Ga verder naar de inhoud

COVID-certificaten pleegkinderen en -jongeren

25 juni 2021

UPDATE 10/11/2021

Het COVID-certificaat maakt reizen binnen de Europese Unie sinds 1 juli 2021 opnieuw mogelijk. Sinds 13 augustus 2021 wordt het ook ingezet als toegangsvoorwaarde op evenementen in België. Sinds 1 november 2021 wordt het ook in Vlaanderen breder ingezet als toegangsvoorwaarde in horeca en fitnesscentra.

Er zijn drie soorten certificaten:

  • een bewijs van volledige vaccinatie
  • een bewijs van een recente PCR-test
  • een herstelcertificaat na een recente besmetting

Hoe vraag ik het certificaat op van mijn pleegkind?

Pleegkinderen en -jongeren in langdurige pleegzorg (perspectiefbiedend en -zoekend) staan gedomicilieerd op het adres van het pleeggezin. Toch krijgen pleegouders momenteel niet standaard de gegevens van hun pleegkind te zien wanneer zij zich aanmelden op mijngezondheid.be, zoals dat wel het geval is voor eigen kinderen.

Pleegkinderen en -jongeren vanaf 12 jaar kunnen via mijngezondheid.be zelf hun certificaat opvragen met behulp van hun eigen elektronische identiteitskaart (eID). Waar nodig kunnen pleegouders natuurlijk helpen. Om toegang te krijgen tot de certificaten heeft de pleegjongere haar/zijn pincode van het eID nodig. (Pincode vergeten?)

Pleegkinderen jonger dan 12 jaar
hebben een Kids-ID nodig om te kunnen reizen. Met dat Kids-ID kan je inloggen op mijngezondheid.be. Daar kan je het certificaat opvragen en afdrukken.

Pleegkinderen zonder eID of Kids-ID
(bijvoorbeeld sommige niet-begeleide minderjarige vluchtelingen) kunnen een digitale sleutel aanvragen en activeren via het dichtstbijzijnde Lokaal Registratiekantoor. Met die digitale sleutel kan het pleegkind zich aanmelden op mijngezondheid.be en het certificaat opvragen en afdrukken.

Hoe kan ik een volmacht verkrijgen om het COVID-certificaat aan te vragen?

Om een Covid (herstel)certificaat voor je pleegkind aan te vragen, heb je in een aantal situaties een volmacht nodig. Die kan op verschillende manieren verkregen worden. We zetten deze even op een rij:

Dit kan via het Collaboratief Zorgplatform. Op hun website worden de drie manieren toegelicht hoe een CoZo-volmacht geregistreerd kan worden op het beveiligd CoZo-portaal.

Daarna zou het moeten lukken om via een link op de site van Cozo door te gaan naar mijngezondheid.be en het Covid-certificaat of herstelcertificaat van het kind op te vragen.

Een tweede optie is om naar de website van Nezuxhealth te surfen en daar een mailtje naar te sturen met de vraag om de pleegkinderen bij de pleegouders op te zetten als verwanten.

Vergeet niet dat de gewone afspraken m.b.t. buitenlandse reizen voor pleegkinderen en -jongeren blijven gelden: bespreek het tijdig met je pleegzorgbegeleider, die indien nodig voor een schriftelijke toestemming van ouders en/of jeugdrechter zorgt.

De algemene regels rond vertrek en terugkeer en het gebruik van het certificaat vind je overzichtelijk op de site van de Vlaamse overheid. Check daar zeker ook de vereisten in het land van bestemming, onder meer vanaf welke leeftijd welk certificaat vereist is. Voor (pleeg)kinderen jonger dan 6 jaar wordt slechts zeer uitzonderlijk een certificaat vereist.

Andere interessante artikels

Vaccin-spuit-covid-corona
Nieuws

Boostervaccins voor pleegkinderen

19 september 2022

Alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar krijgen in Vlaanderen de kans om een boostervaccin te krijgen in het vaccinatiecentrum van hun regio.

Kleuter-lente
Getuigenis

Victor kreeg een ‘extra familie’ cadeau

2 september 2022

Katrien, de mama van de vijfjarige Victor , heeft al jaren gezondheidsproblemen. Een auto-ongeluk, de ondersteuningsnood van haar moeder en de pandemie zorgden ervoor dat zij over de grenzen van haar draagkracht ging. Ondersteunende pleegzorg bood een oplossing.

Kind voetballen
Getuigenis

We kijken bij elke beslissing wat het beste is voor onze zoon

11 augustus 2022

De zoon van Elly* en haar man verblijft bijna zeven jaar in een pleeggezin. Een situatie die niet altijd makkelijk is voor hen, maar waar ze wel het beste van proberen te maken.