naar de inhoud

Partners in Parenting - Katriens leven in de voorziening en in haar pleeggezin

14 juli 2022

Katrien* is zestien, bijna zeventien jaar. Sinds haar zesde woont Katrien in het pleeggezin van haar tante en nonkel. Zorgen voor anderen was daar altijd al een tweede natuur, want haar tante werkte in het bijzonder onderwijs en bij volwassenen met een handicap. Elk weekend gaat ze nog steeds naar daar. Toen ze een jaar of twaalf was, kampte haar tante met medische problemen, waardoor de voltijdse zorg voor Katrien te zwaar werd. Sindsdien verblijft Katrien tijdens de week in de jeugdvoorziening van Ten Dries in Zwevegem. De weekends spendeert ze nog steeds bij haar tante en nonkel, iets waar ze altijd heel erg naar uitkijkt.


*De naam van Katrien werd gewijzigd om haar privacy te garanderen.

P en p team jongere 2 3

Voor het eerst in de leefgroep

Katrien herinnert zich nog heel goed toen ze voor het eerst in de leefgroep aankwam. “Ik voelde me erg gespannen en was wel heel blij dat er ook een meisje van mijn klas was dat ik kende. Er was toen sprake dat ik ook van school zou moeten veranderen en de kinderen van mijn klas hadden me toen genomineerd voor een TV-programma met Niels de Stadsbader om een hele dag fijne dingen met me te doen zoals een pretparkbezoek en zo. Het is er nooit van gekomen, maar het gaf me wel het gevoel dat ik graag werd gezien door mijn klasgenoten. Toen ik naar het middelbaar ging werd het allemaal veel moeilijker. Ook de band met de klas werd minder hecht. Er werden wel eens vervelende opmerkingen gemaakt over kinderen uit een voorziening. Daar bestaan veel vooroordelen rond. Dat het probleemkinderen zijn of arme kinderen. Je krijgt als het ware een stempel opgedrukt. Ik trek me daar weinig van aan, maar het zegt wel veel over het beeld dat van voorzieningen bestaat. ”

Gehaktschotels vs. gezinswarmte

Sinds december heeft Katrien een eigen studio in de voorziening. Ze traint er om later zelfstandig te gaan wonen. Ze mist vaak de gezinswarmte van het pleeggezin op haar kamer en in de voorziening. Het studioleven is een beetje eenzaam en tegelijkertijd is ze blij p die manier wat te ontkomen aan de drukte van de leefgroep. Tijdens de week zoekt Katrien vaak vriendinnen op in de buurt. Ook de lekkere maaltijden die haar tante op tafel tovert zijn helemaal anders dan de maaltijdschotels in de voorziening. “Dat vond ik eigenlijk het moeilijkste om gewoon te worden. Ik ben helemaal geen fan van gehakstschotels en ik miste de verse groenten en vooral de afwisseling in het menu enorm in de leefgroep. Hier keren om de zoveel tijd dezelfde menu’s terug. Het eten bij mijn tante en nonkel is veel gevarieerder.” Het is niet zozeer luxe die Katrien mist, maar eerder comfort en gezinswarmte.

Een ander soort drukte

“Het is niet hetzelfde als je je zorgen deelt met een begeleider van de leefgroep, als met iemand waarmee je een ander soort band hebt opgebouwd. Hoezeer ze ook hun best doen het voelt altijd een beetje geforceerd. Het is hun job om naar je te luisteren en dat voelt toch niet even oprecht of spontaan als wanneer mijn tante of nonkel naar me luistert. Eigenlijk is er niets fijner in de leefgroep dan bij mijn pleeggezin. De drukte van de leefgroep is helemaal anders dan de gezellige drukte van mijn neefjes en nichtjes die in het weekend over de vloer komen bij mijn tante en nonkel. Zij kijken er echt naar uit om eens bij ons te logeren terwijl in de leefgroep het samenzijn veel kunstmatiger aanvoelt. De oudste kleinzoon van mijn tante en nonkel is nu tien en voor mij is hij veel meer een broertje dan een neefje. Dat kan ik van de andere jongeren in de voorziening niet zeggen.”

Eigenlijk is er niets fijner in de leefgroep dan bij mijn pleeggezin. De drukte van de leefgroep is helemaal anders dan de gezellige drukte van mijn neefjes en nichtjes die in het weekend over de vloer komen bij mijn tante en nonkel.
Katrien- jongere uit een leefgroep

Echte thuis

Katrien ziet het gezin van haar tante en nonkel als haar echte thuis en benoemt het ook als een hechte familie. Ze heeft ook nog een oudere zus waarmee ze veel contact heeft in de weekends. Katrien heeft geen grootse toekomstdromen. Als ik haar vraag waar ze zichzelf over tien jaar ziet, spreekt ze over een eigen huisje, een man, kinderen en goeie job. Liefst dicht in de buurt bij haar tante en nonkel, zodat ze de familiebanden nauw kunnen blijven aanhalen.

Iemand welkom laten voelen

Katrien is haar pleeggezin erg dankbaar. Ze hoopt met dit gesprek mensen te inspireren om zich ook kandidaat te stellen om een kind uit een voorziening op te vangen, al is het maar tijdens de weekends. Volgens Katrien zijn vertrouwen en liefde zijn de belangrijkste eigenschappen van een pleeggezin. Als ze dat kunnen hebben en iemand welkom kunnen laten voelen, dan kunnen ze het gemis van een familie al een beetje opvangen.

Vertrouwen en liefde zijn de belangrijkste eigenschappen van een pleeggezin. Als ze dat kunnen hebben en iemand welkom kunnen laten voelen, dan kunnen ze het gemis van een familie al een beetje opvangen.
Katrien

Andere interessante artikels

Vaccin-spuit-covid-corona
Nieuws

Boostervaccins voor pleegkinderen

19 september 2022

Alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar krijgen in Vlaanderen de kans om een boostervaccin te krijgen in het vaccinatiecentrum van hun regio.

Kleuter-lente
Getuigenis

Victor kreeg een ‘extra familie’ cadeau

2 september 2022

Katrien, de mama van de vijfjarige Victor , heeft al jaren gezondheidsproblemen. Een auto-ongeluk, de ondersteuningsnood van haar moeder en de pandemie zorgden ervoor dat zij over de grenzen van haar draagkracht ging. Ondersteunende pleegzorg bood een oplossing.

Kind voetballen
Getuigenis

We kijken bij elke beslissing wat het beste is voor onze zoon

11 augustus 2022

De zoon van Elly* en haar man verblijft bijna zeven jaar in een pleeggezin. Een situatie die niet altijd makkelijk is voor hen, maar waar ze wel het beste van proberen te maken.