Ga verder naar de inhoud

Een culturele match

16 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Zo vertellen Hava en Hakki over hun match in cultuursensitieve pleegzorg.

Week van de pleegzorg 2021-Cultuursensitieve pleegzorg Hava en Hakki

Hava en haar man Hakki zorgden twee jaar lang voor een klein meisje met Turkse roots. “Wij zijn zelf Turkse Gentenaars en hebben haar onze culturele gebruiken aangeleerd. Dat schepte een vertrouwensband met haar papa. Wij spraken elkaars taal en hadden dezelfde feestdagen. Zo was er veel minder spanning rond de pleegzorgsituatie en vormden wij een goede match,” vertelt pleegmama Hava ter gelegenheid van de Week van de Pleegzorg.

Hava en Hakki hebben een zoon en dochter die al aan de universiteit studeren. “Wij wilden eigenlijk al sinds we getrouwd zijn een pleegkind in ons gezin opnemen. Maar eerst kwam het er een hele tijd niet van door de hoge werkdruk, gezondheidsproblemen, onze eigen jonge kinderen … Enkele jaren geleden zagen we plots een affiche van pleegzorg in de moskee. Die poster was het laatste duwtje dat we nodig hadden om echt tot pleegzorg over te gaan.”

Gaan we dit nog wel kunnen?

“We namen contact op met de pleegzorgdienst in onze buurt. Er volgde een hele selectieprocedure met individuele gesprekken en een groepsgesprek met andere Turkse gezinnen. We bleken geschikt te zijn om onze thuis te delen. Ik weet nog heel goed dat ik in het midden van een winkel stond met m’n armen vol boodschappen, toen ik telefoon kreeg van Pleegzorg. Het was zover. Er zou een kindje bij ons komen wonen. Toch een heel spannend moment.”

Het meisje dat bij Hava en Hakki terecht kwam, was anderhalf jaar oud. “Ik had eerst wat schrik. Zo’n klein kindje! Het was al zo lang geleden dat wij nog in de luiers zaten. Gaan we dit nog wel kunnen? Mijn man stelde mij onmiddellijk gerust. “Natuurlijk kunnen wij dat. Zoiets verleer je niet.” En dat is zo.”

Ik geloof dat het voor de papa een grote opluchting was dat zijn dochter de opvoeding kreeg die hij voor ogen had.
Hava, ex-pleegmama

Vlotte communicatie

Door omstandigheden was het voor de papa tijdelijk niet mogelijk om voor zijn dochter te zorgen. “Hij had het er in het begin heel moeilijk mee dat zijn dochter niet meer bij hem woonde. En dat is heel begrijpelijk. Maar beetje bij beetje wisten we zijn vertrouwen te winnen. Wij waren een heel goede match omdat wij dezelfde achtergrond hebben. We hebben dezelfde taal, cultuur en godsdienst. Dat zorgde voor vlotte communicatie tussen ons. Mijn man is zelfs van dezelfde stad afkomstig als de papa, dat schept ook al een band.”

“We leerden het meisje al onze gebruiken: schoenen uitdoen als je een huis binnenkomt, pantoffels aan onze bezoekers geven, hun handen kussen ... Ze zag ons bidden, vierde trouwfeesten van familie mee en vergezelde ons gezin naar de moskee. Ik geloof dat het voor de papa een grote opluchting was dat zijn dochter de opvoeding kreeg die hij voor ogen had en dat wij elkaar zo goed begrepen.”

“Het meisje is twee jaar lang bij ons gebleven. Intussen is ze opnieuw naar huis. We hebben samen heel veel mooie momenten beleefd. De kleine zaken: naar de schoolpoort rennen om haar op tijd op te halen, verjaardagen vieren … Één van de mooiste herinneringen is toch onze reis naar Turkije met haar. We hebben daar haar familie leren kennen. Het was schitterend om te zien hoe warm ze er omringd werd. En de familie was oprecht dankbaar dat wij zo goed voor hun nichtje of kleinkindje zorgden. We worden nog steeds door hen uitgenodigd als we op reis zijn in Turkije.”

Ook nu het meisje opnieuw bij haar vader woont, blijft het contact nog heel goed.
Hava, ex-pleegmama

Pleegzorg heeft ons als gezin veel geleerd

Ook nu het meisje opnieuw bij haar vader woont, blijft het contact nog heel goed. “We zien haar nog regelmatig en ze komt soms nog logeren. Ze zit nu in het eerste leerjaar en is echt heel slim. We zijn zo trots op haar. We hopen dat ze kan verder studeren en zorgeloos opgroeien. Ze weet dat ze hier altijd welkom zal blijven.”

“Pleegzorg heeft ons als gezin ook veel geleerd. Mijn kinderen hebben gezien dat er bij ons meer dan genoeg liefde is om te delen, dat pleegzorg ook een optie is als zij zelf een gezin hebben.

Ze hebben ook wel vaak moeten lachen. Als pleegmoeder kon ik zaken veel meer relativeren dan toen mijn kinderen nog jong waren. Een glas fruitsap dat omvalt en een vlek maakt: geen probleem, het is nog maar een klein kindje, zoiets kan gebeuren… Vroeger was ik wel strenger.”

Mensen aan het denken zetten

“Zelf denk ik ook dat we niet enkel een positieve impact hadden op het leven van het meisje maar ook op de Turkse gemeenschap. We hebben heel veel mensen aan het denken gezet. We kregen ontzettend veel positieve reacties. Er waren mensen die belden voor info of zelfs aan de deur stonden om informatie te vragen. Hopelijk hebben enkelen van hen zich ook kandidaat gesteld als pleegzorger.”

Week van de Pleegzorg 2021

De Week van de Pleegzorg loopt dit jaar van 12 tot 21 november en staat in het teken van ‘een goede match’. Wij bekijken namelijk altijd welke pleegkinderen en pleeggezinnen het best bij elkaar passen. Dat geldt natuurlijk ook voor de volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek (pleeggasten) in pleegzorg.

Voetjes met hartje website

Ben jij een match voor pleegzorg?

Wil je meer info over pleegzorg? Vraag dan een gratis infopakket aan of schrijf je in voor een infosessie in jouw buurt.

Andere interessante artikels

Vrouw met baby
Getuigenis

Matchen in crisispleegzorg?

21 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Bij crisispleegzorg moet alles heel snel gaan, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen matching bij komt kijken.

Week van de pleegzorg 2021-NBMV Ouzi en Kamiel
Getuigenis

Een match met een niet-begeleide minderjarige vluchteling

20 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Zo vertellen Lore en Willem waarom Ouzi, een jonge vluchteling, zo goed in hun gezin past.

Zussen winter sneeuw
Getuigenis

Mijn zusje en ik, de ideale match

19 november 2021

Als het mogelijk of aangewezen is, zoekt pleegzorg naar pleeggezinnen die meerdere kinderen uit één gezin samen kunnen opvangen. Zo kunnen broers en zussen, ook wel 'brussen' genoemd, samen blijven opgroeien. Dat is het geval bij Jolien en Jara.