Ga verder naar de inhoud

Het gASStvrije gezin van Els en Jan

14 november 2021

Jan en Els wonen in een gezellige woning in Ingelmunster. Els en haar dochter werken allebei in de zorg en Jan werkt in een maatwerkbedrijf waar hij volwassenen bijstaat op de werkvloer. Het zorgen zit in dit gezin als het ware in het bloed.

Week van de pleegzorg 2021-ASS els en jan

Met ervaring en warmte

Jans zoon Milo heeft ASS en dat zorgde ervoor dat het gezin intense en goede contacten heeft opgebouwd met VZW Victor. Dat is een dienst met expertise in het begeleiden van jongeren en volwassenen met een autismespectrumstoornis. Intussen is Milo het huis uit, maar de nieuwsbrieven van VZW Victor worden nog altijd met veel interesse gelezen. In één van die nieuwsbrieven las Jan dat er nood was aan pleeggezinnen met ervaring met en warmte voor kinderen met een autismespectrumstoornis om voor ze te zorgen in korte periodes, weekends en vakanties.

Els is een jaar heel ziek geweest en was tot het besef gekomen dat het leven zo kort is, dat ze er graag wat meer betekenis aan wilden geven. “De vraag naar gezinnen met kennis over ASS leek ons op het lijf geschreven. We hebben dan even met Jelena, onze dochter, aan tafel gezeten. Zij zag dat ook zitten, wat uiteraard wel belangrijk voor ons was. Na de screening duurde het niet zo heel lang voor Klaas* aan ons werd voorgesteld. Dat was heel spannend voor iedereen natuurlijk. Maar tot ieders verrassing klikte het goed en vroeg Klaas zelf om een eerste weekend met overnachting te mogen blijven. Dan waren we eigenlijk direct vertrokken.”

Verrijking

“Het is heel fijn om vast te stellen dat we dankzij onze ervaring met Milo heel veel kunnen doen voor Klaas. We zien veel van de ene in de andere terug. We maken van nature duidelijke afspraken en een planningsbord hadden we hier al langer in huis. We weten dat rust en regelmaat in huis factoren zijn die meespelen om een aangename sfeer te creëren. Tegelijkertijd is het ook heel boeiend en verrassend dat we dankzij Klaas ook andere inzichten krijgen in Milo’s leefwereld. Dingen die in het verleden op een bepaalde manier zijn gelopen kunnen we nu met een andere bril zien. Daar kunnen we nu met Milo op terugkomen en hem er met die nieuwe inzichten erkenning voor geven. Milo heeft zijn weg intussen gevonden, maar in zekere zin heeft de zorg voor Klaas dus ook onze band met Milo nog sterker gemaakt. Het klopt dus echt wel dat pleegzorg je leven op verschillende manieren verrijkt!”

In zekere zin heeft de zorg voor Klaas dus ook de band met onze zoon Milo nog sterker gemaakt.
Els, pleegmama

Een vast schema

Klaas gaat nu ongeveer drie jaar lang één weekend per maand bij Els en Jan logeren. Een typisch weekend met Klaas verloopt op een min of meer gelijke manier: de zaterdagochtend gaat Jan hem met de trein ophalen. Om half elf komen ze dan terug. Nadat Klaas zich in zijn kamer heeft geïnstalleerd, speelt hij een gezelschapsspelletje met Els tijdens het aperitiefje. Mens-erger-je-niet is één van de klassiekers. Soms helpt Klaas Jan ook bij het koken. Na de middag gaan ze vaak wandelen, doen ze een uitstap of gaan ze knutselen. Om 18 uur stipt is het weer etenstijd. Voor bedtijd is er nog tijd voor een bad en een spelletje of een film.

