Ouderlijke nachtmerrie
Hoe beleven ouders een pleegplaatsing, de kennismaking en het contact met de pleegouders? Dat is de hamvraag van een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. De studie volgde het traject dat ouders van pleegkinderen afleggen gedurende twee jaar.
De uithuisplaatsing van een kind is een heel ingrijpende gebeurtenis. Dat leidt vaak tot heftige emoties: maanden en zelfs jaren na het vertrek van het kind uit het ouderlijk huis. Ouders voelen zich vaak onrechtvaardig behandeld en niet begrepen. Een uithuisplaatsing is vaak een wonde voor ouders die niet of slechts gedeeltelijk geneest.
De meeste ouders voelen zich slecht geïnformeerd. Vaak horen ze pas achteraf waarom het kind uit huis geplaatst is of overgeplaatst naar een ander pleeggezin. Bovendien hebben ze het gevoel dat ze de uithuisplaatsing hadden kunnen voorkomen indien ze tijdig de nodige hulp hadden gekregen.
De manier van kennismaking en de ontwikkeling van het contact met de pleegouders van hun kind is zeer verschillend, maar de meeste ouders uit het Nederlandse onderzoek maken pas na de plaatsing kennis met het pleeggezin. Wanneer ieder contact wordt afgehouden en een bezoek bij de pleegouders thuis niet is toegestaan, roept dit veel weerstand op bij ouder.
Vaak weten ouders niet hoelang een plaatsing zal duren, maar sommige ouders geven de hoop op terugkeer van hun kind niet op.
Andere interessante artikels

Partners in Parenting - Kamiel woont in een leefgroep en heeft een logeergezin
Kamiel woont al een hele tijd in Ten Dries, eigenlijk al sinds hij baby was. Nu gaat hij sinds twee jaar twee keer per maand naar het gezin van Veerle en Dirk.

Partners in Parenting - Katriens leven in de voorziening en in haar pleeggezin
Katrien vertelt over haar pleeggezin en leefgroep

Partners in Parenting - Veerle Baertsoen - de combinatie leefgroep en pleegzorg
We spraken met Veerle over de meerwaarde van het Project “Partners in Parenting voor de kinderen van VZW Jongerenzorg. Bij het project Partners in Parenting blijft niet alleen het bed in de leefgroep beschikbaar en kan de hulp van de leefgroep ingeschakeld worden, er wordt ook nog een stuk expertise van pleegzorg aan toegevoegd.