Ga verder naar de inhoud

Pleegzorgkompas

22 januari 2025

Een gids doorheen het pleegzorglandschap.

Pleegzorgkompas

Pleegzorg is de eerste te verkennen optie wanneer een uithuisplaatsing van een kind nodig is. Pleegzorg is volop in beweging en in groei, maar is ook een kwetsbare interventie. Het Pleegzorgkompas tracht richting te geven aan de complexiteit van de pleegzorgpraktijk. De gids is een bundeling van de kennis (wetenschappelijke, praktijk- en ervaringskennis) met betrekking tot pleegzorg. Er werden vijf thema’s uitgewerkt: pleegzorg en pleegzorgbegeleiding, instroom, perspectiefbepaling in pleegzorg, ontwikkeling van het pleegkind en gedeelde wereld.

Het Pleegzorgkompas ondersteunt pleegzorgbegeleiders door hen toegang te geven tot de kennis die nodig is om hun begeleidingswerk op een kwalitatieve manier vorm te geven. Daarnaast is het Pleegzorgkompas ook bedoeld voor iedereen die graag meer wil weten over hoe pleegzorg werkt, hoe de pleegzorgpraktijk eruitziet en wat de belangrijkste thema’s zijn binnen pleegzorg.

Het Pleegzorgkompas werd geschreven door medewerkers van het Kenniscentrum Pleegzorg, ondersteund door een stuurgroep. Het Kenniscentrum Pleegzorg wil kennis over pleegzorg toegankelijk maken voor het ruimere publiek, door onder andere wetenschappelijk onderzoek begrijpelijk te maken en te verspreiden.

Interesse?

Je kan het pleegzorgkompas hier aankopen.

Andere interessante artikels

Wie is aansprakelijk voor schade veroorzaakt door een (pleeg)kind?

Administratie

Tara is 15 jaar en verblijft langdurig bij een pleeggezin. Ze heeft een buurjongen een boek naar zijn hoofd gegooid en deze is erg gekwetst. Wie is aansprakelijk? Kan de verzekering tussenbeide komen? En wat als Tara enkel in weekends en vakanties in het pleeggezin zou verblijven?

Pleegzorg voor anderstaligen (OVL)

Ondersteuning op maat
Binnen pleegzorg hebben we een grote diversiteit aan pleeggezinnen, pleegkinderen en pleeggasten. Een deel van hen heeft roots in andere…