Ga verder naar de inhoud

Situatie voor 12-jarige in pleegzorg verduidelijkt

18 september 2020

Bij een zorgwekkende situatie kan een jeugdrechter beslissen om een kind toe te vertrouwen aan pleegzorg. Sinds 22 augustus 2020 kan de jeugdrechter kinderen jonger dan 12 jaar toewijzen aan pleegzorg tot ze 12 jaar zijn geworden.

Waarom?

Sinds april 2018 had de jeugdrechter de mogelijkheid om kinderen jonger dan 13 jaar toe te wijzen aan pleegzorg tot ze 13 jaar werden. Daardoor was voor die kinderen dan niet elk jaar of elke drie jaar een beslissing van de jeugdrechter nodig. Natuurlijk kan de jeugdrechter toch beslissen om net wel voor zo'n kortere periode te kiezen.

Omdat jongeren die ouder zijn dan 12 jaar eerst gehoord moeten worden door de rechter, waren er soms ingewikkelde situaties: een jongere tussen 12 en 13 jaar die door de jeugdrechtbank geplaatst werd in pleegzorg, zou op enkele maanden tijd twee keer gehoord moeten worden door de jeugdrechter. Eén keer als twaalfjarige voor de plaatsing tot de leeftijd van 13 jaar en dan - amper enkele maanden later - opnieuw voor de plaatsing na 13 jaar, omdat er dan een nieuwe beslissing van de jeugdrechter nodig is.

Om die ingewikkelde situaties te vermijden heeft het Vlaams Parlement de leeftijdsgrenzen bij plaatsing in het decreet Integrale Jeugdhulp verlaagd van 13 naar 12 jaar. Die aanpassing is van toepassing voor nieuwe uitspraken vanaf 22 augustus 2020.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.