Ga verder naar de inhoud

Ouderlijke nachtmerrie

25 augustus 2015

Hoe beleven ouders een pleegplaatsing, de kennismaking en het contact met de pleegouders? Dat is de hamvraag van een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. De studie volgde het traject dat ouders van pleegkinderen afleggen gedurende twee jaar.

De uithuisplaatsing van een kind is een heel ingrijpende gebeurtenis. Dat leidt vaak tot heftige emoties: maanden en zelfs jaren na het vertrek van het kind uit het ouderlijk huis. Ouders voelen zich vaak onrechtvaardig behandeld en niet begrepen. Een uithuisplaatsing is vaak een wonde voor ouders die niet of slechts gedeeltelijk geneest.

De meeste ouders voelen zich slecht geïnformeerd. Vaak horen ze pas achteraf waarom het kind uit huis geplaatst is of overgeplaatst naar een ander pleeggezin. Bovendien hebben ze het gevoel dat ze de uithuisplaatsing hadden kunnen voorkomen indien ze tijdig de nodige hulp hadden gekregen.

De manier van kennismaking en de ontwikkeling van het contact met de pleegouders van hun kind is zeer verschillend, maar de meeste ouders uit het Nederlandse onderzoek maken pas na de plaatsing kennis met het pleeggezin. Wanneer ieder contact wordt afgehouden en een bezoek bij de pleegouders thuis niet is toegestaan, roept dit veel weerstand op bij ouder.

Vaak weten ouders niet hoelang een plaatsing zal duren, maar sommige ouders geven de hoop op terugkeer van hun kind niet op.

Andere interessante artikels

kind dromen
Nieuws

Waar dromen pleegkinderen van?

14 maart 2023

Pleegkinderen en pleeggasten hebben kleine en grote dromen, net als iedereen. Pleeggezinnen helpen die kleine en grote dromen van kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek waar te maken. Maar af en toe zijn die dromen net iets te groot om binnen het pleeggezin gerealiseerd te worden. Naar die dromen gaat Pleegzorg Vlaanderen nu op zoek om te kijken of we ze samen met jullie kunnen realiseren.

Image00008
Nieuws

Pleegzorg en kinderopvang

11 januari 2023

Al geruime tijd en met regelmaat signaleert cli├źntenorganisatie Pleegzorg Vlaanderen de moeilijkheden die pleegzorgers ervaren bij het zoeken naar een plekje voor hun jonge pleegkind in de kinderopvang. De provinciale pleegzorgdiensten rapporteerden aan het Agentschap Opgroeien dat kandidaat-pleegouders tijdens gesprekken vaker aangeven om die reden niet te opteren voor de leeftijdscategorie 0 tot 2 jaar.

Pleegzorgvergoeding en stijgende kosten voor het levensonderhoud
Nieuws

Pleegzorgvergoeding en stijgende kosten voor het levensonderhoud

21 december 2022

De voorbije dagen ontvingen we enkele vragen van pleegzorgers over de indexering van de dagvergoedingen binnen pleegzorg. De aanleiding was de aankondiging van de Nederlandse regering dat zij de dagvergoeding vanaf 1 januari 2023 met 14,3 procent optrekt.