Ga verder naar de inhoud

Manuella

05 oktober 2020

In oktober zetten we onze pleeggasten in de schijnwerpers! Pleegzorg bestaat niet enkel voor kinderen en jongeren die voor korte of lange tijd niet bij hun ouders kunnen wonen. Ook volwassenen met een handicap kunnen terecht in een pleeggezin. Zo ook Manuella. Zij is 60 jaar en woont bij haar zus Jacqueline en diens man Bert.

Foto: Lynn Van Baelen

Manuella Breuls pleeggast (c) Lynn Van Baelen

“Manuella woont nu zo’n 4 jaar bij ons”, vertelt Jacqueline. “Ze is mijn zus en is na het overlijden van onze moeder voltijds bij ons komen inwonen. Ik ben zo dankbaar dat mijn man mee wilde stappen in dit engagement.”

Ik mis mama

Manuella heeft een verstandelijke beperking en kan daardoor niet zelfstandig wonen. Bij het overlijden van hun moeder, nu 4 jaar geleden, beloofde Jacqueline dat ze goed voor haar zus zou zorgen. Ze beseft dat dit veel van het gezin vraagt. “Er komt veel extra zorg bij kijken. Ons leven is totaal veranderd sinds ze bij ons is. We hebben veel verdriet doorgemaakt de afgelopen jaren. Maar we maken er samen het beste van.”

“Ik mis mama”, zegt Manuella nog heel regelmatig. “Dat is natuurlijk heel begrijpelijk. Ze heeft haar hele leven thuis gewoond. En nu is haar houvast voor een stukje weggevallen. Wij zijn er uiteraard voor haar als ze thuis is. Hier luistert ze heel graag naar muziek.”

Grote kippenliefde

Manuella gaat door de week naar de dagopvang. Daar neemt ze deel aan allerlei activiteiten zoals knutselen en tekenen. “Ze heeft vroeger veel geschilderd. Daar heeft ze zelfs ooit een prijs mee gewonnen”, vertelt Jacqueline, niet zonder trots.

Om de twee weken bezoekt ze ook de zorgboerderij. “Daar kan ze echt haar hartje ophalen want ze is gek op dieren. Ze houdt vooral van kippen”, glimlacht Jacqueline. “In onze woonkamer hangt een grote foto van Manuella tussen de kippen.” Manuella knikt overtuigd. Haar pretoogjes glimmen van enthousiasme.

Gezocht: pleeggezinnen voor personen met een beperking

Manuella kan gelukkig bij haar zus en schoonbroer terecht. Maar heel wat andere volwassenen met een fysieke of psychische beperking zoeken nog een warm gezin dat hen de nodige structuur, hulp en huiselijkheid kan bieden. Dat kan op verschillende manieren: voltijds, enkele dagen in de week of af en toe een weekend of in de vakantie.

Is dit engagement iets voor jou? Of zorg jij al voor een volwassene met een beperking en wil je weten of je in aanmerking komt voor de steun van Pleegzorg Vlaanderen? Neem dan contact op met één van de provinciale pleegzorgdiensten.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.