Ga verder naar de inhoud

Welkom Dina & Tom!

15 juni 2023

In maart stelden we onze nieuwe pleegzorgambassadeurs voor. Dina Tersago en Tom De Cock nemen de fakkel over van Bart van Avermaet en Marleen Merckx. Tijdens een persdag werden ze ondergedompeld in de wereld van pleegzorg. Ze gingen in gesprek met een selectiemedewerker, een pleegmama die aan crisispleegzorg doet, een mama met twee kinderen in pleegzorg en een jongedame die tijdens haar jeugd in een pleeggezin woonde.

Dag Dina en Tom, fijn dat jullie onze nieuwe pleegzorgambassadeurs zijn. Wat was jullie drijfveer om jullie in te zetten voor pleegzorg?

Tom: “Mijn man en ik zijn al anderhalf jaar pleegzorger van een jongen van twee jaar. Na de adoptie van onze dochter hebben we beslist dat we in ons leven plek hadden voor nog een kind. Nog liefde, nog warmte. Onze pleegzoon brengt tweewekelijks een weekend bij ons door. Soms eens een extra dag, in de vakantie soms een hele week. Dat je ook ondersteuning kan bieden op deze manier is minder bekend bij mensen. Ik wil dan ook mijn megafoon gebruiken om alle verschillende vormen van pleegzorg meer in de kijker te zetten.”

Dina: “Er zijn zoveel kinderen die nood hebben aan een stabiele thuis. Idealiter is die thuis natuurlijk bij je eigen ouders, maar als dat niet mogelijk is, kan er hopelijk een pleeggezin gevonden worden dat die stabiele thuis kan bieden aan het kind. Ik wil graag mensen informeren zodat ze, hopelijk, overwegen om de stap te zetten richting pleegzorg.”

Op de persdag gingen jullie eerst in gesprek met een pleegzorger, een medewerker, mama en voormalig pleegkind. Hoe hebben jullie dat ervaren?

Dina: “Ik was zelf vragende partij voor deze introductie in pleegzorg. Ik wil dit engagement voor pleegzorg heel graag en goed opnemen en net daarom vind ik het zo belangrijk om het veel beter te leren kennen en te luisteren naar ervaringen van alle betrokkenen bij pleegzorg.”

Tom: “Er klonk heel wat vertrouwd tijdens de gesprekken, aangezien ik zelf al pleegzorger ben, maar toch heb ik nog zoveel nieuwe dingen opgestoken en was het interessant. Vooral het gesprek met de traumatherapeut vond ik héél interessant.”

Wat is jullie bijgebleven van de persdag?

Tom: “We hebben vandaag meermaals gehoord: ‘it takes a village to raise a child’, maar we hebben ook geleerd dat één persoon die in jou gelooft, die er voor jou staat, al een groot verschil kan maken. Wanneer een kind tijdig de juiste steun krijgt, kunnen we veel leed en kosten voorkomen.”

Dina: “De nood aan bijkomende pleeggezinnen blijft groot, zeker voor kinderen en jongeren waarvoor pleegzorg nu moeilijk een plekje vindt, bijvoorbeeld omdat het een handicap heeft of al een tiener is. En daarom willen we mensen warm maken om zelf de overweging te maken om iets voor een kind, jongere of volwassene te betekenen.”

Tom, waarom hebben jij en je man de beslissing genomen om een pleegkind op te vangen bij jullie thuis?

Tom: "Wij wilden onze diensten, ons gezin, aanbieden, daar waar de nood hoog is. Wij kunnen een warm nest bieden, een plek waar onze pleegzoon altijd terecht kan. Zijn mama is een alleenstaande mama, zonder netwerk om op terug te vallen, en ze staat in haar leven voor een paar uitdagingen. Zonder onze ondersteuning zou ze het wellicht een pak moeilijker hebben.”

Hoe ervaar je dat zelf?

Tom: "Ik hou heel erg van het getrippeltrappel van kindervoetjes in huis. Maar vaak is het ook alle zeilen bijzetten. Een pleegkind is niet je eigen kind. Als de mama van onze pleegzoon bepaalde accenten legt in haar opvoeding, moeten we daarin meegaan. Er is veel en goed overleg nodig. En soms sta je met je twee vuile voeten in iemands privéleven. Het is een oefening in samenleven met anderen. Maar dat is het waard, wij krijgen er de liefde van een kind voor terug. Ik heb natuurlijk ook gewoon een grote moederkloek in me. Maar vooral: als je zo’n kind in zijn leven een klein duwtje in de rug kan geven, dan heb je gewoon iets goeds gedaan.”

Dat is mooi. Ter afsluiting, hoe willen jullie jullie ambassadeurschap invullen?

Dina: “Je gaat ons geregeld zien opduiken in campagnes. Zo zijn we momenteel bezig met de dromencampagne, waarin we kleine en grote dromen van pleegkinderen, -jongeren en -gasten waarmaken.”

Tom: “Daarnaast zullen we ook informatie op sociale media delen om onze volgers te informeren over pleegzorg. Zo hopen we pleegzorg bekend te maken bij het grote publiek en nieuwe pleeggezinnen te vinden.”

Andere interessante artikels

Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.

Andrew seaman 0 D Dsn K0 YKVU unsplash
Nieuws

Video-interactiebegeleiding

19 december 2023

De wetenschappelijk onderbouwde methodiek Video-feedback Intervention to Promote Positive Parenting of kortweg VIPP, is een observatietechniek die erop gericht is de interactie tussen pleegkind en pleegzorger te analyseren. Door je pleegkind op video te observeren, krijg je een betere kijk. Deze ondersteuningsmethode versterkt het positieve contact tussen pleegouder en pleegkind. .

kinderen zomer groen broer zus
Nieuws

gASStvrije gezinnen gezocht

8 december 2023

Het project gASStvrije gezinnen gaat op zoek naar ondersteuningsgezinnen, die een avond en nacht, een weekend of enkele dagen in de vakantie willen zorgen voor een kind, jongere of volwassene met autisme.