Ga verder naar de inhoud

Portret van een pleegzorgmedewerker: Ine

13 oktober 2021
Ine R.

Vandaag aan de beurt in onze rubriek #wieispleegzorg: Ine, pleegzorgwerker binnen het volwassenenteam. Benieuwd naar de jobinhoud van deze straffe madam? Lees dan zeker verder!

Bij Ine voel je je meteen op je gemak. Geen wonder dat onze pleeggasten – volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek die in een pleeggezin wonen – haar zo graag zien komen! Als begeleidster van kinderen en volwassenen met voornamelijk een mentale beperking vindt ze het enorm belangrijk om empathisch te zijn. “Ik ben een gevoelsmens en kan me goed inleven in anderen. Daarom past deze job zo goed bij mij.” Ook respect draagt ze hoog in het vaandel: “Ik probeer het anders-zijn te accepteren zoals het is”.

De eerste vijf jaar na haar afstuderen, werkte Ine in een dagcentrum voor mensen met een beperking. Daarna koos ze voor de bijzondere jeugdzorg. Maar voor haar was het duidelijk: ooit zou ze terugkeren naar die eerste passie. Sinds 2014 werkt ze opnieuw met mensen met een beperking. Of ze blij is met die keuze? “Zeker! Ik vind echt alles leuk aan mijn job: het begeleiden, het werken met mensen en het samen zoeken naar oplossingen”, legt Ine uit. “Alleen verslagen schrijven doe ik niet graag!”, lacht ze.

Met sommige pleeggasten kan je niet op een gewone manier communiceren. Ine staat erop om dan toch een manier te vinden om te verbinden met deze mensen: “ik wil altijd mét hen spreken, niet alleen over hen. Ik vind het heel belangrijk dat iemand zelf kan beslissen over zijn leven”. Thema’s die tijdens haar begeleidingsgesprekken aan bod komen zijn bijvoorbeeld vrije tijd, welbevinden, tewerkstelling, seksualiteit, en de toekomst. Ze zet de mogelijkheden op een rijtje maar laat de pleeggast zelf knopen doorhakken. Soms volstaat het om gewoon een luisterend oor te bieden, voor zowel pleeggast als pleeggezin. “Het gebeurt ook dat je een situatie gewoon moet laten zoals ze is”, vertelt Ine. “Dat heb ik moeten leren. Maar soms is er gewoon geen nood aan concrete doelstellingen of verandering. En dat is ook oké.”

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.