Ga verder naar de inhoud

Ouderschapsverlof voor pleegzorgers

29 april 2025

Het ouderschapsverlof voor pleegzorgers is er eindelijk en daar zijn we heel erg blij om!

De nieuwe wet die dit mogelijk maakt, wordt op donderdag 26/06/2025 gestemd in het federale parlement. Vanaf 1 juli 2025 hebben pleegzorgers in langdurige pleegzorg recht op ouderschapsverlof voor hun pleegkind(eren), net zoals dat vandaag al van toepassing is voor de eigen kinderen. Pleegzorg Vlaanderen heeft in samenwerking met SAM vzw alle info nog eens duidelijk opgelijst.

mail ons

Zijn er toch nog onduidelijkheden over dit onderwerp? Stuur ons dan gerust een mailtje

vader en kind met kartonnen speelhuis
vader en kind met kartonnen speelhuis

Wat?

Elke werknemer die is aangesteld als pleegzorger door een officiële instantie, en die een kind in zijn/haar gezin opneemt in langdurige pleegzorg (perspectief biedend of perspectiefzoekend), krijgt dezelfde rechten op ouderschapsverlof zoals nu van toepassing voor de eigen kinderen. Je hebt hierbij ook recht op een onderbrekingsuitkering van de RVA.

Vanaf wanneer?

Vanaf 1 juli 2025 kan je het ouderschapsverlof aanvragen voor kinderen die ingeschreven zijn in het bevolkingsregister bij het pleeggezin (het pleegkind moet dus gedomicilieerd zijn in het pleeggezin).

Voor welke pleegkinderen?

Alle kinderen in langdurige pleegzorg, waarvan al in het begin duidelijk is dat het kind minstens 6 maanden in het gezin zal blijven. Het gaat dus om kinderen die in een perspectiefzoekende en perspectiefbiedende pleegzorgsituatie zitten. De voorwaarden met betrekking tot de plaatsing zijn met andere woorden hetzelfde als voor het (aanvangs-) pleegouderverlof.


Voor welke pleegzorgers?

Als twee pleegzorgers zijn aangesteld, hebben zij beiden recht op ouderschapsverlof.

Hoe lang?

Je hebt recht op maximum 4 maanden volledige onderbreking of het equivalent in deeltijdse vermindering van de arbeidstijd. Sowieso kan het verlof enkel worden opgenomen zolang het pleegkind inwoont.

Documenten nodig?

Ja, je moet een aantal documenten in orde brengen voordat je aanspraak maakt op het ouderschapsverlof:

• Ten laatste op de dag van het ingaan van het ouderschapsverlof is een bewijs van inschrijving op het adres van de werknemer te bezorgen aan de werkgever.

• Ook een attest van de dienst voor pleegzorg waaruit blijkt dat het om een plaatsing in langdurige pleegzorg (perspectief biedend of perspectiefzoekende pleegzorg) gaat is nodig.

• Je moet ook bewijzen dat het kind jonger is dan de maximumleeftijd tot wanneer men ouderschapsverlof kan aanvragen. Dat kan ook op het bewijs van inschrijving staan, dat is voldoende.

Waar vind je de uitgebreide versie van de regels?

Via deze link vind je de teksten in de programmawet van juni 2025 (artikels 212 tot 214).

De praktische informatie voor werkgevers en werknemers zal vanaf 1 juli terug te vinden zijn op de volgende website: Ouderschapsverlof voor pleegouders | De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening

Andere interessante artikels

K en isla
Getuigenis

Pleegbroer en -zus van een jonge vluchteling

17 juni 2025

K. is een kleine twee jaar geleden in het gezin komen wonen. De jongen komt uit Syrië en arriveerde hier toen hij amper acht jaar oud was. Intussen spreekt hij vlot Nederlands en speelt spelletjes met zijn pleegbroer en -zus alsof het nooit anders is geweest.

Tom en sarah 1

Pleegzorg als verrijking

13 juni 2025

Het huis van Sarah en Tom ademt gastvrijheid. Ze maken mensen graag warm voor pleegzorg en de problematiek van jongeren op de vlucht. Ze doen dat in hun dichte omgeving door te praten over hun warme contact met F., een jongeman die vluchtte uit Afghanistan en meer dan een jaar bij hen heeft gewoond. Ze zijn ervan overtuigd dat veel mensen zouden kunnen wat zij deden. Het mateloze respect voor pleeggezinnen maakt het soms iets onbereikbaars. Zelf zeggen ze daarover: “Ja, het was bijzonder met F. bij ons thuis, maar anderen zouden dit ook kunnen.”

Ontwerp zonder titel 1
Nieuws

Bevraging samenwerking met de jeugdadvocaat

4 juni 2025

In het voorjaar van 2024 organiseerde Pleegzorg Oost-Vlaanderen een bevraging onder pleegzorgers, ouders en jongeren over de samenwerking met de jeugdadvocaat.

Deze kwam er omdat pleegzorgers hun zeer uiteenlopende ervaringen bij de jaarlijkse zitting met ons deelden.

Zo’n jaarlijkse zitting is voor veel betrokkenen een spannende ervaring. Er wordt namelijk bekeken wat het meest aangewezen perspectief is voor het pleegkind of de pleegjongere. Dat het kind of de jongere daarin goed gehoord en vertegenwoordigd wordt, is essentieel. Daarom wilden we als pleegzorgdienst de noden, kansen en krachten ervan in kaart brengen om verbetervoorstellen te formuleren naar de organisatie en de balie.