Ga verder naar de inhoud

Partners in Parenting - Kamiel woont in een leefgroep en heeft een logeergezin

14 juli 2022

Kamiel* is tien jaar. Kamiel woont al een hele tijd in Ten Dries, eigenlijk al sinds hij baby was. Hij verblijft er in leefgroep Onyx. Een groep jongens en meisjes van zes tot twaalf jaar. Toen hij een jaar of vijf was, ging hij op woensdagnamiddag, wekelijks spelen bij een speelgezin. Het was een gezin met twee eigen dochters. Toen zij zwaardere studies aanvatten werden de speelmomenten van Kamiel wat afgebouwd. Nu gaat hij sinds twee jaar twee keer per maand naar het gezin van Veerle en Dirk.

*De naam van Kamiel werd gewijzigd om zijn privacy niet te schenden.

Het gezin van Veerle en Dirk

Veerle en Dirk hebben een eigen zoon van dertien jaar. Kamiel en Lewis kunnen het prima met elkaar vinden. Samen ravotten in de tuin, samen tennissen, voetballen en zwemmen zijn de favoriete bezigheden van de jongens. Kamiel is een echte sporter. Kamiel gaat niet alleen spelen in het gezin van Veerle, Dirk en Lewis, hij blijft er ook overnachten. Voor Kamiel zijn de weekends bij Veerle en Dirk een beetje als thuiskomen in een tweede huis. Hij vindt het er echt leuk. Het is iets waar hij telkens ontzettend naar uitkijkt. Er is ook een hondje in zijn logeergezin. Dat heet Flavie.

P en p team jongere 1 3

Momentje op de bank

Flavie heeft Kamiels hart gestolen. Hij houdt van huisdieren. As hij kon was dat het eerste wat hij in de leefgroep zou veranderen. Niet één hondje maar direct een roedel van een stuk of vijftien! Ook de mama van Kamiel heeft honden. Niet zulke kleintjes als bij Veerle en Dirk, maar twee Border Collies en een Husky. Kamiel vindt het leven bij Veerle en Dirk niet zo anders als dat in de leefgroep, behalve dan dat zij een zwembad hebben. Ook kopen zij eten voor het ontbijt dat Kamiel extra lekker vindt. ‘s Avonds kijkt Kamiel bij Veerle en Dirk vaak nog wat televisie. Dat doet hij in de leefgroep ook. Bij Veerle en Dirk eet Kamiel vaak nog iets lekkers in de zetel. Het dessertje in de leefgroep is meestal een gewone koek. Bij Veerle en Dirk krijgt Kamiel soms nog een taartje, wat natuurlijk veel beter In de smaak valt. Lewis kijkt niet altijd mee naar de televisie. Soms zit hij nog wat te gamen op de PlayStation. Maar ook alleen met Veerle en Dirk geniet Kamiel van het gezellige momentje op de bank.

"In de leefgroep krijgen we 's avonds meestal een gewone koek. Een taartje zoals bij Veerle en Dirk is veel lekkerder"
Kamiel, 10 jaar

Kamiel vindt dingen in de leefgroep soms ook best leuk. Het is alleen veel toffer als je met minder samen moet beslissen naar wat je gaat kijken. Bij Veerle en Dirk vindt Kamiel het erg leuk om met Lewis te spelen, maar in de leefgroep heeft Kamiel ook veel vrienden. Als ik Kamiel vraag of hij liever vaker in een gezin zou wonen of meer in de leefgroep zou zijn, hoeft hij niet lang na te denken. Hij zou zo naar een gezin verhuizen. In de leefgroep verveelt hij zich vaak. Kamiel kan zich niet voorstellen dat hij zich in een gezin even vaak zou vervelen of dat er andere zaken moeilijker zouden zijn dan in de leefgroep. Misschien zou hij in het begin zijn vrienden en leefgroepbegeleiders wel wat missen. Maar in een gezin wonen lijkt Kamiel stukken aangenamer dan het leven in de voorziening. Vooral het idee dat hij dan eigen huisdieren zou kunnen hebben, lijkt hem geweldig!

Andere interessante artikels

Vaccin-spuit-covid-corona
Nieuws

Boostervaccins voor pleegkinderen

19 september 2022

Alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar krijgen in Vlaanderen de kans om een boostervaccin te krijgen in het vaccinatiecentrum van hun regio.

Kleuter-lente
Getuigenis

Victor kreeg een ‘extra familie’ cadeau

2 september 2022

Katrien, de mama van de vijfjarige Victor , heeft al jaren gezondheidsproblemen. Een auto-ongeluk, de ondersteuningsnood van haar moeder en de pandemie zorgden ervoor dat zij over de grenzen van haar draagkracht ging. Ondersteunende pleegzorg bood een oplossing.

Kind voetballen
Getuigenis

We kijken bij elke beslissing wat het beste is voor onze zoon

11 augustus 2022

De zoon van Elly* en haar man verblijft bijna zeven jaar in een pleeggezin. Een situatie die niet altijd makkelijk is voor hen, maar waar ze wel het beste van proberen te maken.