Ga verder naar de inhoud

Corona-ouderschapsverlof ook voor zelfstandige pleegouders

19 mei 2020

Het corona-ouderschapsverlof, de speciale verlofregeling die de overheid voorziet voor de periode van de coronacrisis, geldt ook voor pleegzorgers die werken als zelfstandige.

UPDATE: 2/07/2020

Nu het corona-ouderschapsverlof ook mogelijk is voor zelfstandigen, moet het ook voor hen haalbaarder worden om hun privéleven te combineren met de zorg voor kinderen jonger dan 12 jaar of voor kinderen met een beperking.

Het bestaand corona-ouderschapsverlof wordt verlengd tot 30 september. De verlenging moet wel nog gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad.

Welke werkvormen komen in aanmerking?

  • Zelfstandige in hoofdberoep
  • Helper in hoofdberoep
  • Meewerkende partner
  • Student-zelfstandige met sociale bijdragen die minstens gelijk zijn aan de minimum bijdragen hoofdberoep
  • Bijberoep met sociale bijdragen die minstens gelijk zijn aan de minimum bijdragen hoofdberoep
  • Actief gepensioneerden met sociale bijdragen die minstens gelijk zijn aan de minimum bijdragen hoofdberoep

Werk je in loondienst? Dan vind je alle informatie voor jouw situatie terug in het nieuwsbericht Corona-ouderschapsverlof: wat en hoe?

Welke voorwaarden zijn er?

  • Het corona-ouderschapsverlof is geldig voor de periode van 1 mei t/m 30 september 2020.
  • Zelfstandige activiteit is verminderd vanwege de opvang van minstens 1 kind jonger dan 12 jaar (of die in 2020 12 jaar geworden zijn), of van een kind met een beperking tot de leeftijd van 21 jaar en in bepaalde gevallen zonder leeftijdsbeperking.
  • De periode waarvoor de ouderschapsuitkering aangevraagd wordt, kan niet gecombineerd worden met een andere uitkering vanuit het zelfstandigenstatuut, zoals het overbruggingsrecht. Dus de maanden waarvoor een overbruggingsuitkering werd genoten komen niet in aanmerking voor het ouderschapsverlof. De cumul met een uitkering uit het loontrekkende statuut kan wel.
  • De zelfstandige is gedurende de coronacrisis steeds actief gebleven of is heropgestart.

Hoe aanvragen?

Het corona-ouderschapsverlof kan je aanvragen via jouw sociaal verzekeringsfonds dat daarvoor een formulier ter beschikking stelt.

Uitkeringen

Uitkering voor de maanden mei, juni, juli en augustus:

  • Meeroudergezin: 532,24 euro/maand
  • 1-oudergezin: 875 euro/maand

Het ouderschapsverlof kan door 2 zelfstandige ouders voor hetzelfde kind aangevraagd worden.

Andere interessante artikels

K en isla
Getuigenis

Pleegbroer en -zus van een jonge vluchteling

17 juni 2025

K. is een kleine twee jaar geleden in het gezin komen wonen. De jongen komt uit Syrië en arriveerde hier toen hij amper acht jaar oud was. Intussen spreekt hij vlot Nederlands en speelt spelletjes met zijn pleegbroer en -zus alsof het nooit anders is geweest.

Tom en sarah 1

Pleegzorg als verrijking

13 juni 2025

Het huis van Sarah en Tom ademt gastvrijheid. Ze maken mensen graag warm voor pleegzorg en de problematiek van jongeren op de vlucht. Ze doen dat in hun dichte omgeving door te praten over hun warme contact met F., een jongeman die vluchtte uit Afghanistan en meer dan een jaar bij hen heeft gewoond. Ze zijn ervan overtuigd dat veel mensen zouden kunnen wat zij deden. Het mateloze respect voor pleeggezinnen maakt het soms iets onbereikbaars. Zelf zeggen ze daarover: “Ja, het was bijzonder met F. bij ons thuis, maar anderen zouden dit ook kunnen.”

Ontwerp zonder titel 1
Nieuws

Bevraging samenwerking met de jeugdadvocaat

4 juni 2025

In het voorjaar van 2024 organiseerde Pleegzorg Oost-Vlaanderen een bevraging onder pleegzorgers, ouders en jongeren over de samenwerking met de jeugdadvocaat.

Deze kwam er omdat pleegzorgers hun zeer uiteenlopende ervaringen bij de jaarlijkse zitting met ons deelden.

Zo’n jaarlijkse zitting is voor veel betrokkenen een spannende ervaring. Er wordt namelijk bekeken wat het meest aangewezen perspectief is voor het pleegkind of de pleegjongere. Dat het kind of de jongere daarin goed gehoord en vertegenwoordigd wordt, is essentieel. Daarom wilden we als pleegzorgdienst de noden, kansen en krachten ervan in kaart brengen om verbetervoorstellen te formuleren naar de organisatie en de balie.