Ga verder naar de inhoud

Een match met een niet-begeleide minderjarige vluchteling

20 november 2021

Lore en Willem zijn een jong koppel met een baby’tje van nog geen twee maanden oud. Hoe past bij dit jong gezin ook een negentienjarige jongeman uit Guinee?

Week van de pleegzorg 2021-NBMV Ouzi en Kamiel

Lore en Willem leerden elkaar kennen via de dansschool en woonden eerst een tijdje samen in Gent. Ze hadden allebei zin om iets te betekenen voor vluchtelingen in de vorm van buddywerking. Door hun verhuis naar Roeselare beslisten ze om dat engagement in West-Vlaanderen te zoeken. Ze ontdekten dat dit via pleegzorg kon, maar dat het toch iets meer inhield dan aanvankelijk het plan was. Na een screeningstraject (dat net een tikkeltje uitgebreider was dan verwacht) stelden ze zich toch kandidaat om ondersteuning te bieden aan een minderjarige vluchteling die zonder begeleiding in ons land terecht was gekomen.

Weekendbezoekjes

Zo’n jongen was Ouzi. Op het moment van hun kennismaking in 2019 verbleef hij al geruime tijd in een voorziening te Brugge. Op dat moment was hij 17 jaar. Hij vond het leven in de voorziening nogal mistroostig en vooral de weekends boden weinig afwisseling. Altijd maar tv kijken, was hoe hij het vooral ervaren heeft: oersaai, dus. De vraag om af en toe in een gezin te kunnen zijn, kwam dan ook van Ouzi zelf. Toen hij aan Willem en Lore werd voorgesteld, voelde hij zich wat verlegen. Ook Willem en Lore wisten in het begin niet zo goed wat ze met zo’n zeventienjarige moesten ondernemen. Hij kwam speciaal uit Brugge om tijd met hen door te brengen, dus ze wilden graag moeite doen om die tijd zo aangenaam mogelijk voor hem te maken. Alleen … wat doet zo’n jonge gast?

Roeselare verkennen, hem meenemen op familiebezoekjes, een gezelschapsspelletje, een kampeerweekend samen met de vrienden van Willems ouders … Al snel was het ijs gebroken. Ouzi ontpopte zich tijdens dat weekend zelfs tot de gedroomde coach voor het vrouwenvoetbalteam op de kampeerplek. Hij kreeg iedereen die niet moest koken uiteindelijk enthousiast op het veld achter de bal. Activiteiten moesten niet vaak meer gezocht of uitgevonden worden. Ouzi ging gewoon mee in het gezinsleven van Lore en Willem.

Gemis

Intussen woonde Ouzi in Brugge in een studio, dat liep aanvankelijk goed. En toen … kwam corona. Van weekendbezoekjes bij Lore en Willem was even geen sprake en het werd een periode van intens veel bellen en berichten naar elkaar. Het gemis was aan beide kanten groot. Lore en Willem misten het leven dat Ouzi in huis bracht en Ouzi miste het gezelschap en de rust bij hen thuis.

Op de vooravond van hun huwelijk gingen Willem en Lore Ouzi in Brugge halen. Hij kon echt niet ontbreken bij de intieme kring die in hun feestvreugde zou delen. Ouzi kwam met hen mee en had meteen ook al zijn spullen gepakt. Hij zou uiteindelijk gedurende zes maanden voltijds bij zijn pleeggezin gaan wonen. Ouzi paste op het huis en de kat Pavlov tijdens de korte huwelijksreis van Lore en Willem.

Die kat is misschien het enig puzzelstukje dat een beetje wringt in de pleegzorgpuzzel van Ouzi. Pavlov en Ouzi hebben een haat-liefdeverhouding. “Hij komt alleen eten vragen”, zegt Ouzi lachend. “Bovendien is hij is veel te onvoorspelbaar!” Bang is hij intussen niet meer, maar beste maatjes zullen ze toch niet worden.

Week van de Pleegzorg 2021-NBMV Ouzi en Kamiel-2

Grote broer

Dat kan niet gezegd worden over Ouzi en Kamiel. Zes weken geleden zag dat kereltje het eerste levenslicht onder forse aanmoedigingen van zijn ‘grote broer’ Ouzi! “Ik denk dat hij echt élke dag van de zwangerschap gevraagd heeft hoe lang het nog zou duren”, lacht Lore. “Hij was ook helemaal door het dolle heen, toen hij hoorde dat het een jongetje was! Dat hebben we hem aangekondigd met een rapnummertje.”

