Ga verder naar de inhoud

Een dag op ons eerste kampje sensomotoriek

13 september 2023

Deze zomer organiseerden we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen twee kampen, specifiek gericht op jonge kinderen met traumatische- en verlieservaringen. Aan de hand van stabiliserend lichaamsgericht werk reikten we kinderen handvaten aan om te leren niet langer overspoeld te worden door gewaarwordingen en emoties die associaties met het verleden met zich mee brengen. De kinderen werden gestimuleerd om zich te focussen op het hier en nu, zelf controle te nemen, en zich meer bewust te worden van lichamelijke en emotionele sensaties.

We beleven dag één mee met een pleegkind die aan het kamp deelnam.

07u00

Mijn pleegmama maakt mij vroeg wakker. Ik moet de komende dagen op tijd opstaan want ik volg een kampje met Pleegzorg Oost-Vlaanderen.

Het is een kampje waarin we veel oefeningen gaan doen rond voelen, ruiken, proeven, horen en veel zullen bewegen. Ik weet niet zo goed hoe het zal zijn, dus ik vind het heel spannend. Gelukkig mag mijn knuffelbeer elke dag mee.

Kamp sensomoriek 2

08u30

We komen aan en ik zie nog een paar andere kindjes staan. We krijgen iets te drinken en kunnen ook een stukje fruit eten en de grote mensen drinken nog een koffie samen. Er staat ook speelgoed waar we al een beetje mee kunnen spelen. Als iedereen er is mogen we elk met onze knuffel op een yogamat gaan zitten en maken we kennis.

Kamp sensomoriek 1

10u00

Er wordt uitgelegd wat we deze week gaan doen. De begeleider vertelt een verhaaltje over een hert, een leeuw en een konijn, en hoe verschillend deze dieren reageren als er iets eng gebeurt. Ze legt uit dat sommige kindjes reageren zoals een konijn als ze bang zijn, door bijvoorbeeld heel stil te blijven zitten, sommigen vechten als een leeuw, en anderen slaan op de vlucht zoals een hert.

Ze legt uit dat deze reacties soms nuttig zijn, maar soms ook niet, en dat we dit kamp gaan leren hoe we hiermee om kunnen gaan.

Kamp sensomoriek 3

10u30

We beginnen met een reeks oefeningen die we elke dag zullen herhalen. We focussen ons op bepaalde delen van ons lichaam om stevig met onze voeten op de grond te staan en krijgen elk een gevoelensthermometer, waarop we met een wasknijper kunnen aanduiden hoe we ons voelen.

  • We gaan aan de slag met onze zintuigen en dat doen we vandaag met een blotevoetenpad.
  • We focussen op onze ademhaling en krijgen de opdracht om onze knuffels in slaap te wiegen op onze buik door zachtjes in en uit te ademen. Hier word ik per ongeluk zelf heel erg moe van.
  • We doen een reeks yoga oefeningen die allemaal vernoemd zijn naar een dier.
  • We spelen muziek op allemaal verschillende instrumenten.
  • We sluiten af met een massage met een verhaaltje over huppelende konijntjes op je rug. Je mag kiezen of je iemand anders masseert of bij je beer.
Kamp sensomoriek 5

11u30

De sessie is gedaan. We mogen nog een beetje vrij spelen tot de moni’s er zijn.

Kamp sensomoriek 4

12u00

We eten samen boterhammen met de nieuwe moni’s, die de begeiders van de voormiddag vervangen. We bakken samen pannenkoeken, erna spelen we een hele namiddag spelletjes en omdat het goed weer is mogen we allemaal tezamen naar het speelpleintje om de hoek. We gaan op de schommel, de glijbaan en spelen op het klimrek.

17u00

Tegen vijf uur gaan we terug naar het lokaal en daar staan onze pleegzorgers ons al op te wachten om terug naar huis te gaan! Het was een hele leuke dag en ik kijk al uit naar morgen!

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.