Ga verder naar de inhoud

Matchen in crisispleegzorg?

21 november 2021

Bij crisispleegzorg vang je een kind in nood voor een korte periode op. Dat moet allemaal snel gaan, want het kind heeft dringend een warme thuis nodig. Daarom is er bij deze vorm van pleegzorg geen tijd om pleegkind en pleeggezin met elkaar te matchen. Maar dat wil niet zeggen dat er bij deze vorm helemaal geen matching komt kijken.

Katie toont trots haar fotomuur. “Deze kindjes zijn allemaal bij mij geweest onder crisispleegzorg. Soms duurde de plaatsing maar een paar weken, soms een half jaar.” Bij elke baby weet ze nog precies hoe de plaatsing verlopen is, hoe het kind was, waar het kind nu is, enzovoort. Ook op dit moment is er een baby bij haar. “Een flinke kerel van 7 maanden. Hij ligt nu lekker te slapen.”

Matchen in crisispleegzorg

“Als je een kind gedurende een paar maanden voltijds bij jou hebt, leer je het natuurlijk heel goed kennen. Je brengt er veel meer tijd mee door dan een pleegzorgbegeleider. Daarom kan je als pleegzorger in deze situatie waardevol zijn als het op matching aankomt,” vertelt Katie.

Ze vertelt ook over een baby die ze een tijdje geleden opving. “Dat kindje was heel temperamentvol. Het weende veel, gooide met de fles, was vaak boos en kon dan heel luid roepen. Maar hij reageerde altijd heel goed en lief op kinderen en dieren. Bij die plaatsing heb ik aangegeven dat ik hem in een gezin zou plaatsen waar al oudere kinderen zijn. Dat wil zeggen dat de ouders een zekere maturiteit hebben. Hij zit nu in zo een gezin, op een boerderij zelfs, en dat gaat heel goed heb ik gehoord.”

“Het tegenovergestelde heb ik ook al eens meegemaakt,” vertelt Katie. “Een peutertje met een serieuze rugzak, dat niet goed functioneerde in het dagelijkse leven. Ze kon niet goed met drukte om, want dan sloot ze zich altijd af. Op papier zou ze vanwege haar gedrag in een leefgroep terechtkomen, maar dat heb ik toen afgeraden. Zij zit nu in een gezin waar geen andere kinderen zijn en waar de ouders, beide opvoeder van beroep, heel veel tijd en aandacht voor haar hebben. Nu is ze helemaal opgebloeid!”

Als crisispleegzorger leer je een kind heel goed kennen. Daarom kan je heel waardevol zijn als het op matching aankomt voor de toekomst van het kind.
Katie, crisispleegmama

Week van de Pleegzorg 2021

De Week van de Pleegzorg loopt dit jaar van 12 tot 21 november en staat in het teken van ‘een goede match’. Wij bekijken namelijk altijd welke pleegkinderen en pleeggezinnen het best bij elkaar passen. Dat geldt natuurlijk ook voor de volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek (pleeggasten) in pleegzorg.

Voetjes met hartje website

Ben jij een match voor pleegzorg?

Wil je meer info over pleegzorg? Vraag dan een gratis infopakket aan of schrijf je in voor een infosessie in jouw buurt.

Andere interessante artikels

Jongere boek lezen
Nieuws

Pleegzorg Vlaanderen publiceert Jaarverslag 2021

22 juni 2022

Een lesmodule voor het hoger onderwijs, een nieuwe website, dialoogdagen, ... Pleegzorg Vlaanderen vzw heeft ook in 2021 heel wat kunnen realiseren. Je leest er alles over in het Jaarverslag 2021.

Man met peuter
Nieuws

Aantal pleegkinderen en pleegjongeren in stijgende lijn

15 juni 2022

Het aantal kinderen en jongeren dat in Vlaanderen opgroeit in een pleeggezin is in 2021 gestegen. Afgelopen jaar konden 9.914 pleegkinderen in een pleeggezin terecht, een stijging met 5,2%.

Jonge vrouw rug ouder
Getuigenis

Mijn zoon is mijn kracht en drijfveer

1 juni 2022

“Ondanks de diepe dalen, zijn er ook al veel bergen beklommen.” Roxanne had een moeilijke jeugd en haar zoon groeide op in een pleeggezin.