Ga verder naar de inhoud

Mijn zusje en ik, de ideale match

19 november 2021

Als het mogelijk of aangewezen is, zoekt pleegzorg naar pleeggezinnen die meerdere kinderen uit één gezin samen kunnen opvangen. Zo kunnen broers en zussen, ook wel 'brussen' genoemd, samen blijven opgroeien. Dat is het geval bij Jolien en Jara.

Zussen winter sneeuw

Jolien (21) en Jara (17) zijn twee zussen. Ze hebben nog twee andere zussen en een broer, die ook samen in een ander pleeggezin, worden opgevangen.

Hun verhaal begint wanneer Jolien al veertien jaar is, haar zusje Jara is op dat moment elf. Tot dan hebben ze altijd bij hun mama gewoond, maar de zorg werd haar even te veel. Jolien en Jara moesten dus verhuizen naar een pleeggezin. Een gezin dat ze al tien jaar kenden, een vertrouwde omgeving tijdens een moeilijke periode.

Jolien vertelt: “Voor mij was het heel belangrijk om samen met mijn zusje naar een pleeggezin te mogen, omdat zij het enige vertrouwde was dat ik nog had. Voor de rest was ik alles kwijt, of zo voelde het toch.”

Voor mij was het heel belangrijk om samen met mijn zusje naar een pleeggezin te mogen, omdat zij het enige vertrouwde was dat ik nog had.
Pleegjongere Jolien

Afleiding

Hun pleegzorgverhaal was zeker niet altijd rozengeur en maneschijn. Na drie jaar in het pleeggezin moesten ze daar vertrekken. Jolien en Jara werden een tijdje opgevangen in een crisisgezin, bij iemand die ze voordien nog nooit hadden ontmoet. Een erg verwarrende en moeilijke situatie voor de twee meisjes.

“We beseften niet zo goed wat er allemaal gebeurde, maar ik heb toen zo veel aan mijn zusje gehad. Niet omdat we veel praatten over de situatie maar juist andersom. We konden elkaar afleiden door samen te spelen en onnozel te doen. Zo legden we de focus ergens anders en konden we ontsnappen aan alles wat moeilijk liep. Tijdens die periode hebben we elkaar ontzettend hard gesteund, het is tot vandaag nog steeds mijn favoriete herinnering met Jara. ”

Matching is dus veel meer dan enkel kijken welk pleegkind bij welk pleeggezin past. Zeker bij brussen proberen we altijd te kijken of het wenselijk is dat ze naar hetzelfde gezin gaan. Dat maakt onze zoektocht naar geschikte pleeggezinnen natuurlijk niet eenvoudiger. Het opvangen van één pleegkind is al een heus engagement, laat staan twee of meer.

Jolien bevestigt dat het in haar geval een enorme meerwaarde was dat zo bij haar zusje kon blijven. “Zeker en vast, omdat een broer of zus toch iets vertrouwd is en zeker op jonge leeftijd vind ik dat nog belangrijker. Ik vind dat jongeren niet gestraft mogen worden door hun broer of zus kwijt te spelen. Het verhuizen naar een pleeggezin heeft al een enorme impact, ik kan me niet voorstellen dat ik het alleen had moeten doen. Ik had natuurlijk ook mijn begeleidster, Anneleen, waar ik erg veel aan heb gehad. Maar mijn zusje was en is toch het allerbelangrijkste voor mij. Ik woon nu alleen, dus ik zie Jara niet meer zo vaak, maar als we elkaar zien lachen we de hele tijd.”

Het verhuizen naar een pleeggezin heeft al een enorme impact, ik kan me niet voorstellen dat ik het alleen had moeten doen.
Pleegjongere Jolien

Moeilijke zoektocht

De zoektocht naar pleeggezinnen die brussen willen opvangen is niet eenvoudig. We merken dat veel pleeggezinnen wel bereid zijn om één kind op te vangen, en later bijvoorbeeld een broertje of een zusje dat in een voorziening verblijft. Maar dat gebeurt dan stapsgewijs. De bereidheid om meteen bijvoorbeeld een broertje en een zusje op te vangen is minder groot. Dat is zeer begrijpelijk, maar ook jammer. Want zonder pleeggezinnen die brussen opvangen zouden Jolien en Jara niet naar hetzelfde gezin zijn gegaan.

Week van de Pleegzorg 2021

De Week van de Pleegzorg loopt dit jaar van 12 tot 21 november en staat in het teken van ‘een goede match’. Wij bekijken namelijk altijd welke pleegkinderen en pleeggezinnen het best bij elkaar passen. Dat geldt natuurlijk ook voor de volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek (pleeggasten) in pleegzorg.

Voetjes met hartje website

Ben jij een match voor pleegzorg?

Wil je meer info over pleegzorg? Vraag dan een gratis infopakket aan of schrijf je in voor een infosessie in jouw buurt.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.