Ga verder naar de inhoud

Nieuw: toolkit voor Ouders in pleegzorg

29 april 2022

Ouders hebben vaak veel vragen als de piste pleegzorg op tafel ligt. Voor hulpverleners is het niet altijd evident om hier een antwoord op te geven. Daarom ontwikkelden we een pakket om ouders én hulpverleners beter te informeren over pleegzorg.

Een tijd geleden deden we een bevraging in West-Vlaamse jeugdvoorzieningen en bij ouders van kinderen in jeugdhulp. We vroegen hen welke zorgen en drempels zij ervaren bij een overgang naar pleegzorg en wat hen zou kunnen helpen. Uit die bevraging bleek dat niet alleen ouders, maar ook hulpverleners aangaven Pleegzorg nog niet goed te kennen.
Om een antwoord te bieden op deze vragen, ontwikkelden we een pakket om ouders én hulpverleners beter te informeren over pleegzorg.

Wat zit er in de toolkit?

We ontwikkelden deze consultfolder ter ondersteuning van ouders die Pleegzorg overwegen. Je vindt er algemene informatie over de verschillende vormen van pleegzorg, de eventuele administratieve veranderingen en de verscheidenheid aan pleeggezinnen.

Maar er is meer. Met ondersteuning van het IROJ ontwikkelden we ook een online leerplatform waar ouders samen met hulpverleners op terechtkunnen voor informatie op hun maat. Komen o.a. aan bod:

  • Wat is pleegzorg?
  • Bij welk gezin kan mijn kind terecht?
  • Wat is een intake?
  • Wat is matching?
  • ...

Elk thema leggen we uit in korte teksten of filmpjes.

Aan die informatie voegden we nog heel wat extra's toe: veelgestelde vragen, getuigenissen van pleeggezinnen en ouders en dit korte animatiefilmpje, dat op een laagdrempelige manier de werking van Pleegzorg uitlegt.

Dit platform zal blijvend evolueren op basis van de vragen die we krijgen en nieuwe informatie die we willen delen.

Meer weten?

Heb je interesse in dit leerplatform? Geef ons dan zeker een seintje. We bezorgen je met plezier een login.

Andere interessante artikels

Vaccin-spuit-covid-corona
Nieuws

Boostervaccins voor pleegkinderen

19 september 2022

Alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar krijgen in Vlaanderen de kans om een boostervaccin te krijgen in het vaccinatiecentrum van hun regio.

Kleuter-lente
Getuigenis

Victor kreeg een ‘extra familie’ cadeau

2 september 2022

Katrien, de mama van de vijfjarige Victor , heeft al jaren gezondheidsproblemen. Een auto-ongeluk, de ondersteuningsnood van haar moeder en de pandemie zorgden ervoor dat zij over de grenzen van haar draagkracht ging. Ondersteunende pleegzorg bood een oplossing.

Kind voetballen
Getuigenis

We kijken bij elke beslissing wat het beste is voor onze zoon

11 augustus 2022

De zoon van Elly* en haar man verblijft bijna zeven jaar in een pleeggezin. Een situatie die niet altijd makkelijk is voor hen, maar waar ze wel het beste van proberen te maken.