’s Zondags is Klaas altijd vroeg wakker, samen bakken en vers ontbijt maken is dan pure verwennerij voor Klaas. Het daaropvolgend wandelingetje met Jan, waarin ze de week overzien, over de huisdieren praten, is hun mannenmomentje. ’s Middags gaan ze weer koken. Nu helpt Klaas daar steeds vaker bij. Hij leert af en toe nieuwe dingen kennen en proeven. Met wisselend succes. Soms lukt het met een ander recept of andere bereiding toch om dingen te proeven die hij eerst niet lekker vond. Op zondagnamiddag wordt er gepuzzeld en wordt er koffie gedronken. Dat is dan het cocoon-momentje met Els. Om 16 uur komt mama Klaas halen.

Tot rust komen

“Eigenlijk plannen we geen grootse activiteiten. Ons gezin is een plek waar Klaas tot rust moet komen. Sinds kort is er een nieuwe factor in onze weekends gekomen: gamen. We proberen dat een beetje beperkt te houden met vier appeltjes: elk appeltje staat voor een half uur schermtijd tijdens het weekend. Het is niet altijd eenvoudig, zeker niet met de online-spelletjes. Helemaal niet gamen hier zou voor onrust zorgen. Hem de controle geven over het verspreiden van schermtijd over het weekend geeft hem rust.”
“Het is soms ook niet eenvoudig om Klaas te boeien. We hopen dat hem laten kiezen uit twee activiteiten het voor hem wat interessanter maakt. We hebben natuurlijk zelf geen inwonende kinderen meer die hem wat helpen afleiden en de computer is vaak een moeilijke tegenstander om tegen op te boksen,” lacht Jan. “We plannen wel hem binnenkort eens kennis te laten maken met mijn nichtje van dezelfde leeftijd, nu dat weer kan.”

Het voelt goed dat we de mama van Klaas, ruimte kunnen bieden voor andere zaken.
Jan, pleegpapa

Ruimte voor mama

“In de zoektocht naar bezigheden voor Klaas is de samenwerking met VZW Victor en pleegzorg wel heel fijn. Beide diensten zijn heel bereikbaar en zijn creatief in het zoeken naar oplossingen van heel praktische problemen. Voor ons is dit verhaal erg verrijkend voor onszelf, maar ook het gevoel een meerwaarde te kunnen betekenen voor iemand anders, is echt fijn. Het voelt goed dat we de mama van Klaas, ruimte kunnen bieden voor andere zaken. Zij kan nu eindelijk aandacht schenken aan haar zwangere dochter. Ze rekent echt op ons gezin.”

Els en Jan zien zich dit nog lang doen. “Zolang als er energie voor is, ook als Klaas het zelf niet meer zitten, dan is hier zeker een nieuw gezicht welkom.”

*Uit privacy-overwegingen gaven we “Klaas” een andere voornaam.

Week van de Pleegzorg 2021

De Week van de Pleegzorg loopt dit jaar van 12 tot 21 november en staat in het teken van ‘een goede match’. Wij bekijken namelijk altijd welke pleegkinderen en pleeggezinnen het best bij elkaar passen. Dat geldt natuurlijk ook voor de volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek (pleeggasten) in pleegzorg.

Voetjes met hartje website

Ben jij een match voor pleegzorg?

Wil je meer info over pleegzorg? Vraag dan een gratis infopakket aan of schrijf je in voor een infosessie in jouw buurt.

Andere interessante artikels

Vrouw met baby
Getuigenis

Matchen in crisispleegzorg?

21 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Bij crisispleegzorg moet alles heel snel gaan, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen matching bij komt kijken.

Week van de pleegzorg 2021-NBMV Ouzi en Kamiel
Getuigenis

Een match met een niet-begeleide minderjarige vluchteling

20 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Zo vertellen Lore en Willem waarom Ouzi, een jonge vluchteling, zo goed in hun gezin past.

Zussen winter sneeuw
Getuigenis

Mijn zusje en ik, de ideale match

19 november 2021

Als het mogelijk of aangewezen is, zoekt pleegzorg naar pleeggezinnen die meerdere kinderen uit één gezin samen kunnen opvangen. Zo kunnen broers en zussen, ook wel 'brussen' genoemd, samen blijven opgroeien. Dat is het geval bij Jolien en Jara.