Pleegzorg voor anderstaligen (OVL)
Binnen pleegzorg hebben we een grote diversiteit aan pleeggezinnen, pleegkinderen en pleeggasten. Een deel van hen heeft roots in andere landen en spreekt een andere taal. Vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen vinden we het belangrijk om onze dienstverlening zo toegankelijk mogelijk te maken. Daarom werkten we aan een reeks anderstalige filmpjes die kort uitleggen wat pleegzorg is, welke vormen er zijn en hoe onze dienst gezinnen ondersteunt.
Onze collega's vertellen in het Engels, Frans, Turks, Pashtu, Arabisch en Russisch over pleegzorg. Onder de filmpjes vind je de integrale Nederlandse vertaling terug.
Nederlandse vertaling
Onze collega's hebben in de filmpjes onderstaande tekst vertaald:
Wat is pleegzorg?
Kinderen hebben het recht om op te groeien in een gezin. Helaas zijn er veel kinderen die om uiteenlopende redenen, voor korte of lange tijd niet thuis kunnen wonen (of niet alle dagen in de week). In dat geval komt een pleeggezin het meest in de buurt van de gewone leefwereld. Zo willen we pleegkinderen een veilige omgeving bieden waarin ze optimaal kunnen ontwikkelen.
Pleegzorg is dus een vorm van hulp waarbij een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen. Het kind wordt dan niet door de eigen ouders maar door pleegzorgers verzorgd en opgevoed. Pleegkinderen blijven de wettelijke kinderen van hun ouders. Pleegzorg is geen adoptie maar (meestal) een tijdelijk vorm van opvang.
Ouders blijven altijd een rol spelen in het leven van een pleegkind. Ondanks alle moeilijkheden blijven kinderen immers vaak erg loyaal tegenover hun ouders. Daarom vinden we contact met ouders en andere familie zeer belangrijk en zullen we dit ook stimuleren. Dus hoewel de pleegzorgers in veel gevallen de opvoeding overnemen, blijft het ouderlijk gezag bij de ouders. Als pleeggezin kan je bijdragen tot een vlotte samenwerking met de ouders door belangrijke beslissingen zoveel mogelijk met hen te bespreken.
Wat zijn de verschillende modules binnen pleegzorg?
We hebben twee vormen van pleeggezinnen: netwerkpleeggezinnen waarbij pleeggezinnen familie of sociaal netwerk van een kind is zoals buren, leerkrachten,… We hebben ook bestandspleeggezinnen, deze pleeggezinnen kennen hun pleegkind niet op voorhand en moeten eerst een screening en vorming doen bij ons.
Naast verschillende vormen van pleeggezinnen, hebben we ook verschillende vormen van pleegzorg:
- Ondersteunende pleegzorg: een kind gaat bv in het weekend of schoolvakanties naar het pleeggezin.
- Langdurige pleegzorg: een kind blijft een lange periode in het pleeggezin wonen, dit kan van 0-25 jaar.
- Kortdurende pleegzorg: een kind verblijft vb maar 3 maanden in het pleeggezin, vb. wanneer een alleenstaande moeder opgenomen wordt in het ziekenhuis en moet revalideren daarna.
Begeleiding en ondersteuning
Elk pleeggezin krijgt ook een pleegzorgbegeleider, die hen ondersteunt met dagdagelijkse opvoedingsvragen (gesprekken met het pleeggezin, school, andere hulpverleners, zoeken naar een school, hobby, psycholoog,…). Het pleeggezin ontvangt ook financiële ondersteuning om te zorgen voor het pleegkind (dit wordt niet geteld als een loon/inkomen). Ouders worden betrokken in dit pleegzorgverhaal. We bekijken hoe ze invulling kunnen geven aan hun ouderrol en hoe ze hun kind kunnen blijven ontmoeten. En spreekt iemand een andere taal, dan nemen we gewoon een tolk met ons mee! Tegenwoordig heb je ook handige vertaal-apps!
Volwassenen
Wist je dat we ook pleegzorg hebben voor volwassenen? Deze volwassenen hebben een handicap of een psychiatrische problematiek. Ook volwassen vluchtelingen kunnen in pleegzorg terecht, maar hebben dan wel een positieve verblijfsbeslissing nodig.
Andere interessante artikels
Beschermende en risicofactoren voor de ontwikkeling van pleegkinderen
Deze nieuwsbrief gaat in op de beschermende en risicofactoren die de ontwikkeling van pleegkinderen kunnen beïnvloeden.