Ga verder naar de inhoud

Nieuwe fase in de strijd tegen corona

02 november 2020

De nieuwe lockdown heeft ook een impact op pleegzorg. Vanaf 2 november schakelen we een niveau hoger in de strijd tegen het coronavirus. Die aangepaste werking ligt in lijn met fase 4 voor jeugdhulporganisaties (Agentschap Opgroeien).

Wat betekent dat voor Pleegzorg?

Begeleiding

Digitale begeleidingsgesprekken worden de norm. Enkel wanneer dat onmogelijk is, kan een fysieke begeleiding georganiseerd worden. Daarbij houden we ons strikt aan de algemene veiligheidsmaatregelen en zijn we extra voorzichtig met risicogroepen.

Bezoek

Bezoeken aan en overnachtingen bij de ouders of de belangrijkste personen van kinderen of jongeren die in een pleeggezin wonen, kunnen plaatsvinden als deze op een veilige manier kunnen verlopen en op voorwaarde dat er niemand (vermoedelijk) besmet is. De hygiënische maatregelen, social distancing en mondmaskerplicht vanaf 12 jaar moeten met andere woorden strikt opgevolgd worden. Kinderen of jongeren die op dag- of weekendbezoek gaan in hun gezin of bij hun pleeggezin, zullen dat de komende weken dus ook kunnen blijven doen. De ouders van het pleegkind behoren tot de bubbel van het kind.

Bezoeken vinden zo veel mogelijk plaats in de buitenlucht of bij de pleegzorgdienst. Daarbij respecteren we altijd de veiligheidsmaatregelen en zijn we extra voorzichtig met risicogroepen. Raadpleeg je begeleider als je van mening bent dat het bezoek niet veilig kan verlopen. Samen met jou bekijken we hoe we een bezoek toch mogelijk kunnen maken.

Groepsgesprekken, vormingen en infosessies

Groepscontacten vinden zo veel mogelijk digitaal plaats. Enkel wanneer dat niet anders kan, kan een fysiek groepsmoment georganiseerd worden. Daarbij respecteren we de veiligheidsmaatregelen en zijn we extra waakzaam met risicogroepen.

Wat met nieuwe pleegzorgsituaties en crisispleegzorg?

Nieuwe pleegzorgsituaties of crisispleegzorg kunnen nog steeds worden opgestart. Dat kan wel enkel op voorwaarde dat er niemand ziek is.

Veiligheidsmaatregelen

  • Als er een fysiek contact georganiseerd wordt, is het heel belangrijk om de algemene veiligheidsmaatregelen te respecteren. Dat betekent:
  • Hygiëne: was je handen dikwijls met water en zeep, verlucht en poets ruimtes regelmatig …
  • De veiligheidsafstand van 1,5 meter blijft belangrijk.
  • Wanneer de afstand niet bewaard kan worden, is het verplicht om een mondmasker te dragen.
  • We zijn extra voorzichtig bij contacten met mensen die tot de risicogroep behoren.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.