Ga verder naar de inhoud

Lore

12 november 2020

Deze #trotsepleegzus is 14 en studeert STW in het tweede middelbaar. Ze houdt van paardrijden en heeft een kat. Maar sinds een jaar is er een wel héél belangrijk gezinslid bijgekomen: haar pleegbroertje L.

Lore Week van de pleegzorg 2020 trotsepleegzus

L is bijna 2,5 en woont fulltime bij het gezin. “Ik wilde altijd al een zusje of een broertje,” vertelt Lore. “Ik vind het dan ook héél leuk dat hij hier is komen wonen. In het begin was hij een beetje stil, maar eigenlijk liep dat al snel heel goed. Hij speelde veel bij ons, en leerde hier ook kruipen en stappen. Daar heb ik hem als grote zus wel mee kunnen helpen.”

Niet meer alleen

Haar fonkelende oogjes liegen er niet om: Lore is in de wolken met haar pleegbroertje erbij. “Eerst was ik alleen. Nu heb ik altijd iemand om mee te spelen. Ik leg hem ook in zijn bedje, ga met hem buiten spelen, geef hem eten en zo. Dat zijn allemaal grote-zus-dingen waar ik mee help.”

“L is ook een échte deugniet,” bekent Lore, “we genieten ervan om samen allemaal dingen uit te halen,” giechelt ze. Dat hoort erbij, kleutertjes doen dat, vindt ze. “Nu is de rust in huis misschien wel voorbij, maar dat vind ik helemaal niet erg.”

Goede beslissing

Dit is wat we noemen een ‘netwerkplaatsing’. “L is een kindje uit onze familie, wij kennen hem al van bij zijn geboorte.” Lore verduidelijkt de situatie: “Mijn papa is eigenlijk de peter van de mama van L. Omdat zijn mama en papa niet goed voor hem konden zorgen, verbleef hij bij mijn oma en opa. Maar voor hen werd het te moeilijk om hem te blijven opvangen. Ik wist dus dat ze een pleeggezin voor hem zochten. Ik vond het een super goede beslissing van mijn ouders om L op te vangen, want anders zou hij weggaan en dan kon ik hem niet meer zien.”

L is een kindje uit onze familie, wij kennen hem al van bij zijn geboorte.
Lore, trotse pleegzus

Sjiek

“Ik vertel zeker ook aan anderen dat ik een pleegbroertje heb. Want dat is toch iets speciaals. Zomaar een ander kind opvangen, meestal zou je niet denken dat er bij een kind van 14 nog een kleintje bij komt. Daarom moet ik vaak van mensen tegen mijn ouders zeggen dat dat toch wel sjiek is dat ze dat doen. Ik vind dat zelf ook. En het is fijn om zo’n kleintje in huis te hebben. Dat brengt leven in de brouwerij.“

Goede zorgen

Het belangrijkste wat ze als pleeggezin voor L kunnen doen is volgens Lore: gewoon goed voor hem zorgen. “Dat deden oma en opa ook, maar het zijn iets oudere mensen. Ze zouden misschien minder vlug met hem naar de speeltuin gaan of zo, dat doen wij dus wel met hem.”

“Hij gaat in februari ook naar school. Spannend! Ze zeggen dat hij er wel klaar voor is. Hij gaat nu nog elke dag naar de onthaalmoeder.”

Bijzonder

Wat L bijzonder maakt? Dat hij gewoon zo lief is, vindt Lore. “Hij is ook heel bezorgd om mij, wat ik toch gek vind op zijn leeftijd. Als ik bijvoorbeeld eventjes weg ben, is hij me meteen aan het zoeken. Hij kan wel zonder mij maar hij blijft toch graag dichtbij.”

In het begin waren er ook af en toe wel eens wat moeilijkere momenten, geeft Lore toe. “Hij miste mijn oma en opa toen wel fel. Hij kon dan heel hangerig zijn. Hij moest natuurlijk ook wennen aan een hele nieuwe omgeving. En hij moest leren hoe we hier met elkaar omgaan, en rekening houden met nieuwe regeltjes. Bij oma en opa werd hij veel opgepakt, hier was dat wel wat minder.”

Het was dus wennen in het begin. Voor L, maar ook voor Lore. Zij moest na zovele jaren als enig kind in het gezin haar aandacht nu ook delen. Maar daar heeft ze hélemaal geen problemen mee, beweert ze stellig.

Ik denk dat we vooral veel deugnietenstreken gaan uithalen samen.
Lore, trotse pleegzus

Toekomstplannen

“Ik denk dat we vooral veel deugnietenstreken gaan uithalen samen”, lacht Lore. “L blijft tot zijn 13 jaar zeker al bij ons. Ik zit zelf op de KSA, waarschijnlijk zal hij later ook naar de KSA gaan.” Lore kijkt er al naar uit om dan leiding van hem te worden. Dat zorgende zit helemaal in haar aard. Haar studierichting STW wijst ook in die richting. Het sociale, werken met kinderen, oppassen, dat ligt haar. “Dat heb ik altijd heel fel gehad. Later zou ik graag kleuterjuf worden.“

Een goede pleegzus

Lore heeft enkele tips voor kandidaat-pleeggezinnen. “Je leert er allemaal een beetje uit. Om een goede pleegzus te zijn, moet je je wel goed kunnen aanpassen,” vindt ze. Je moet zeker ook interesse tonen in je pleegbroer, en meespelen met hem.”

“Later zou ik zelf ook graag pleeggezin willen worden, denk ik. Iedereen verdient een goede thuis. Dus zou ik zeker ook overwegen om dat voor iemand anders te doen. Alles komt goed, het gevoel dat je iemand een goede thuis kunt geven is al heel mooi vind ik.”

Smelten voor pleegzorg

Lore sluit graag af met haar mooiste moment: “Dat was toen L. zijn eerste stapjes zette. Of nee, toen hij voor het eerst mijn naam zei. Toen was hij ongeveer 1 jaar en 2 maanden. Hij noemt me ‘zusje’ of ‘Loreke’. Dat is zo schattig, daar smelt ik van!”

Smelt jij ook voor pleegzorg?

Kom naar één van onze infosessies in jouw buurt of vraag een infopakket aan.

Andere interessante artikels

Vrouw met baby
Getuigenis

Matchen in crisispleegzorg?

21 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Bij crisispleegzorg moet alles heel snel gaan, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen matching bij komt kijken.

Week van de pleegzorg 2021-NBMV Ouzi en Kamiel
Getuigenis

Een match met een niet-begeleide minderjarige vluchteling

20 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Zo vertellen Lore en Willem waarom Ouzi, een jonge vluchteling, zo goed in hun gezin past.

Zussen winter sneeuw
Getuigenis

Mijn zusje en ik, de ideale match

19 november 2021

Als het mogelijk of aangewezen is, zoekt pleegzorg naar pleeggezinnen die meerdere kinderen uit één gezin samen kunnen opvangen. Zo kunnen broers en zussen, ook wel 'brussen' genoemd, samen blijven opgroeien. Dat is het geval bij Jolien en Jara.