Ga verder naar de inhoud

Een goede match: eenvoudiger in theorie dan in de praktijk

14 november 2021

Matching in pleegzorg is het proces waarbij onderzocht wordt welk kind of welke volwassene met een handicap of psychiatrische problematiek het best bij welk pleeggezin past. We gingen op de koffie bij onze collega’s die zich dagelijks inzetten om de best mogelijke match te realiseren. “In theorie lijkt ‘een goede match’ eenvoudig,” vertelt Elke, intaker bij Pleegzorg.

Week van de pleegzorg 2021-Intaker begeleider Elke en Eline 1

“Enerzijds is er de vraag om een kind of een volwassene op te vangen, anderzijds hebben we een aanbod van pleeggezinnen die hun thuis willen delen. We spreken van een goede match als vraag en aanbod in overeenstemming zijn met elkaar.”

Is er een klik?

Eline, een ervaren pleegzorgbegeleider, legt uit dat matching in de praktijk niet altijd vanzelfsprekend is. “Je kan op papier een hele mooie match hebben maar we moeten natuurlijk ook rekening houden met het gevoelsmatige. Is er een klik tussen het pleegkind of de pleeggast en de pleegzorgers? Even belangrijk is de vraag of er een klik is tussen de pleegzorgers en de ouders. Dit hebben wij niet in de hand en valt ook vaak moeilijk te voorspellen.

Recent hebben we nog een baby’tje van drie maanden kunnen matchen aan een pleeggezin. Omdat het kindje nog zo jong was, konden we zelf heel weinig kind-info meegeven aan het kandidaat-pleeggezin. De ouders van het meisje hebben een beperking. We wisten niet hoe dit meisje verder gaat ontwikkelen, of ze erfelijk belast is en hoe de ouders zouden evolueren…”

In het onbekende durven springen

Elke gaat verder: “In deze situatie zijn we dus eerder op zoek gegaan naar een goede match tussen de ouders en pleegzorgers, eerder dan tussen het kind en de pleegzorgers. We zochten en vonden een gezin dat samen met ons in het onbekende durfde springen om een baby’tje op te vangen.

Het is een familie die bij de selectiegesprekken aangaf dat ze voor een jong kind wilde zorgen. Bovendien heeft dit koppel affiniteit met mensen met een beperking. We zijn onder de indruk van hun sensitiviteit, ruimdenkendheid en relativeringsvermogen. Ze plaatsen echt de behoeften van het kind centraal. ‘Wat heeft dit meisje nodig om zorgeloos op te groeien?’ Er is een goede hechting tussen het kind en het pleeggezin. Maar wat wij ook ontzettend belangrijk vinden, is dat er een hele mooie samenwerking tussen de ouders en het pleeggezin is ontstaan.

De pleegzorgers betrekken de ouders bij de opvoeding. En ze doen dit op een heel oprechte, natuurlijke manier. Niet omdat ze weten dat de pleegzorgdienst dit van hen verlangt. Wel omdat ze zelf willen dat de ouders een belangrijke plaats innemen in het leven van het pleegkindje. Ze werken als een team samen. De pleegzorgers laten de ouders echt ouderschap opnemen, rekening houdend met hun mogelijkheden. De ouders bakken samen taartjes met het meisje in het huis van het pleeggezin, ze worden uitgenodigd bij verjaardagen, feestdagen, en bij andere belangrijke gebeurtenissen voor ouders en kind …”

De pleegzorgers betrekken de ouders bij de opvoeding. En ze doen dit op een heel oprechte, natuurlijke manier.
Elke, intaker bij Pleegzorg

Veel voldoening

“Het geeft ontzettend veel voldoening als we zo’n goede match kunnen realiseren. Niet enkel voor onszelf maar ook en vooral voor het kindje. Ze heeft ouders en pleegzorgers die samen rond de tafel zitten, het beste met haar voorhebben en samen voor haar zorgen. Dat is zeker niet zo in alle pleegzorgsituaties maar het is ontzettend waardevol. Alle stukjes van de puzzel vallen hier in elkaar. Dat zorgt voor een mooi verhaal voor het kindje en voor iedereen rondom haar,” sluit Eline af.

Week van de Pleegzorg 2021

De Week van de Pleegzorg loopt dit jaar van 12 tot 21 november en staat in het teken van ‘een goede match’. Wij bekijken namelijk altijd welke pleegkinderen en pleeggezinnen het best bij elkaar passen. Dat geldt natuurlijk ook voor de volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek (pleeggasten) in pleegzorg.

Voetjes met hartje website

Ben jij een match voor pleegzorg?

Wil je meer info over pleegzorg? Vraag dan een gratis infopakket aan of schrijf je in voor een infosessie in jouw buurt.

Andere interessante artikels

Vrouw met baby
Getuigenis

Matchen in crisispleegzorg?

21 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Bij crisispleegzorg moet alles heel snel gaan, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen matching bij komt kijken.

Week van de pleegzorg 2021-NBMV Ouzi en Kamiel
Getuigenis

Een match met een niet-begeleide minderjarige vluchteling

20 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Zo vertellen Lore en Willem waarom Ouzi, een jonge vluchteling, zo goed in hun gezin past.

Zussen winter sneeuw
Getuigenis

Mijn zusje en ik, de ideale match

19 november 2021

Als het mogelijk of aangewezen is, zoekt pleegzorg naar pleeggezinnen die meerdere kinderen uit één gezin samen kunnen opvangen. Zo kunnen broers en zussen, ook wel 'brussen' genoemd, samen blijven opgroeien. Dat is het geval bij Jolien en Jara.