Statuut voor pleegzorgers
Het statuut voor pleegzorgers geeft ouders, pleegzorgers en pleegzorgdiensten de kans om bij een langdurige pleegzorgsituatie onderlinge afspraken steviger te verankeren.

Sinds 1 september 2017 is er een nieuwe wet die het statuut voor pleegzorgers regelt. Die regeling geeft ouders, pleegzorgers en pleegzorgdiensten de kans om bij een langdurige pleegzorgsituatie onderlinge afspraken steviger te verankeren. Daarbij blijft een goede samenwerking in het belang van het kind centraal staan.
Op 28 februari 2019 schrapte het Grondwettelijk Hof één bepaling uit deze wet, nl. de mogelijkheid voor de jeugd- of familierechtbank om te besluiten tot gedwongen delegatie van bevoegdheden van ouders naar pleegzorgers.
Het statuut in de praktijk
Alle belangrijke informatie over het statuut vind je terug in de brochure "Samen kinderen vleugels geven" . We leggen je uit wat het statuut inhoudt voor ouders, pleegzorgers, pleegkinderen en pleegzorgdiensten.
Heb je nog vragen? Dan kan je terecht bij je pleegzorgbegeleider.
Andere interessante artikels
Wie is aansprakelijk voor schade veroorzaakt door een (pleeg)kind?
Tara is 15 jaar en verblijft langdurig bij een pleeggezin. Ze heeft een buurjongen een boek naar zijn hoofd gegooid en deze is erg gekwetst. Wie is aansprakelijk? Kan de verzekering tussenbeide komen? En wat als Tara enkel in weekends en vakanties in het pleeggezin zou verblijven?