Ga verder naar de inhoud

Kinderboeken over pleegzorg

06 oktober 2021

Zoek je een kinderboek over pleegzorg? Ontdek hieronder onze leestips.

Eegje Pleegje

Lianne Biemond & Corrie van der Spek

Dit boek gaat over een kleine egel die tijdelijk ergens anders moet wonen, omdat haar mama niet voor haar kan zorgen. Op een eenvoudige, aansprekende manier wordt in dit boek uitgelegd hoe het is om een pleegkind te zijn. Dankzij het laagdrempelige karakter is dit prentenboek heel geschikt om te lezen met kleine kinderen. Het boek is dan ook goed in te zetten op basisscholen.

Een vriendje voor beertje Bram

Debbie Bollen & Conny Witters

Bram is een beertje dat door omstandigheden niet bij zijn ouders kan wonen. Zolang het nodig is, woont hij in een pleeggezin, bij Boris, Bieke en hun zoontje Benjamin.

Bram woont er nog maar pas en had nog geen kans om nieuwe vriendjes te leren kennen. Als Benjamin ziek in bed ligt, trekt Bram er in zijn eentje op uit, maar hij weet niet goed wat hij zo helemaal alleen in het bos kan spelen. Op dat moment komt Belle langs. Ze is nieuwsgierig naar dat vreemde beertje en stelt zichtzelf aan hem voor. De beertjes komen tot de vaststelling dat Bram eigenlijk op zoek is naar een vriendje en samen gaan ze op ontdekking waarvoor je vriendjes hebt en of zij dan ook vriendjes kunnen zijn. Ze doen allerlei leuke dingen, helpen elkaar en delen koekjes. Als blijkt dat Belle goed kan luisteren, laat Bram haar foto’s zien en vertelt op die manier over zijn bijzondere situatie.

Een papa met vleugels

Boonen Stefan - Bosschaert Greet

De papa van Klipp heeft een geheim en een boomhut. Soms lijkt hij daardoor gewoon een gekke papa. Dat klopt maar een beetje, want in het hoofd van Klipp's papa is er iets.

Een lees- en voorleesboek over een papa met waanbeelden.
Geschikt voor kinderen vanaf ca. 6 jaar om samen met een volwassene te lezen. Vanaf ca. 8 jaar zelf te lezen.

Pluk en Prik

Broeckx Inneke - Vanden Broecke John - Willemsen Linda

In het grote dierenbos heeft de wijze uil besloten dat de twee egeltjes Pluk en Prik een poosje bij familie Konijn gaan wonen. Na een kennismaking van mama en papa Egel met familie Konijn, bereiden Pluk en Prik zich voor op de verhuis. Het verhaal van Pluk en Prik belicht een belangrijke fase in pleegzorg, namelijk de verhuis van de instelling van een pleeggezin.

Thema: verhuis instelling – pleeggezin
Voor kinderen tussen 4 en 6 jaar

Patja de gevlekte panda

Delfos Martine

In het land waar Patja woonde was niet genoeg eten meer. Het was beter voor Patja om op te groeien in een ander land. Patja begon verschrikkelijk te piekeren, zodat ze rare dingen ging denken. Totdat ze eindelijk over haar gedachten kon praten.

Thema: adoptie
Vanaf ca. 5 jaar.

Couscous en Kniekousen

Delfos Martine

Mama Medina is lief en ze kan heerlijk couscous maken. Maar Mama Medina kan geen klok kijken. En ze kan ook niet goed lezen. En ze kan ook niet rekenen. Als ze samen een cadeautje gaan kopen dan weet Mama Medina niet hoe ze moet betalen. Dan moet Diana haar helpen. Dan zegt mama tegen de kassajuffrouw: 'Ik ben niet gewend met die euro's.' Eerst dacht Diana dat het waar was, maar ze kan ook niet de optelsommen maken die Diana op school krijgt. Heel makkelijke sommen. Diana woont in een pleeggezin omdat Mama Medina, haar buikmama, niet goed voor haar kan zorgen. Het liefst zou ze een gewone mama hebben, maar ze vindt Mama Medina wel heel erg lief.

Thema: pleegzorg en ouders met verstandelijke beperking
Vanaf ca. 4 t/m 8 jaar.

Oline, Het olifantje

Delfos Martine

De moeder van Oline gaat graag naar het verboden meertje. Maar als ze van het water gedronken heeft, voelt ze zich heel raar. Ze raakt betoverd. Zo komt het dat ze niet goed voor Oline kan zorgen. Dat vindt ze erg, want ze houdt veel van Oline. Toch begrijpt ze dat het voor Oline beter is om bij Olifa en Oligeer op te groeien.

Thema: opgroeien bij ouders met een verslaving
Voor kinderen tussen 4 en 10 jaar.

Ik ben een pleegkind

Dieltiens Kristien

Over een jongetje dat in een pleeggezin met een dochtertje terecht komt en met veel vragen zit en zich verdrietig voelt.

Vanaf 5 jaar

Wat schilt er met je? Voel jij je goed in je pel?

Freymans Saxton - Elfers Joost

Foto’s van groenten en fruit die menselijke gelaatsuitdrukkingen hebben gekregen vormen de hoofdpersonages van dit boek. Het boek begint met de vraag “Hoe voel jij je? Blij? Verdrietig? Bang? Boos?” en vanuit een felgekleurde achtergrond kijken bewerkte appels, sinaasappels, paprika’s en andere groenten en fruit je blij, bang, boos en verdrietig aan. Op elke bladzijde worden vragen gesteld en dit maakt het tot een ideaal boek om over gevoelens te spreken.

Thema: emoties
Vanaf ca. 5 jaar.

