Ga verder naar de inhoud

Week van de Pleegzorg 2021

12 november 2021

De Week van de Pleegzorg 2021 staat volledig in het teken van matching. Want voor elk pleegkind gaan we op zoek naar een pleeggezin dat goed matcht. Dat geldt natuurlijk ook voor de volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek (pleeggasten) in pleegzorg.

Matching?!

Tijdens de eerste tien maanden van 2021 vond pleegzorg voor ongeveer 1.450 kinderen en voor een 30-tal volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek een plekje in een pleeggezin.

“Soms vinden we die match in de eigen omgeving van het kind of de volwassene: een tante of een vriendin van de ouders, de grootouders, een leerkracht,… Maar wanneer we in dat eigen familiale of sociale netwerk geen geschikte kandidaat-pleegzorger vinden, moeten we op zoek naar een bestandspleeggezin,” legt woordvoerder Jan Brocatus uit. “Dat is een gezin waar vooraf geen enkel contact of band bestond met het kind of zijn ouders.”

Kandidaat-pleegzorgers geven zelf aan welke vorm van pleegzorg zij graag willen opnemen en voor wie. “Samen met de pleegzorgdienst beslissen zij dan welke zorgzwaarte en leeftijd bij het pleeggezin past.”

“Een goeie matching is cruciaal om een pleegzorgsituatie de beste kans op slagen te geven.”
Jan Brocatus, woordvoerder Pleegzorg Vlaanderen

Niet gemakkelijk

Pleeggezinnen stellen zich minder kandidaat om pubers op te vangen. Eenzelfde tendens zien we voor kinderen met een handicap of voor broers en zussen die we graag samenhouden. Daarom blijven we oproepen en zoeken naar nieuwe kandidaat-pleeggezinnen, zeker voor deze doelgroepen.

Op zaterdag 20 november kunnen geïnteresseerden terecht op de Pleegzorg-infodag die elk van de vijf pleegzorgdiensten organiseert.

Meer info?

De komende dagen delen we veel boeiende verhalen over matching op deze website en op onze socialemediakanalen. Volg ons zeker zodat je geen enkel verhaal mist!

Wil je meer informatie over pleegzorg? Of denk jij dat jij een goede match zou kunnen zijn voor een pleegkind of pleeggast? Vraag dan een gratis infopakket aan of schrijf je in voor een infosessie.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg_Nala
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024

Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of gevleugelde metgezel en dat heeft zo zijn voordelen. Als levende wezens met behoeftes en gevoelens, bestrijden ze eenzaamheid, zorgen ze voor gezelligheid en hebben ze ook een positieve invloed op de ontwikkeling van onze (pleeg)kinderen. Drie pleeggezinnen getuigen over de rol die hun huisdier in hun leven vervult en over de (positieve) impact van hun trouwe metgezel.

Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.