Ga verder naar de inhoud

“Mijn pleegmoeder bracht me bij dat je moet blijven vertrouwen in jezelf, wat er ook gebeurt.”

22 april 2023

Nele*, 20 jaar, groeide op in een pleeggezin. Sinds vorig jaar woont ze alleen. Een grote stap die ze kon zetten dankzij de steun van haar pleeggezin en haar pleegzorgbegeleidster. Ze getuigt over hun impact op haar leven.

“Opgroeien in een pleeggezin was niet altijd makkelijk. Een pleeggezin betekent nieuwe regels, je open stellen voor mensen die je niet kent en met hen praten over zaken die zeer persoonlijk en confronterend zijn. Toch heeft pleegzorg een positieve invloed gehad op mijn leven. Mijn pleeggezin heeft mij getoond wat liefde is en leerde me hoe het voelt om een familie te hebben die altijd voor je klaar staat. Ik herinner me nog mijn eerste reis met hen en de eerste verjaardag die we samen vierden. Het ontroerde me dat ze me echt deel lieten uitmaken van hun gezin.”

Nele getuigenis

Belangrijke levenslessen

Nele kreeg ook een aantal zeer belangrijke lessen mee vanuit haar pleeggezin: “Mijn pleegmoeder bracht me niet enkel praktische zaken bij, zoals gezond eten, maar ook dat je moet blijven vertrouwen in jezelf, wat er ook gebeurt in je leven. Zij leerde me dat je kan blijven groeien als je uit je fouten leert. Het is door die mentaliteit, door het feit dat ik leerde om te gaan met de up’s & down’s, dat het me gelukt is om alleen te gaan wonen. Ik leer de wereld nu op mijn ééntje kennen en kan op anderen rekenen voor steun waar nodig.”

Duwtjes in de rug

Ook haar pleegzorgbegeleider speelde een belangrijke rol in Nele’s leven, al was het in het begin even zoeken. “Met mijn eerste begeleider klikte het niet zo goed maar daarna kreeg ik ondersteuning van pleegzorgbegeleider Ellen. Met haar heb ik een speciale band opgebouwd. Er waren momenten waarop ik niet goed wist wat te doen of hoe ik een situatie thuis moest aanpakken. Ellen gaf mij altijd goede raad. Ondanks haar drukke agenda maakte ze steeds tijd voor mij vrij en spoorde ze me aan om vertrouwen te hebben in mezelf. ‘Komaan, Nele, je kan dat’, zei ze dan.

Die duwtjes in de rug waren voor mij echt lichtpuntjes tijdens donkere momenten. Ik ben haar en mijn pleeggezin heel dankbaar voor alles wat ze gedaan hebben voor mij en om een deel van mijn leven te willen zijn. Moest mijn pleegmoeder dit lezen, wil ik haar het volgende zeggen: ‘alleen ikzelf heb de beslissing genomen om alleen te gaan wonen, jij mag jou op geen enkele manier gefaald voelen. Ik ben de sterkte vrouw geworden die ik ben mede door jou!’

*Nele is een schuilnaam omwille van privacy redenen.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg_Nala
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024

Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of gevleugelde metgezel en dat heeft zo zijn voordelen. Als levende wezens met behoeftes en gevoelens, bestrijden ze eenzaamheid, zorgen ze voor gezelligheid en hebben ze ook een positieve invloed op de ontwikkeling van onze (pleeg)kinderen. Drie pleeggezinnen getuigen over de rol die hun huisdier in hun leven vervult en over de (positieve) impact van hun trouwe metgezel.

Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.