Ga verder naar de inhoud

Een les voor de toekomst

14 april 2021

Vrijdag 12 april kwam er een uitspraak in de zaak van twee ex-pleegkinderen tegen hun voormalige pleegouders. In de eerste rechtszaak in 2019 werden de pleegouders vrijgesproken. Nu zijn ze in beroep veroordeeld voor jarenlange mishandeling.

Vanuit Pleegzorg zijn wij geschokt door de feiten die in het arrest beschreven worden. We willen ons medeleven uitdrukken met de betrokken jongvolwassenen. Daarom hebben we meteen contact opgenomen met hen, met de vraag om met ons in gesprek te gaan zodat we uit deze situatie kunnen leren. Ondertussen buigen we ons over het dossier en het vonnis en bespreken we dit grondig intern.

Zorgvuldige screening kandidaat-pleegzorgers

We willen benadrukken dat we een zorgvuldige screeningsprocedure hebben voor kandidaat-pleeggezinnen. Bij bestandspleeggezinnen (die zich kandidaat stellen om een pleegkind op te vangen dat zij op voorhand niet kennen) peilen onze ervaren screeningsmedewerkers via heel wat individuele gesprekken naar de mogelijkheden van de kandidaat-pleegzorgers. Wordt een gezin na de grondige screenings en opleiding geselecteerd, dan gaan we op zoek naar een goede match met één of meerdere aangemelde kinderen.

Ook met netwerkgezinnen (een gezin dat het pleegkind al op voorhand kent) leggen we een hele weg af, waarbij we hen screenen, observeren en begeleiden tijdens de plaatsing.

De intensieve screeningsprocedure staat nog los van alle wettelijke voorwaarden waaraan pleegzorgers moeten voldoen (zoals o.a. uittreksel uit het Strafregister voor feiten die onverzoenbaar zijn met pleegzorg).

Begeleiding van elke pleegzorgsituatie

Eens pleegzorg opgestart is, krijgt elk pleeggezin een pleegzorgbegeleider. Die begeleider is het aanspreekpunt voor alle betrokkenen in wat wij de pleegzorgdriehoek noemen: het pleegkind, de pleegouders en de ouders. Hij of zij bouwt een vertrouwensband op met alle partijen en zeker ook met de pleegkinderen zelf.

Blijvend vertrouwen in onze geëngageerde pleeggezinnen

Uiteraard onderzoeken we nu waarom we in dit pleeggezin tijdens de begeleiding onvoldoende signalen konden opvangen. Daarnaast beseffen we dat deze negatieve pleegsituatie het vertrouwen kan schenden in pleegzorg, zowel in de dienst als in de vele pleeggezinnen. Dat is jammer, want onze enthousiaste pleeggezinnen zetten zich met groot engagement in om pleegkinderen, -jongeren maar ook volwassenen (met een psychiatrische kwetsbaarheid of handicap) een warme thuis te geven. Onze oprechte dankbaarheid naar hen is dan ook groot. In alle ruim 7.000 pleegzorgsituaties in Vlaanderen zetten zij samen met onze diensten het welzijn van de pleegkinderen voorop. Dat zullen we in de toekomst blijven doen.

We werken daarvoor nauw samen met het Agentschap Opgroeien, de vijf provinciale pleegzorgdiensten en Pleegzorg Vlaanderen. Met z’n allen bekijken we hoe we de aanpak nog kunnen verbeteren. Deze situatie wijst er ons ook op dat het belangrijk is dat we met zijn allen alert zijn.

Ben je ongerust over een pleegkind uit jouw naaste omgeving?

Praat er dan over en neem contact op met onze dienst. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat elk pleegkind kansrijk kan opgroeien.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.