Ga verder naar de inhoud

Portret van een pleegzorgmedewerker: Sara

13 oktober 2021
Sara V.

Sara is één van de 150 medewerkers die Pleegzorg Limburg vandaag telt. Voor onze #wieispleegzorg rubriek haalden we haar voor onze lens en lieten haar vertellen over haar job. Lees zeker verder om te ontdekken wat ze precies doet!

20 jaar werkt ze ondertussen bij Pleegzorg Limburg, waarvan 8 jaar als selectiemedewerker. “En ik ben het nog lang niet beu”, lacht Sara. “Als selectiemedewerker ga ik samen met kandidaat-pleegzorgers op weg om uit te zoeken of pleegzorg bij hen past.” Ze legt de nadruk op ‘samen’. “Dat vind ik heel belangrijk. We zetten mensen aan het denken, zodat ze zélf die inschatting kunnen maken.”

De meeste mensen vinden het spannend om aan het screeningstraject te starten. “Maar na het eerste gesprek zijn ze vaak gerustgesteld”, aldus Sara. “We zoeken geen perfecte opvoeders. Wat je allemaal meegemaakt hebt is niet belangrijk, wel hoe je omgaat met die bagage. Als pleegouder heb je geen diploma nodig, en dat is net zo schoon. We hebben hoogopgeleide pleeggezinnen en pleegzorgers zonder diploma. Warmte geven aan een kind, rekening houden met zijn rugzak, een open houding hebben ten opzichte van het kind en zijn context, niet veroordelend zijn, … Dát is van tel.”

Het is een job waarin heel wat flexibiliteit gevraagd wordt van medewerkers. “Soms vloek ik wel eens, als ik weer een avond moet werken. Maar eens het gesprek of de vorming gestart is, haal ik er enorm veel energie en voldoening uit. Het is soms een geregel op privévlak, maar ik doe het zo graag.”, vertelt Sara. Ze houdt vooral van de afwisseling. “Ik heb zo veel verschillende taken. Ik doe huisbezoeken, gesprekken op de dienst, ik geef vorming, er is overleg met collega’s, …”. Maar ook inhoudelijk vindt Sara de variatie fijn. “Ik ontmoet zo veel verschillende mensen, verschillende gezinnen, en verschillende huishoudens. Dat maakt het heel boeiend.”

Eén van de mooiste dingen om te doen vindt ze de ‘profielvoorstelling’. Wanneer de match tussen kandidaat-pleeggezin en kind gemaakt is, wordt dit kind en zijn situatie (op papier) voorgesteld aan het gezin. “Het is bijzonder om mee te maken hoe mensen meteen een klik kunnen voelen, ondanks de zwaarte van sommige dossiers. Extra mooi is als je later te horen krijgt dat de match ook effectief goed zat.” Respect en zorg voor iedereen staat bij Sara voorop.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.