Ga verder naar de inhoud

Ondersteunen, niet overnemen

15 november 2021

Mama Nathalie en pleegmama Carina hebben hetzelfde doel: Mieke* alle kansen geven om op te groeien tot een sterke jongedame. En dat doen ze samen.

Week van de Pleegzorg 2021-Ouder en pleegouder

“Mieke kwam bij ons aan toen ze één jaar was”, herinnert pleegmama Carina zich. “Dat was toen crisispleegzorg, maar intussen is de situatie geëvolueerd naar ondersteunende pleegzorg. Mieke komt nu ongeveer één weekend op twee naar ons. En ook tijdens vakanties blijft ze deels bij ons.”

“Ik herinner me de eerste ontmoeting met Nathalie nog heel goed. Ze kwam aan met iemand van pleegzorg en vroeg om alle spullen nog in de auto te laten staan. Dan zijn ze met Mieke naar binnen gekomen en na die eerste babbel zei Nathalie: “We gaan de valiezen uit de auto halen.”

“Ik weet niet precies waarom, maar ik had toen het gevoel dat ik het bij Carina en haar man wel wou wagen”, vertelt Nathalie. “Misschien was het hun openheid en eerlijkheid. Ze vertelden heel duidelijk wat ze wilden doen, wat hun grenzen waren en wat ze van mij verwachtten. Dat gaf mij het gevoel dat ze mij wilden helpen en het niet wilden overnemen.”

Open & Eerlijk

Juist die openheid en eerlijkheid blijkt een grote reden voor de goede match tussen Carina en Nathalie. Carina: “Wij hebben er altijd goed op gelet dat we zo open mogelijk waren tegen Nathalie en niets achter haar rug deden. Als we de pleegzorgbegeleidster wilden inschakelen, communiceerden we dat altijd eerst naar Nathalie. En we betrekken haar ook zo veel mogelijk bij beslissingen. Als ik bijvoorbeeld met Mieke naar de kapper wou gaan of schoenen voor haar wou kopen, vroeg ik altijd aan Nathalie of dat oké was voor haar. Maar het gaat verder dan alleen die praktische dingen. We hebben een heel korte lijn en bellen gemakkelijk naar elkaar.”

Nathalie: “Ik weet nog goed toen Mieke “mama” en “papa” begon te zeggen tegen Carina en haar man. Carina vroeg me toen wat ik daarvan vond. Omdat Mieke toen nog veel te klein was om het verschil te kennen, zei ik dat het oké was. Ik wist dat ze wel op een leeftijd zou komen dat ze zou beseffen wie haar echte mama is. Ik kreeg toen wel veel commentaar dat ik dat toeliet. Maar tegen mij bleef Mieke ook altijd “mama” zeggen.”

Mieke gaat graag naar het pleeggezin en komt ook altijd graag terug thuis.
Nathalie, mama van Mieke

Goede match

En ook de match tussen Mieke en haar pleeggezin zit goed. Carina: “Ik denk dat het voor Mieke leuk was om drie grote pleegzussen en één pleegbroer te hebben. Zij zijn ook altijd heel betrokken geweest op Mieke. Helpen met haar huiswerk, gaan supporteren voor haar voetbalmatch, gezellig een spelletje spelen of samen met de pony gaan wandelen … Dat is allemaal vanzelfsprekend. Ook nu de grote zussen en broer de deur uit zijn, blijft de band met Mieke heel aanwezig.”

“Volgens mij is die klik er altijd geweest”, vertelt Nathalie. “Mieke gaat graag naar het pleeggezin en komt ook altijd graag terug thuis. Maar ik denk dat wij niet met alle eer mogen gaan lopen voor die goede match, dat is ook dankzij Mieke zelf. Zij is een heel gemakkelijke en paste zich altijd vlot aan de regels van het huis aan. Zo wist ze bijvoorbeeld snel dat ze bij mij alleen choco of speculoos krijgt bij het ontbijt, terwijl die regel er bij Carina niet is.”

“Ik probeer ook altijd het gevoel van Mieke te volgen”, voegt Nathalie nog toe. “Toen ze kleiner was, moesten wij als volwassenen natuurlijk meer zelf beslissingen nemen. Maar nu ze ouder wordt, volg ik haar zo veel mogelijk: als iets voor haar oké is, is dat voor mij ook oké. En dat zie ik ook bij Carina.”

Zo lang Mieke wil blijven komen, mag ze komen. En ik denk ook dat ze dat zal blijven doen, al wordt dat met de tijd misschien een beetje minder frequent.”
Carina, pleegmama
Week van de Pleegzorg 2021-Ouder en pleegouder

Beetje familie

Carina: “Zo zien we de toekomst ook. Zo lang Mieke wilt blijven komen, mag ze komen. En ik denk ook dat ze dat zal blijven doen, al wordt dat met de tijd misschien een beetje minder frequent.”

“En daar zal ik ook geen probleem van maken”, bevestigt Nathalie. “Hoewel het natuurlijk een fijne hulp is, heb ik zelf die ondersteuning niet meer echt nodig. Als pleegzorg nu zou stoppen, zou dat volgens mij voor mij geen ramp zijn, maar voor Mieke zou dat wel heel moeilijk zijn. En bovendien voelt Carina en haar familie nu ook een beetje als mijn familie!”

*Omwille van privacy is een schuilnaam gebruikt

Week van de Pleegzorg 2021

De Week van de Pleegzorg loopt dit jaar van 12 tot 21 november en staat in het teken van ‘een goede match’. Wij bekijken namelijk altijd welke pleegkinderen en pleeggezinnen het best bij elkaar passen. Dat geldt natuurlijk ook voor de volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek (pleeggasten) in pleegzorg.

Voetjes met hartje website

Ben jij een match voor pleegzorg?

Wil je meer info over pleegzorg? Vraag dan een gratis infopakket aan of schrijf je in voor een infosessie in jouw buurt.

Andere interessante artikels

Vrouw met baby
Getuigenis

Matchen in crisispleegzorg?

21 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Bij crisispleegzorg moet alles heel snel gaan, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen matching bij komt kijken.

Week van de pleegzorg 2021-NBMV Ouzi en Kamiel
Getuigenis

Een match met een niet-begeleide minderjarige vluchteling

20 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Zo vertellen Lore en Willem waarom Ouzi, een jonge vluchteling, zo goed in hun gezin past.

Zussen winter sneeuw
Getuigenis

Mijn zusje en ik, de ideale match

19 november 2021

Als het mogelijk of aangewezen is, zoekt pleegzorg naar pleeggezinnen die meerdere kinderen uit één gezin samen kunnen opvangen. Zo kunnen broers en zussen, ook wel 'brussen' genoemd, samen blijven opgroeien. Dat is het geval bij Jolien en Jara.