Ga verder naar de inhoud

Aantal pleegkinderen en pleegjongeren in stijgende lijn

15 juni 2022

Het aantal kinderen en jongeren dat in Vlaanderen opgroeit in een pleeggezin is in 2021 gestegen. Afgelopen jaar konden 9.914 pleegkinderen in een pleeggezin terecht, een stijging met 5,2%.

Niet elk kind of elke jongere kan rekenen op een veilige of geborgen thuissituatie. Dan kan een pleeggezin een tijdelijke oplossing bieden. De afgelopen 10 jaar groeide het aantal kinderen en jongeren dat voor korte of lange tijd in een pleeggezin terecht kan. In 2021 telden we 9.914 pleegkinderen, in 2020 was dat aantal nog 9.424.

"We zien dat gezinnen in Vlaanderen hun hart en huis blijven openzetten voor kinderen en jongeren in een kwetsbare situatie. Al merken we dat het zeker niet voor alle groepen evident is om een goede match met een kandidaat-pleeggezin te vinden", zegt Jan Brocatus, woordvoerder van Pleegzorg Vlaanderen.

De cijfers van 2021 tonen dat bijna één op de twee kinderen (49,2%) voor wie vorig jaar een pleegzorgsituatie opstartte, behoorde tot de leeftijdscategorie tussen 0 en 8 jaar.

Jan Brocatus: "We zien dat pleeggezinnen zich minder kandidaat stellen voor de opvang van pubers, kinderen met een handicap of broers en zussen die we graag samenhouden. Maar ook voor pleeggasten, dat zijn volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek, is het niet gemakkelijk om een gepast pleeggezin te vinden. Daarom blijven we zoeken naar nieuwe kandidaat-pleeggezinnen.”

Pleegzorger worden?

Pleegzorg bestaat in veel verschillende vormen. Wist je dat je bijvoorbeeld ook voor één weekend per maand al een enorm verschil kan betekenen als pleeggezin voor een kind, een jongere en zijn ouder(s)?

Wil je meer informatie over de verschillende vormen van pleegzorg of heb je interesse om pleeggezin te worden? Schrijf je dan in voor een infosessie over pleegzorg of vraag vrijblijvend een infopakket aan.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.