Ga verder naar de inhoud

De week van een pleegzorgbegeleider

01 maart 2022

Benieuwd hoe een week van een pleegzorgbegeleider eruitziet? Nina neemt je mee op pad!

Week van pleegzorgbegeleider maandag-kleurrijk

Maandag

Vandaag heb ik crisispermanentie. Dat betekent dat ik heel de dag bereikbaar ben op kantoor in Genk om eventuele crisisvragen op te vangen. In september stapte ik in het crisisteam, bovenop mijn andere begeleiderswerk. Ik heb altijd al interesse gehad in de crisiswerking binnen jeugdzorg, maar had nog niet de kans om er effectief in te werken. Vandaar die keuze.

Er is nog geen telefoontje binnengekomen, des te meer tijd dus om mijn administratie bij te werken. Daar is vaak geen tijd voor na de dagelijkse telefoons, sms’en, mails, huis- en begeleide bezoeken. Elk contact met pleegzorgers, ouders, pleegkinderen en andere betrokkenen moeten we registreren en uitschrijven. Voor 26 dossiers vraagt dat heel wat planning en daar ben ik niet altijd de beste in. Het gevoel als zo’n verslag dan eindelijk af is: heerlijk!

week van pleegzorgbegeleider dinsdag-kleurrijk

Dinsdag

De dag begint met een jaarlijkse zitting op de jeugdrechtbank. Die verloopt gelukkig heel vlot, al is het altijd even spannend. Zeker voor ouders en pleegzorgers, maar ook voor mij. Op basis van ons advies en het werk dat we geleverd hebben in het gezin, beslissen ze over het verdere verloop van de pleegzorgsituatie.

Na de middag volgt een huisbezoek bij doorwinterde pleegzorgers. Mensen die al jarenlang voor dezelfde kinderen zorgen en hen zien als hun eigen kinderen. Toch zijn er soms nog moeilijkheden. De puberteit is voor veel jongeren een zoektocht. Al wonen ze al jaren in een stabiel en warm nest, dan nog kan dat een woelige periode zijn. Vandaag ga ik samen met een medewerker van ons therapeutisch team langs bij het gezin. Samen met de pleegzorgers gaan we een SEO-R afleggen, een inschaling van de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Een kind kan perfect functioneren op intellectueel vlak, maar toch moeilijkheden hebben op sociaal-emotioneel vlak door bijvoorbeeld de rugzak die het meedraagt. Aan de hand van vragenlijsten gaan we samen achterhalen op welke leeftijd het kind functioneert en geven we de pleegzorgers aangepaste handvaten om om te gaan met het gedrag en de emoties van het pleegkind.

Op het einde van de dag heb ik een begeleid bezoek met een mama en haar kindje van anderhalf jaar. Ze hebben een fijn moment samen. Eén van de mooie en waardevolle momenten in pleegzorg.

week van pleegzorgbegeleider woensdag-kleurrijk

Woensdag

Pfoe, wat een dag… dat had ik niet zien aankomen!

Rustig opgestaan, perfect wetende hoe mijn planning van de dag eruit ziet: overleg met het therapeutisch team, twee begeleide bezoeken en een huisbezoek samen met de selecteur om de ervaringen van een pleeggezin in de eerste zes maanden van hun pleegzorgtraject te bespreken. Druk, maar duidelijk.

Tot ik een telefoontje krijg. Een van de begeleide bezoeken kan niet doorgaan. De pleegmama die het pleegkind zou brengen is ziek, symptomen van corona. Iets waar we dagelijks mee te maken krijgen. Iedereen heeft daar natuurlijk begrip voor, maar het valt vaak zwaar voor de ouders. Zeker als er wat spanning op de pleegzorgplaatsing zit. Als ze hun kind dan niet kunnen zien, terwijl ze al zo weinig contacten hebben, kan ik mij perfect voorstellen hoe moeilijk dat is en dat de emotie het overneemt. Bijgevolg, een boze telefoon van de moeder die overstuur is omdat ze haar kind niet kan zien. Ze wil dat ik dit oplos, wat jammer genoeg onmogelijk is gezien de coronamaatregelen en de beperkingen die de jeugdrechter oplegt.

