Ga verder naar de inhoud

Corona-ouderschapsverlof ook voor zelfstandige pleegouders

19 mei 2020

Het corona-ouderschapsverlof, de speciale verlofregeling die de overheid voorziet voor de periode van de coronacrisis, geldt ook voor pleegzorgers die werken als zelfstandige.

UPDATE: 2/07/2020

Nu het corona-ouderschapsverlof ook mogelijk is voor zelfstandigen, moet het ook voor hen haalbaarder worden om hun privéleven te combineren met de zorg voor kinderen jonger dan 12 jaar of voor kinderen met een beperking.

Het bestaand corona-ouderschapsverlof wordt verlengd tot 30 september. De verlenging moet wel nog gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad.

Welke werkvormen komen in aanmerking?

  • Zelfstandige in hoofdberoep
  • Helper in hoofdberoep
  • Meewerkende partner
  • Student-zelfstandige met sociale bijdragen die minstens gelijk zijn aan de minimum bijdragen hoofdberoep
  • Bijberoep met sociale bijdragen die minstens gelijk zijn aan de minimum bijdragen hoofdberoep
  • Actief gepensioneerden met sociale bijdragen die minstens gelijk zijn aan de minimum bijdragen hoofdberoep

Werk je in loondienst? Dan vind je alle informatie voor jouw situatie terug in het nieuwsbericht Corona-ouderschapsverlof: wat en hoe?

Welke voorwaarden zijn er?

  • Het corona-ouderschapsverlof is geldig voor de periode van 1 mei t/m 30 september 2020.
  • Zelfstandige activiteit is verminderd vanwege de opvang van minstens 1 kind jonger dan 12 jaar (of die in 2020 12 jaar geworden zijn), of van een kind met een beperking tot de leeftijd van 21 jaar en in bepaalde gevallen zonder leeftijdsbeperking.
  • De periode waarvoor de ouderschapsuitkering aangevraagd wordt, kan niet gecombineerd worden met een andere uitkering vanuit het zelfstandigenstatuut, zoals het overbruggingsrecht. Dus de maanden waarvoor een overbruggingsuitkering werd genoten komen niet in aanmerking voor het ouderschapsverlof. De cumul met een uitkering uit het loontrekkende statuut kan wel.
  • De zelfstandige is gedurende de coronacrisis steeds actief gebleven of is heropgestart.

Hoe aanvragen?

Het corona-ouderschapsverlof kan je aanvragen via jouw sociaal verzekeringsfonds dat daarvoor een formulier ter beschikking stelt.

Uitkeringen

Uitkering voor de maanden mei, juni, juli en augustus:

  • Meeroudergezin: 532,24 euro/maand
  • 1-oudergezin: 875 euro/maand

Het ouderschapsverlof kan door 2 zelfstandige ouders voor hetzelfde kind aangevraagd worden.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.