Ga verder naar de inhoud

Nieuw: toolkit voor Ouders in pleegzorg

29 april 2022

Ouders hebben vaak veel vragen als de piste pleegzorg op tafel ligt. Voor hulpverleners is het niet altijd evident om hier een antwoord op te geven. Daarom ontwikkelden we een pakket om ouders én hulpverleners beter te informeren over pleegzorg.

Een tijd geleden deden we een bevraging in West-Vlaamse jeugdvoorzieningen en bij ouders van kinderen in jeugdhulp. We vroegen hen welke zorgen en drempels zij ervaren bij een overgang naar pleegzorg en wat hen zou kunnen helpen. Uit die bevraging bleek dat niet alleen ouders, maar ook hulpverleners aangaven Pleegzorg nog niet goed te kennen.
Om een antwoord te bieden op deze vragen, ontwikkelden we een pakket om ouders én hulpverleners beter te informeren over pleegzorg.

Wat zit er in de toolkit?

We ontwikkelden deze consultfolder ter ondersteuning van ouders die Pleegzorg overwegen. Je vindt er algemene informatie over de verschillende vormen van pleegzorg, de eventuele administratieve veranderingen en de verscheidenheid aan pleeggezinnen.

Maar er is meer. Met ondersteuning van het IROJ ontwikkelden we ook een online leerplatform waar ouders samen met hulpverleners op terechtkunnen voor informatie op hun maat. Komen o.a. aan bod:

  • Wat is pleegzorg?
  • Bij welk gezin kan mijn kind terecht?
  • Wat is een intake?
  • Wat is matching?
  • ...

Elk thema leggen we uit in korte teksten of filmpjes.

Aan die informatie voegden we nog heel wat extra's toe: veelgestelde vragen, getuigenissen van pleeggezinnen en ouders en dit korte animatiefilmpje, dat op een laagdrempelige manier de werking van Pleegzorg uitlegt.

Dit platform zal blijvend evolueren op basis van de vragen die we krijgen en nieuwe informatie die we willen delen.

Meer weten?

Heb je interesse in dit leerplatform? Geef ons dan zeker een seintje. We bezorgen je met plezier een login.

Andere interessante artikels

Fietsactie campagnebeeld
Nieuws

De Ronde van Pleegzorg Vlaanderen

29 maart 2022

Op woensdag 30 maart, aan de vooravond van de 'echte' Ronde van Vlaanderen, openen we 50 fietsroutes om pleegzorg in de kijker te zetten. Pleegzorg Vlaanderen is altijd op zoek naar nieuwe pleeggezinnen. En jij kan hier mee helpen! Fiets met ons mee en help zo pleegzorg in de kijker te zetten.

papa kind bouwen huis
Getuigenis

Een gASStgezin maakt het verschil

15 maart 2022

Om onze overtuiging dat "gASStvrij hét verschil kan maken" kracht bij te zetten, willen wij jullie de getuigenis van Isabelle en Philip niet onthouden.

Twee jongens met gekke bek-buitenlandse roots
Getuigenis

"Het is helend voor een kind om op te groeien in een gezin"

10 maart 2022

Nooit eerder kwamen er zo veel niet-begeleide minderjarige vluchtelingen aan in ons land. “Voor de jongsten zijn pleeggezinnen de ideale oplossing”, zegt Minor-Ndako.