Nu mijn namiddag plots voor een deel is vrijgekomen, heb ik weer wat tijd om ander werk in te halen. Maar dan dient het volgende probleem zich aan. Via via heb ik opgevangen dat de papa van het andere begeleid bezoek mogelijks positief zou testen op corona, waardoor het niet zeker is of het bezoek kan doorgaan. Ook hier veel telefoons, mails en berichten om tot de conclusie te komen dat we het niet zeker weten en het bezoek moeten verplaatsen. Gelukkig is deze papa heel begripvol en is dit snel van de baan.

Voor het bezoek van de avond hetzelfde probleem, iemand ziek in huis, dus afgezegd. Corona legt wel wat beslag op ons werk en op de kwalitatieve hulpverlening die we willen bieden. Voordeel is dat, na deze drukke en toch wel zware dag, mijn werkdag er sneller op zit en ik dus wat eerder kan ontspannen, wat zeker welkom is.

week van pleegzorgbegeleider donderdag-kleurrijk

Donderdag

De dag start met een overleg rond een meisje dat al een tijd in crisis zit. Met alle betrokkenen zoeken we naar welke oplossing het beste of het minst ingrijpend is. Veel emoties opvangen en op de stoel van zowel jongere als pleegouders zitten, is een moeilijke opdracht.

Nadien vertrek ik met mijn auto de baan op voor een overleg met het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg in Hasselt. Mijn auto is ook echt mijn trouwe partner onderweg en op vele dagen mijn beste vriend. We brengen als pleegzorgwerker vaak meer tijd door in de auto dan op de bureau en moeten dus ook regelmatig tussen alle afspraken door onderweg eten en pauzeren, zoals vandaag.

Terug op de dienst heb ik een overleg met mijn teamverantwoordelijke over mijn dossiers, iets wat we regelmatig doen om te kijken hoe elk dossier loopt en waar er ondersteuning nodig is. Die momenten zijn waardevol, het is een moment om te ventileren. Zelfzorg wordt hoog in het vaandel gedragen binnen pleegzorg en dat is zeker noodzakelijk.

De dag eindigen doe ik met een begeleid bezoek tussen een papa en kind. Opnieuw een mooi moment om de dag mee af te sluiten. Leuk!

week van pleegzorgbegeleider vrijdag-kleurrijk

Vrijdag

6u30, veel te vroeg … De trein op voor een overleg in Oost-Vlaanderen. Soms werken we samen met OCJ’s en rechtbanken van andere provincies, en dat is voor dit dossier het geval. Aangezien mijn aansluiting vertraging heeft, maak ik een tussenstop en werk ik in het station zelf wat verder.

Na mijn overleg aan de andere kant van België, spoor ik rustig terug naar mijn thuisstad, om daar van thuis uit verder te werken aan alle administratieve dingen waarin ik nog achterstand heb.

Een week in het leven van een pleegzorgbegeleider … Vermoeiend, doodop met momenten, maar vooral heel divers, verrassend en veelzijdig – kortom: nooit saai!

Andere interessante artikels

kind dromen
Nieuws

Waar dromen pleegkinderen van?

14 maart 2023

Pleegkinderen en pleeggasten hebben kleine en grote dromen, net als iedereen. Pleeggezinnen helpen die kleine en grote dromen van kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek waar te maken. Maar af en toe zijn die dromen net iets te groot om binnen het pleeggezin gerealiseerd te worden. Naar die dromen gaat Pleegzorg Vlaanderen nu op zoek om te kijken of we ze samen met jullie kunnen realiseren.

Image00008
Nieuws

Pleegzorg en kinderopvang

11 januari 2023

Al geruime tijd en met regelmaat signaleert cliëntenorganisatie Pleegzorg Vlaanderen de moeilijkheden die pleegzorgers ervaren bij het zoeken naar een plekje voor hun jonge pleegkind in de kinderopvang. De provinciale pleegzorgdiensten rapporteerden aan het Agentschap Opgroeien dat kandidaat-pleegouders tijdens gesprekken vaker aangeven om die reden niet te opteren voor de leeftijdscategorie 0 tot 2 jaar.

Pleegzorgvergoeding en stijgende kosten voor het levensonderhoud
Nieuws

Pleegzorgvergoeding en stijgende kosten voor het levensonderhoud

21 december 2022

De voorbije dagen ontvingen we enkele vragen van pleegzorgers over de indexering van de dagvergoedingen binnen pleegzorg. De aanleiding was de aankondiging van de Nederlandse regering dat zij de dagvergoeding vanaf 1 januari 2023 met 14,3 procent optrekt.