Ga verder naar de inhoud

Pilootproject P&P helpt kinderen van leefgroep naar gezin

06 december 2021

Met het pilootproject ‘Partners in Parenting’ slaan Pleegzorg Oost-Vlaanderen en Vzw Amon in Zuid-Oost-Vlaanderen de handen in elkaar om kwetsbare kinderen een thuis te bieden. De twee jeugdhulporganisaties gaan samen op zoek naar gezinnen die kinderen met emotionele en gedragsproblemen willen opvangen. De kinderen verblijven in de verschillende leefgroepen van vzw Amon in Kruisem, Zwalm en Ninove.Witte allstars

Severine Van Der Schueren, coördinator van ‘Partners in Parenting’ legt uit waarom het pilootproject zo belangrijk is: “Hoe hard de begeleiders in de jeugdzorg ook hun best doen, opgroeien binnen een leefgroep is niet te vergelijken met het opgroeien in een gezin. Daarom gaan wij voor deze kinderen en jongeren op zoek naar pleeggezinnen die een rol willen opnemen in hun opvoeding en hen zoveel mogelijk ‘het normale gezinsleven’ laten ervaren. We geloven dat ze op deze manier meer ontwikkelingskansen krijgen. Opgroeien in een leefgroep met een tiental andere kinderen die elk met hun eigen moeilijkheden te kampen hebben, is zeker niet evident.”

De nood van elk kind verschilt, dus mogen de engagementen van de pleegzorgers ook erg verschillen. “Een pleeggezin kan wekelijks of tweewekelijks een speelplekje aanbieden aan een kind of het enkel tijdens de weekends of de vakantieperiodes opvangen. Andere gezinnen kunnen ervoor kiezen om een kind of jongere voltijds in hun gezin op te nemen,” aldus Van Der Schueren.

Karl Brabants, directeur hulpverlening van Pleegzorg Oost-Vlaanderen legt uit hoe ‘Partners in Parenting’ verschilt van reguliere pleegzorg: “Zoals de naam van het project zelf al zegt, gaan we aan de slag met alle verschillende partners in de opvoeding. De samenwerking tussen ouders, pleegzorgers, vzw Amon en pleegzorg Oost-Vlaanderen staat centraal. Als pleeggezin kan je tijdens dit traject rekenen op een zeer intensieve begeleiding van het multidisciplinair team van vzw Amon. De ouders en het pleeggezin staan er dus nooit alleen voor. Ook de matching tussen een kind en een pleeggezin gebeurt heel organisch en voorzichtig: eerst kennismaken in de leefgroep, nadien eens thuis gaan spelen, dan eens logeren, tot de effectieve pleegzorgplaatsing van start kan gaan. We doen beroep op heel de samenleving om kwetsbare kinderen te helpen opvoeden.”

Op donderdag 3 februari om 19u30 organiseren vzw Amon en Pleegzorg Oost-Vlaanderen een infoavond in GC De Munk, Zwalm.
Interesse? De infoavond is gratis, inschrijven is wel verplicht.

P&P in Vlaanderen

Partners in Parenting (P&P) ontstond al meer dan 10 jaar geleden in Limburg, in MFC Bethanië. Sinds 2014 werkt Bethanië nauw samen met Pleegzorg. Vanaf eind 2021 start een proeftraject om P&P ook in de andere Vlaamse provincies uit te rollen.

Andere interessante artikels

covid corona virus spuit
Nieuws

Vaccinatie COVID-19 voor 5- tot 11-jarige pleegkinderen

21 december 2021

Ook 5- tot 11-jarigen worden uitgenodigd voor vaccinatie tegen COVID-19. Dat beslisten de ministers van Volksgezondheid na het positief advies van de Hoge Gezondheidsraad.

Stem van de ouder foto Kleurrijk
Getuigenis

We hebben dit samen opgebouwd

17 december 2021

Kiran, de zoon van Stephanie, woonde een tijdje in een pleeggezin, maar is nu terug thuis. Stephanie blikt terug op de voorbije jaren.

Mockup v2
Nieuws

gratis pleegzorg-inpakpapier voor alle pleeggezinnen

16 december 2021

Op die manier kan je aan iedereen laten zien hoe plezant het is om je te laten inpakken door pleegzorg.