Ga verder naar de inhoud

Heropflakkering corona: nieuwe richtlijnen

29 juli 2020

Het is duidelijk dat we momenteel in ons land een heropflakkering van de coronapandemie meemaken. De Nationale Veiligheidsraad van 27 juli nam dan ook extra maatregelen.

Het blijft onze ambitie om de hulp- en dienstverlening maximaal op peil te houden. Toch kunnen we niet uitsluiten dat er bijkomende maatregelen worden genomen als er in jouw buurt of gemeente meerdere nieuwe infecties zijn. Die maatregelen zullen zo goed mogelijk op maat van de lokale situatie genomen worden. Mocht de algemene situatie in België te zeer verslechteren, dan zullen er vanuit de overheid opnieuw federale maatrelen genomen worden.

Wat betekent de heropflakkering voor Pleegzorg?

We proberen zo veel mogelijk onze normale werking verder te zetten, rekening houdend met de preventieve en hygiënische maatregelen die door de Nationale Veiligheidsraad worden opgelegd. Dat betekent onder andere:

  • Algemene hygiënemaatregelen: was je handen dikwijls met water en zeep, verlucht en poets ruimtes regelmatig…
  • Buitenactiviteiten en bezoek in de buitenlucht krijgen de voorkeur.
  • De veiligheidsafstand van 1,5 meter blijft belangrijk.
  • Wanneer de afstand niet bewaard kan worden, is het verplicht om een mondmasker te dragen. Ook op sommige openbare plaatsen in steden en gemeenten is het verplicht om een mondmasker te dragen. Bekijk de geldende regels voor jouw omgeving op de website van jouw stad/gemeente.
  • We zijn extra voorzichtig bij contacten met mensen die tot de risicogroep behoren.

Beperking sociale bubbel tot vijf

De Nationale Veiligheidsraad besliste om in deze fase het aantal contacten per gezin te beperken tot vijf vaste contacten. Voor de jeugdhulp betekent dat het volgende: de leefgroep of het pleeggezin maakt géén deel uit van die vijf personen, zodat elke minderjarige op bezoek kan blijven gaan naar zijn directe omgeving én bezoek kan blijven ontvangen. Let op, een bezoek kan niet doorgaan zonder dat de pleegzorgbegeleider op de hoogte is.

Wat met het groepsaanbod en behandelingspleegzorg?

De heropflakkering van het coronavirus doet ons ook nadenken over de organisatie van het groepsaanbod binnen pleegzorg en bepaald specifiek (individueel) begeleidingsaanbod in het kader van behandelingspleegzorg. Het Agentschap Opgroeien stelde daarvoor een algemeen kader op. Dat kader is van toepassing op situaties wanneer er in bepaalde regio’s een uitbraak van het virus is, maar ook wanneer er te veel lokale uitbraken zijn waardoor er opnieuw federale maatregelen van kracht zijn.

We zorgen dat het groepsaanbod (ook met volwassenen) en bepaald specifiek (individueel) begeleidingsaanbod in het kader behandelingspleegzorg maximaal kan worden georganiseerd. Daarbij houden we natuurlijk altijd rekening met de lokale of federale richtlijnen en zorgen we dat de hygiënemaatregelen gevolgd worden. We werken ook verder op onze ervaringen uit de eerste coronagolf om te bekijken op welke manier we het beste kunnen inspelen op de situatie die zich aandient.

Het is ook belangrijk dat groepsgesprekken in het kader van participatieactiviteiten met volwassenen zo veel mogelijk kunnen blijven doorgaan, omdat die van belang zijn voor het welzijn van de pleeggasten. Indien nodig zullen we die momenten wel op een andere manier vormgeven zodat het veilig blijft voor iedereen.

Wat als je terugkeert uit het buitenland?

Ging je deze zomer op vakantie naar het buitenland? Dan zijn er enkele richtlijnen die je moet volgen. Zo moet je binnen 48 uur voor je aankomst in België een online formulier (het Public Health Passenger Locator Form) invullen. Afhankelijk van de regio waar je verbleef tijdens je vakantie gelden er daarnaast specifieke maatregelen. Die kan je nalezen op www.info-coronavirus.be/nl/reizen. Wil je weten welke kleurencode het land waar jij verbleef heeft? Surf dan naar www.diplomatie.belgium.be/nl.

Voor de bezoekregelingen binnen pleegzorg betekent dat het volgende:

  • Verbleef je in een groene zone? Dan is er geen probleem en kunnen bezoeken doorgaan, op voorwaarde dat de algemene lokale maatregelen gevolgd worden (onder andere het dragen van een mondmasker, regelmatig de handen wassen, voorkeur voor bezoek in open lucht …)
  • Verbleef je in een oranje zone? De overheid raadt in dat geval aan om in quarantaine te gaan en je te laten testen. Vanuit het belang van het welzijn van pleegkinderen en pleeggasten, mogen bezoeken in het kader van pleegzorg wél blijven plaatsvinden, op voorwaarde dat er bijzonder voorzichtig wordt omgegaan met elkaar en dat de geldende maatregelen héél goed worden nageleefd. Je bespreekt in dat geval zeker even met jouw pleegzorgbegleider hoe en wanneer het bezoek best kan doorgaan.
  • Verbleef je in een rode zone? Dan moet je verplicht in quarantaine en moet je een coronatest laten doen. Bezoeken kunnen dan tijdelijk niet doorgaan.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.