“Ouzi is zo trots op Kamiel dat hij zijn pleegbroertje soms ‘Ouzi-junior’ noemt. Da’s een koosnaampje dat hier blijft meegaan”, vult Willem aan. Uiteindelijk kreeg het kleintje de naam Kamiel mee. “Die naam hebben we samen gekozen”, vertelt Ouzi trots. “Ieder had een top drie en daar werden punten aan gegeven en zo is Kamiel gekozen. Die stond ook in mijn top drie: originele naam, toch?”

De goede match

Intussen heeft Ouzi een eigen studio in Roeselare gevonden. Hij woont nu op drie minuten wandelen van het koppel. Af en toe komt hij nog wel eens logeren, zoals laatst nog, na een knieoperatie. Ook al blijft hij niet meer steeds overnachten, de bezoekjes blijven frequent en warm. Willem en Lore missen soms het levendige van toen Ouzi constant bij hen was, al zorgt Kamiel wel dat ze genoeg te doen hebben. Toch is Ouzi hier echt een deel van het gezin. Geen van de drie zou het zich kunnen voorstellen dat hun contact ooit zou ophouden.

Over de vraag of Ouzi zich even goed zou voelen in een ander gezin, hoeft hij niet lang na te denken. “Lore en Willem zijn zo rustig en zacht. Met een moeilijk persoon zoals mezelf zou het niet lukken bij een ander complex persoon.” “Dat valt nogal mee”, knipoogt Willem. “In het begin was het soms wat zoeken naar raakvlakken en het was wel wat drukker toen we een studio voor hem moesten zoeken en hij voltijds bij ons woonde, maar nu missen we vaak zijn aanwezigheid in huis. Gelukkig woont hij hier vlak om de hoek.” Het is duidelijk: bij Lore en Willem vond Ouzi zijn ’goede match’, daar zijn zij het volmondig mee eens!

U-CARE: pleegzorg voor NBMV

Noodgedwongen alles achterlaten door oorlog, geweld of hongersnood. Dat is de realiteit van duizenden niet-begeleide jongeren die hun leven riskeren tijdens een gevaarlijke tocht naar Europa. Die ingrijpende veranderingen zetten hun leven helemaal op z'n kop. Die jongeren hebben iemand nodig die hen in een veilige omgeving kan opvangen.

Week van de Pleegzorg 2021

De Week van de Pleegzorg loopt dit jaar van 12 tot 21 november en staat in het teken van ‘een goede match’. Wij bekijken namelijk altijd welke pleegkinderen en pleeggezinnen het best bij elkaar passen. Dat geldt natuurlijk ook voor de volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek (pleeggasten) in pleegzorg.

Voetjes met hartje website

Ben jij een match voor pleegzorg?

Wil je meer info over pleegzorg? Vraag dan een gratis infopakket aan of schrijf je in voor een infosessie in jouw buurt.

Andere interessante artikels

Jongere boek lezen
Nieuws

Pleegzorg Vlaanderen publiceert Jaarverslag 2021

22 juni 2022

Een lesmodule voor het hoger onderwijs, een nieuwe website, dialoogdagen, ... Pleegzorg Vlaanderen vzw heeft ook in 2021 heel wat kunnen realiseren. Je leest er alles over in het Jaarverslag 2021.

Man met peuter
Nieuws

Aantal pleegkinderen en pleegjongeren in stijgende lijn

15 juni 2022

Het aantal kinderen en jongeren dat in Vlaanderen opgroeit in een pleeggezin is in 2021 gestegen. Afgelopen jaar konden 9.914 pleegkinderen in een pleeggezin terecht, een stijging met 5,2%.

Jonge vrouw rug ouder
Getuigenis

Mijn zoon is mijn kracht en drijfveer

1 juni 2022

“Ondanks de diepe dalen, zijn er ook al veel bergen beklommen.” Roxanne had een moeilijke jeugd en haar zoon groeide op in een pleeggezin.