Ga verder naar de inhoud

Week van de Pleegzorg 2021

12 november 2021

De Week van de Pleegzorg 2021 staat volledig in het teken van matching. Want voor elk pleegkind gaan we op zoek naar een pleeggezin dat goed matcht. Dat geldt natuurlijk ook voor de volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek (pleeggasten) in pleegzorg.

Matching?!

Tijdens de eerste tien maanden van 2021 vond pleegzorg voor ongeveer 1.450 kinderen en voor een 30-tal volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek een plekje in een pleeggezin.

“Soms vinden we die match in de eigen omgeving van het kind of de volwassene: een tante of een vriendin van de ouders, de grootouders, een leerkracht,… Maar wanneer we in dat eigen familiale of sociale netwerk geen geschikte kandidaat-pleegzorger vinden, moeten we op zoek naar een bestandspleeggezin,” legt woordvoerder Jan Brocatus uit. “Dat is een gezin waar vooraf geen enkel contact of band bestond met het kind of zijn ouders.”

Kandidaat-pleegzorgers geven zelf aan welke vorm van pleegzorg zij graag willen opnemen en voor wie. “Samen met de pleegzorgdienst beslissen zij dan welke zorgzwaarte en leeftijd bij het pleeggezin past.”

“Een goeie matching is cruciaal om een pleegzorgsituatie de beste kans op slagen te geven.”
Jan Brocatus, woordvoerder Pleegzorg Vlaanderen

Niet gemakkelijk

Pleeggezinnen stellen zich minder kandidaat om pubers op te vangen. Eenzelfde tendens zien we voor kinderen met een handicap of voor broers en zussen die we graag samenhouden. Daarom blijven we oproepen en zoeken naar nieuwe kandidaat-pleeggezinnen, zeker voor deze doelgroepen.

Op zaterdag 20 november kunnen geïnteresseerden terecht op de Pleegzorg-infodag die elk van de vijf pleegzorgdiensten organiseert.

Meer info?

De komende dagen delen we veel boeiende verhalen over matching op deze website en op onze socialemediakanalen. Volg ons zeker zodat je geen enkel verhaal mist!

Wil je meer informatie over pleegzorg? Of denk jij dat jij een goede match zou kunnen zijn voor een pleegkind of pleeggast? Vraag dan een gratis infopakket aan of schrijf je in voor een infosessie.

Andere interessante artikels

Vrouw met baby
Getuigenis

Matchen in crisispleegzorg?

21 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Bij crisispleegzorg moet alles heel snel gaan, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen matching bij komt kijken.

Week van de pleegzorg 2021-NBMV Ouzi en Kamiel
Getuigenis

Een match met een niet-begeleide minderjarige vluchteling

20 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Zo vertellen Lore en Willem waarom Ouzi, een jonge vluchteling, zo goed in hun gezin past.

Zussen winter sneeuw
Getuigenis

Mijn zusje en ik, de ideale match

19 november 2021

Als het mogelijk of aangewezen is, zoekt pleegzorg naar pleeggezinnen die meerdere kinderen uit één gezin samen kunnen opvangen. Zo kunnen broers en zussen, ook wel 'brussen' genoemd, samen blijven opgroeien. Dat is het geval bij Jolien en Jara.