Waar dromen pleegkinderen van?
Pleegkinderen en pleeggasten hebben kleine en grote dromen, net als iedereen. Pleeggezinnen helpen die kleine en grote dromen van kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek waar te maken. Maar af en toe zijn die dromen nét iets te groot om binnen het pleeggezin gerealiseerd te worden. Misschien kunnen wij wel helpen?

Waarom?
Sommige kinderen wonen bij hun mama en papa, anderen wonen bij een van de twee. Nog anderen wonen een tijdje in een ander gezin. Een pleeggezin. Ook volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek wonen soms in een ander gezin. Dat noemen we een gastgezin.
Pleegzorg Vlaanderen is ervan overtuigd dat iedereen een warme thuis verdient waar dromen nagejaagd kunnen worden. Door pleegkinderen hun dromen waar te maken, zetten we pleegzorg in de kijker en geven we pleegkinderen een gezicht. En dat doen we op die manier ook onrechtstreeks voor de 1000 kinderen op onze wachtlijst. Want elk kind telt.
Ben jij een pleeggezin?
Zet je dan even samen met je pleegkind- of gast en laat ons weten waar ervan gedroomd wordt! Dat doe je via onderstaand formulier. Wie weet kunnen wij helpen om die zotte droom waar te maken?

(Nog) geen pleeggezin? Ook jij kan helpen!
Binnenkort weten we waar pleegkinderen van dromen, en dan kunnen we àlle hulp gebruiken om deze dromen waar te maken. We gaan jullie hulp inschakelen via sociale media. Aarzel dus niet om onze oproepen om dromen waar te maken te verspreiden binnen jouw netwerk. Ken jij het geknipte bedrijf, merk of organisatie waar we kunnen aankloppen om een droom waar te maken? Tag ze dan of stuur ze een bericht om ons te helpen!
Of misschien wil jij wel pleeggezin worden om de kleine en grote dromen van een kind op onze wachtlijst te helpen realiseren? Schrijf je dan in voor een infosessie via onze activiteitenkalender of vraag een infopakket aan.
Andere interessante artikels

Pleegbroer en -zus van een jonge vluchteling
K. is een kleine twee jaar geleden in het gezin komen wonen. De jongen komt uit Syrië en arriveerde hier toen hij amper acht jaar oud was. Intussen spreekt hij vlot Nederlands en speelt spelletjes met zijn pleegbroer en -zus alsof het nooit anders is geweest.

Pleegzorg als verrijking
Het huis van Sarah en Tom ademt gastvrijheid. Ze maken mensen graag warm voor pleegzorg en de problematiek van jongeren op de vlucht. Ze doen dat in hun dichte omgeving door te praten over hun warme contact met F., een jongeman die vluchtte uit Afghanistan en meer dan een jaar bij hen heeft gewoond. Ze zijn ervan overtuigd dat veel mensen zouden kunnen wat zij deden. Het mateloze respect voor pleeggezinnen maakt het soms iets onbereikbaars. Zelf zeggen ze daarover: “Ja, het was bijzonder met F. bij ons thuis, maar anderen zouden dit ook kunnen.”

Bevraging samenwerking met de jeugdadvocaat
In het voorjaar van 2024 organiseerde Pleegzorg Oost-Vlaanderen een bevraging onder pleegzorgers, ouders en jongeren over de samenwerking met de jeugdadvocaat.
Deze kwam er omdat pleegzorgers hun zeer uiteenlopende ervaringen bij de jaarlijkse zitting met ons deelden.
Zo’n jaarlijkse zitting is voor veel betrokkenen een spannende ervaring. Er wordt namelijk bekeken wat het meest aangewezen perspectief is voor het pleegkind of de pleegjongere. Dat het kind of de jongere daarin goed gehoord en vertegenwoordigd wordt, is essentieel. Daarom wilden we als pleegzorgdienst de noden, kansen en krachten ervan in kaart brengen om verbetervoorstellen te formuleren naar de organisatie en de balie.