Ga verder naar de inhoud

Een goede match volgens een kandidaat-pleeggezin

13 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 vertellen we veel verhalen rond het thema matching. Zo deelt een kandidaat-pleeggezin hun ervaring.

Sem en Annelies hebben twee dochters: Lore (10) en Lien (8). Bovendien hebben ze zich ook kandidaat gesteld om pleegouders te worden. “Ik zag op mijn Facebook regelmatig informatie over pleegzorg voorbij komen. Een kennis van mij is namelijk pleegzorger en zij deelt de posts van Pleegzorg vaak. Na een tijdje begon het mij te prikkelen. Misschien was het wel iets voor ons?” vertelt Annelies. Sem vult aan: “wij hebben het heel goed met ons viertjes en hadden het gevoel dat we wel iets konden betekenen voor iemand die niet zoveel geluk heeft.”

Het traject

In maart schreven ze zich in voor een infosessie. “De infoavond vond online plaats, want we zaten midden in de pandemie. Dat maakte het wel laagdrempelig om deel te nemen. Daarna vulden we de vragenlijst in, en in mei hadden we ons eerste gesprek met de selectiemedewerkers van Pleegzorg. Hier ging dus wel wat tijd over heen, maar dat vond ik net goed. Het is namelijk geen beslissing die je zomaar neemt. Je moet er echt wel voldoende bij stil staan.”

Het enige waar we op voorhand al echt over hadden nagedacht, was dat we een pleegzorgvorm wilden die stabiliteit aan onze kinderen kon bieden.
Sem, kandidaat-pleegpapa

De match

“We zijn redelijk onbevangen in ons pleegzorgverhaal gestapt en hadden geen lijst klaar met criteria. Of het nu een jongen of een meisje wordt, dat maakt ons bijvoorbeeld niet veel uit. Het enige waar we op voorhand al echt over hadden nagedacht, was dat we een pleegzorgvorm wilden die stabiliteit aan onze kinderen kon bieden. Langdurige pleegzorg of weekend- en vakantiepleegzorg dus. Bij deze vormen weten Lore en Lien goed waar ze aan toe zijn,” vertelt Annelies. “Dat we geen baby wilden, stond ook al snel vast,” grapt Sem.

Na de vormingen werd er ook naar de kinderen geluisterd. “Toen zij voor de eerste keer iemand van Pleegzorg zagen, werd het voor hen concreter. Daarvoor was het allemaal heel vaag. Omdat er niets tastbaar was, snapten ze niet heel goed wat er zou gebeuren. Het gesprek met de pleegzorgmedewerkers heeft hen veel goed gedaan.”

Het gezin wacht nu al drie weken vol ongeduld op een match. “We wachten liever wat langer op een goede match, dan dat we snel gematcht worden en het niet klikt. Maar we zijn er volledig klaar voor!”

We wachten liever wat langer op een goede match, dan dat we snel gematcht worden en het niet klikt.
Sem, kandidaat-pleegpapa

Week van de Pleegzorg 2021

De Week van de Pleegzorg loopt dit jaar van 12 tot 21 november en staat in het teken van ‘een goede match’. Wij bekijken namelijk altijd welke pleegkinderen en pleeggezinnen het best bij elkaar passen. Dat geldt natuurlijk ook voor de volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek (pleeggasten) in pleegzorg.

Voetjes met hartje website

Ben jij een match voor pleegzorg?

Wil je meer info over pleegzorg? Vraag dan een gratis infopakket aan of schrijf je in voor een infosessie in jouw buurt.

Andere interessante artikels

Vrouw met baby
Getuigenis

Matchen in crisispleegzorg?

21 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Bij crisispleegzorg moet alles heel snel gaan, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen matching bij komt kijken.

Week van de pleegzorg 2021-NBMV Ouzi en Kamiel
Getuigenis

Een match met een niet-begeleide minderjarige vluchteling

20 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Zo vertellen Lore en Willem waarom Ouzi, een jonge vluchteling, zo goed in hun gezin past.

Zussen winter sneeuw
Getuigenis

Mijn zusje en ik, de ideale match

19 november 2021

Als het mogelijk of aangewezen is, zoekt pleegzorg naar pleeggezinnen die meerdere kinderen uit één gezin samen kunnen opvangen. Zo kunnen broers en zussen, ook wel 'brussen' genoemd, samen blijven opgroeien. Dat is het geval bij Jolien en Jara.