Matchen in crisispleegzorg?
Bij crisispleegzorg vang je een kind in nood voor een korte periode op. Dat moet allemaal snel gaan, want het kind heeft dringend een warme thuis nodig. Daarom is er bij deze vorm van pleegzorg geen tijd om pleegkind en pleeggezin met elkaar te matchen. Maar dat wil niet zeggen dat er bij deze vorm helemaal geen matching komt kijken.
Katie toont trots haar fotomuur. “Deze kindjes zijn allemaal bij mij geweest onder crisispleegzorg. Soms duurde de plaatsing maar een paar weken, soms een half jaar.” Bij elke baby weet ze nog precies hoe de plaatsing verlopen is, hoe het kind was, waar het kind nu is, enzovoort. Ook op dit moment is er een baby bij haar. “Een flinke kerel van 7 maanden. Hij ligt nu lekker te slapen.”
Matchen in crisispleegzorg
“Als je een kind gedurende een paar maanden voltijds bij jou hebt, leer je het natuurlijk heel goed kennen. Je brengt er veel meer tijd mee door dan een pleegzorgbegeleider. Daarom kan je als pleegzorger in deze situatie waardevol zijn als het op matching aankomt,” vertelt Katie.
Ze vertelt ook over een baby die ze een tijdje geleden opving. “Dat kindje was heel temperamentvol. Het weende veel, gooide met de fles, was vaak boos en kon dan heel luid roepen. Maar hij reageerde altijd heel goed en lief op kinderen en dieren. Bij die plaatsing heb ik aangegeven dat ik hem in een gezin zou plaatsen waar al oudere kinderen zijn. Dat wil zeggen dat de ouders een zekere maturiteit hebben. Hij zit nu in zo een gezin, op een boerderij zelfs, en dat gaat heel goed heb ik gehoord.”
“Het tegenovergestelde heb ik ook al eens meegemaakt,” vertelt Katie. “Een peutertje met een serieuze rugzak, dat niet goed functioneerde in het dagelijkse leven. Ze kon niet goed met drukte om, want dan sloot ze zich altijd af. Op papier zou ze vanwege haar gedrag in een leefgroep terechtkomen, maar dat heb ik toen afgeraden. Zij zit nu in een gezin waar geen andere kinderen zijn en waar de ouders, beide opvoeder van beroep, heel veel tijd en aandacht voor haar hebben. Nu is ze helemaal opgebloeid!”
Week van de Pleegzorg 2021
De Week van de Pleegzorg loopt dit jaar van 12 tot 21 november en staat in het teken van ‘een goede match’. Wij bekijken namelijk altijd welke pleegkinderen en pleeggezinnen het best bij elkaar passen. Dat geldt natuurlijk ook voor de volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek (pleeggasten) in pleegzorg.

Ben jij een match voor pleegzorg?
Wil je meer info over pleegzorg? Vraag dan een gratis infopakket aan of schrijf je in voor een infosessie in jouw buurt.
Andere interessante artikels

Huyze Thylbert: woonproject voor pleeggasten
Huyze Thylbert en Pleegzorg West-Vlaanderen slaan de handen in elkaar voor een kleinschalig en warm woonproject voor vier volwassenen met een matige tot ernstige verstandelijke handicap. Daarom zoeken we een inwonende pleegzorger die van het huis een thuis kan maken.

Dat verdient een pleegzorgpluim!
Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Eigen kinderen
Je thuis openzetten voor een kind, jongere of volwassene die nood heeft aan een warme plek is een prachtig engagement, maar ook ééntje waar op voorhand goed over moet worden nagedacht. De impact op je leven is groot, en ook je gezin en je kinderen moeten mee zijn met de keuze voor een nieuw gezinslid.
Hoe staan eigen kinderen ertegenover om binnenkort een pleegbroertje of -zusje te krijgen? Welke impact heeft pleegzorg op hen? Hoe worden zij betrokken bij de beslissing om aan pleegzorg te doen?
Enkele kinderen delen hun ervaring.