Ga verder naar de inhoud

Voor altijd mijn kind

19 november 2018

“Wanneer je kind geplaatst wordt, voelt het alsof je meest kostbare bezit wordt weggerukt. Je kind wordt afgenomen.” Aan het woord is Jan, een ouder waarvan het kind door een rechter in pleegzorg werd geplaatst. Hoe dat voelt, vertellen hij en veertien andere ouders in het boek ‘Voor altijd mijn kind’ van Nancy Leysen.

Kinderhand in hand van volwassene

Hoe voelen ouders zich wanneer hun kind iemand anders mama of papa noemt? Hoe is het om de verjaardag van je kind niet te kunnen meevieren? En hoe leg je aan je kind uit waarom het niet bij jou kan wonen? Pleegzorg is een gevoelig thema waarbij het verhaal van de ouders weinig aan bod komt. Nancy Leysen sprak met vijftien ouders waarvan de kinderen in een ander gezin leven. Ze schreef hun verhalen over verdriet en teleurstelling, maar ook over liefde en blijdschap. Zo geeft ze een stem aan een groep mensen die niet vaak het woord krijgen.

Geïnteresseerd?

Het boek is een echte aanrader voor wie met pleegzorg te maken heeft of erin geïnteresseerd is. Je kan het bestellen via uitgeverij Pelckmans Pro.

Andere interessante artikels

kind dromen
Nieuws

Waar dromen pleegkinderen van?

14 maart 2023

Pleegkinderen en pleeggasten hebben kleine en grote dromen, net als iedereen. Pleeggezinnen helpen die kleine en grote dromen van kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek waar te maken. Maar af en toe zijn die dromen net iets te groot om binnen het pleeggezin gerealiseerd te worden. Naar die dromen gaat Pleegzorg Vlaanderen nu op zoek om te kijken of we ze samen met jullie kunnen realiseren.

Image00008
Nieuws

Pleegzorg en kinderopvang

11 januari 2023

Al geruime tijd en met regelmaat signaleert cliëntenorganisatie Pleegzorg Vlaanderen de moeilijkheden die pleegzorgers ervaren bij het zoeken naar een plekje voor hun jonge pleegkind in de kinderopvang. De provinciale pleegzorgdiensten rapporteerden aan het Agentschap Opgroeien dat kandidaat-pleegouders tijdens gesprekken vaker aangeven om die reden niet te opteren voor de leeftijdscategorie 0 tot 2 jaar.

Pleegzorgvergoeding en stijgende kosten voor het levensonderhoud
Nieuws

Pleegzorgvergoeding en stijgende kosten voor het levensonderhoud

21 december 2022

De voorbije dagen ontvingen we enkele vragen van pleegzorgers over de indexering van de dagvergoedingen binnen pleegzorg. De aanleiding was de aankondiging van de Nederlandse regering dat zij de dagvergoeding vanaf 1 januari 2023 met 14,3 procent optrekt.