Ga verder naar de inhoud

Bij mijn pleeggezin kan ik thuiskomen

19 november 2021

Bij pleegzorg denken we vaak aan jonge kinderen. Toch kan een pleeggezin ook voor een tiener een grote meerwaarde betekenen in de voorbereiding op een zelfstandig leven.

Tiener met hand voor camera

Voor veel jongeren is het vanzelfsprekend dat ze bij hun ouders kunnen blijven wonen tot ze klaar zijn om op eigen benen te staan. Voor pleegjongeren is dat het niet het geval.

Dat kan Nora (17) ook bevestigen. Zij kwam op haar veertiende in een pleeggezin terecht. Haar pleegouders kende ze voordien nog niet, nu zijn ze onafscheidelijk. “Ik was veertien toen ik bij Petra en Tom terechtkwam. Tot die tijd had ik heel veel zorgen gehad, nu kon ik eindelijk gewoon tiener zijn.”

Eenvoudig was het niet altijd, maar door veel te praten raakten ze er samen uit. “Ik had veertien jaar lang bij mijn mama gewoond. Daar mocht ik doen en laten wat ik wilde. Bij Petra en Tom was dat totaal anders. Opeens moest ik iedere dag naar huis komen na school. In het begin moest ik me dan ook wat aanpassen maar achteraf bleek dat die extra sturing exact was wat ik nodig had.”

Ik was veertien toen ik bij Petra en Tom terechtkwam. Tot die tijd had ik heel veel zorgen gehad, nu kon ik eindelijk gewoon tiener zijn.
Pleegjongere Nora

Samen naar ‘Thuis’ kijken

Vanaf de eerste kennismaking had Nora een goed gevoel bij haar pleegouders. “Zij waren duidelijk ook een beetje zenuwachtig, net als ik. Petra probeerde me enkele vragen te stellen om op zoek te gaan naar dingen de we alle drie leuk vonden. Na enkele minuten werd duidelijk dat we allemaal fans zijn van het programma ‘Thuis’. Dat was voor ons de perfecte ijsbreker. Ik herinner me nog goed dat we toen bijna een uur hebben gepraat over de heldendaad van Waldek. Toen ik verhuisde hebben we onze eerste avond samen dan ook naar ‘Thuis’ gekeken. Een traditie die we nog steeds volgen. Die dagelijkse routine en stabiliteit die ik bij hen heb gevonden, daar had ik zo veel nood aan. Ook al besefte ik in het niet helemaal waarom ik niet meer bij mijn mama kon wonen, nu besef ik het wel. Zowel voor mijn mama als voor mezelf was dit de beste beslissing, hoe moeilijk het ook was.”

Zowel voor mijn mama als voor mezelf was dit de beste beslissing, hoe moeilijk het ook was.
Pleegjongere Nora

Alles is bespreekbaar

Nora bevestigt dat het in haar geval enorm belangrijk was dat ze naar een pleeggezin kon. “Absoluut, Petra en Tom geven mij iets van onschatbare waarde. Zij geven me een plek waar ik kan thuiskomen. Waar ik me op mijn gemak voel en durf te zeggen wat ik denk. Vanaf dag één gaven ze mij het gevoel dat alles bespreekbaar was, of ik nu vragen heb over mijn studiekeuze, over kleding of over jongens. Ik kan alleen maar hopen dat iedereen terechtkomt in een pleeggezin zoals ik. De flauwe mopjes van Tom neem ik er met plezier bij.”

Petra en Tom geven mij iets van onschatbare waarde. Zij geven me een plek waar ik kan thuiskomen.
Pleegjongere Nora

Zoektocht naar pleeggezinnen

We merken dat de zoektocht naar pleeggezinnen zoals Petra en Tom niet eenvoudig is. Het aantal kandidaat-pleeggezinnen voor tieners is zeer beperkt. Nochtans zijn het gezinnen waar veel vraag naar is.

Het verhaal van Nora toont aan dat pleeggezinnen voor tieners van enorm groot belang zijn in het leven van de jongere. Met verhalen zoals deze hopen we enkele vooroordelen te ontkrachten en nieuwe kandidaat-pleeggezinnen voor tieners te vinden.

Week van de Pleegzorg 2021

De Week van de Pleegzorg loopt dit jaar van 12 tot 21 november en staat in het teken van ‘een goede match’. Wij bekijken namelijk altijd welke pleegkinderen en pleeggezinnen het best bij elkaar passen. Dat geldt natuurlijk ook voor de volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek (pleeggasten) in pleegzorg.

Voetjes met hartje website

Ben jij een match voor pleegzorg?

Wil je meer info over pleegzorg? Vraag dan een gratis infopakket aan of schrijf je in voor een infosessie in jouw buurt.

Andere interessante artikels

Vrouw met baby
Getuigenis

Matchen in crisispleegzorg?

21 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Bij crisispleegzorg moet alles heel snel gaan, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen matching bij komt kijken.

Week van de pleegzorg 2021-NBMV Ouzi en Kamiel
Getuigenis

Een match met een niet-begeleide minderjarige vluchteling

20 november 2021

Tijdens de Week van de Pleegzorg 2021 delen we veel verhalen rond het thema matching. Zo vertellen Lore en Willem waarom Ouzi, een jonge vluchteling, zo goed in hun gezin past.

Zussen winter sneeuw
Getuigenis

Mijn zusje en ik, de ideale match

19 november 2021

Als het mogelijk of aangewezen is, zoekt pleegzorg naar pleeggezinnen die meerdere kinderen uit één gezin samen kunnen opvangen. Zo kunnen broers en zussen, ook wel 'brussen' genoemd, samen blijven opgroeien. Dat is het geval bij Jolien en Jara.