Ga verder naar de inhoud

Nieuw: toolkit voor Ouders in pleegzorg

29 april 2022

Ouders hebben vaak veel vragen als de piste pleegzorg op tafel ligt. Voor hulpverleners is het niet altijd evident om hier een antwoord op te geven. Daarom ontwikkelden we een pakket om ouders én hulpverleners beter te informeren over pleegzorg.

Een tijd geleden deden we een bevraging in West-Vlaamse jeugdvoorzieningen en bij ouders van kinderen in jeugdhulp. We vroegen hen welke zorgen en drempels zij ervaren bij een overgang naar pleegzorg en wat hen zou kunnen helpen. Uit die bevraging bleek dat niet alleen ouders, maar ook hulpverleners aangaven Pleegzorg nog niet goed te kennen.
Om een antwoord te bieden op deze vragen, ontwikkelden we een pakket om ouders én hulpverleners beter te informeren over pleegzorg.

Wat zit er in de toolkit?

We ontwikkelden deze consultfolder ter ondersteuning van ouders die Pleegzorg overwegen. Je vindt er algemene informatie over de verschillende vormen van pleegzorg, de eventuele administratieve veranderingen en de verscheidenheid aan pleeggezinnen.

Maar er is meer. Met ondersteuning van het IROJ ontwikkelden we ook een online leerplatform waar ouders samen met hulpverleners op terechtkunnen voor informatie op hun maat. Komen o.a. aan bod:

  • Wat is pleegzorg?
  • Bij welk gezin kan mijn kind terecht?
  • Wat is een intake?
  • Wat is matching?
  • ...

Elk thema leggen we uit in korte teksten of filmpjes.

Aan die informatie voegden we nog heel wat extra's toe: veelgestelde vragen, getuigenissen van pleeggezinnen en ouders en dit korte animatiefilmpje, dat op een laagdrempelige manier de werking van Pleegzorg uitlegt.

Dit platform zal blijvend evolueren op basis van de vragen die we krijgen en nieuwe informatie die we willen delen.

Meer weten?

Heb je interesse in dit leerplatform? Geef ons dan zeker een seintje. We bezorgen je met plezier een login.

Andere interessante artikels

kind dromen
Nieuws

Waar dromen pleegkinderen van?

14 maart 2023

Pleegkinderen en pleeggasten hebben kleine en grote dromen, net als iedereen. Pleeggezinnen helpen die kleine en grote dromen van kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek waar te maken. Maar af en toe zijn die dromen net iets te groot om binnen het pleeggezin gerealiseerd te worden. Naar die dromen gaat Pleegzorg Vlaanderen nu op zoek om te kijken of we ze samen met jullie kunnen realiseren.

Image00008
Nieuws

Pleegzorg en kinderopvang

11 januari 2023

Al geruime tijd en met regelmaat signaleert cliëntenorganisatie Pleegzorg Vlaanderen de moeilijkheden die pleegzorgers ervaren bij het zoeken naar een plekje voor hun jonge pleegkind in de kinderopvang. De provinciale pleegzorgdiensten rapporteerden aan het Agentschap Opgroeien dat kandidaat-pleegouders tijdens gesprekken vaker aangeven om die reden niet te opteren voor de leeftijdscategorie 0 tot 2 jaar.

Pleegzorgvergoeding en stijgende kosten voor het levensonderhoud
Nieuws

Pleegzorgvergoeding en stijgende kosten voor het levensonderhoud

21 december 2022

De voorbije dagen ontvingen we enkele vragen van pleegzorgers over de indexering van de dagvergoedingen binnen pleegzorg. De aanleiding was de aankondiging van de Nederlandse regering dat zij de dagvergoeding vanaf 1 januari 2023 met 14,3 procent optrekt.