Pat en Knoop

Freymans Saxton - Elfers Joost

Pat en zijn hondje Knoop wonen in een kleurloos, somber dorp. Tot Pat op een dag iets groens voorbij ziet vliegen. En opeens ontdekt Pat wat kleur is! Meteen gaan Pat en Knoop op stap om uit te zoeken waar zoiets moois kan groeien. Het wordt een boeiende, kleurrijke en vooral verrassende reis!

Thema: emoties, relaties
Vanaf ca. 4 jaar.

Mijn nieuwe moeder en ik

Galindo Renata

Het boek gaat over een hondje dat een kat krijgt als pleegmoeder. Ze doet alle leuke dingen die andere moeders ook doen: pannenkoeken bakken, naar de speeltuin gaan en troosten na een valpartij. En zelfs de niet zo leuke dingen, zoals het hondje verplichten om zijn tanden te poetsen en naar bed te gaan. Langzaam wennen het hondje en de moeder aan elkaar. Ook al lijken ze niet op elkaar, samen vormen ze een hecht gezin.

Vanaf ca. 4 jaar.

Ollie en het kronkeldier

Geldof Wilma

Ollie is bang. Bang voor de zee, die zijn ouders van hem heeft afgenomen. En bang voor de liefde van zijn pleegouders. Op een dag vindt Ollie een bijzonder dier, Kronkel. Ollie wil hem per se houden en verstopt hem in de schuur. Maar Kronkel hoort thuis in de zee en kwijnt weg in het schuurtje. Giga de goochelaar wil hem helpen. Maar kan Ollie Kronkel laten gaan? Een droevig, spannend en grappig verhaal, met een happy end waar alle kinderen blij van worden.

Vanaf ca. 8 jaar.

Sammy krijgt pleegouders

Kolet Janssen en Emy Geyskens

Een helder informatief prentenboek voor kinderen die als pleegkind of als pleegzus of -broer met pleegzorg te maken krijgen. Met achter in het boek nuttige informatie voor (pleeg)ouders, leerkrachten en hulpverleners die meer willen weten over pleegzorg en hoe ze erover kunnen praten.

De mama van Sammy moet alles alleen regelen en ook werk zoeken. Voor Sammy zorgen lukt haar even niet. Voor een tijdje gaat Sammy in de week bij Frank, Roos en hun dochter Silke wonen. Sammy moet eerst erg wennen, maar daarna voelt hij zich niet alleen bij zijn mama, maar ook bij zijn pleeggezin thuis.

Vanaf ca. 4 jaar

Het meisje met het omgekeerde magneetje

Pleegmoeders Linda en Cornelie

Dit prentenboek is voor kinderen van ca. 3 tot 6 jaar en hun (pleeg)ouders. Dit boekje maakt het onderwerp hechting bespreekbaar voor jonge (pleeg)kinderen.

Lappiedot ziet alles

Meinderts K

Ik heb maar één oog, maar ik zie alles. Knap hè? Vind ik zelf ook. Lisa zegt dat ik een prinses ben. Prinses Lappiedot de Eerste. En dat mijn vader Koning Eenoog is. Ik woon niet bij mijn vader in het paleis. Dat lijkt raar. Maar dat is het niet. Lisa woont ook niet bij haar vader en moeder.

Lappiedot is de knuffel van Lisa. Lisa is zes en ze woont in een pleeggezin. Lisa heeft Lappiedot beloofd dat ze haar nooit zal weggooien, ook niet als ze groot is. Lappiedot en Lisa horen bij elkaar!

Voorleesboek vanaf 5 à 6 jaar.

De mooiste vis van de zee

Pfister Marcus - Kuiper Nannie

Regenboog komt in een zware storm terecht. Tot zijn grote schrik wordt hij meegesleurd door de sterke stroming. Als de storm eindelijk gaat liggen, kan Regenboog de weg naar huis niet meer terugvinden. Gelukkig wordt hij geholpen door Kogelvis en een heleboel andere nieuwe vissenvriendjes. Veilig komt Regenboog weer thuis.

Thema: verdwalen, elkaar helpen
Vanaf 4 tot 6 jaar.

Je hoeft niet te kiezen

Nieske Selles

Je hoeft niet te kiezen is een boek voor jonge kinderen, pleegkinderen, andere kinderen in een (nieuw) pleeggezin en klasgenoten van pleegkinderen. Dit boek geeft inzicht in het leven van pleegkinderen en brengt vanuit alledaagse gebeurtenissen de zoektocht naar identiteit en loyaliteit (bij wie hoor ik) in beeld. De praatplaten met open vragen helpen om in gesprek te komen met jonge kinderen, voor wie het onder woorden brengen van hun situatie en gevoelens vaak moeilijk is.

Een informatief prentenboek dat (aspirant) pleegouders en leerkrachten in de onderbouw van het basisonderwijs stimuleert om met kinderen in gesprek te gaan over hoe het is om te wonen in een pleeggezin. Nieske Selles is zelf (pleeg)moeder van 2 eigen kinderen en 3 pleegkinderen. Daarnaast was ze jarenlang actief in het basisonderwijs.

Thema: loyaliteit, identiteit
Vanaf 4 tot 7 jaar

Pluk redt de dieren

Schmidt Annie M.G.

Het jongetje Spijtebijt, dat tot zijn eigen spijt steeds maar weer mensen bijt, woont bij Tante Pleeg in de Petteflet. Zijn ongeciviliseerde gewoonte dankt hij aan het feit dat hij is opgevoed door twee Canadese Griezelberen. Die Griezelberen komen hem opzoeken, en mogen logeren bij Tante Pleeg, maar dat is natuurlijk tegen de zin van mevrouw Helderder….

Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Aangrijpende belevenissen van kinderen

Steerneman Pim

Soms zijn kinderen bang, voor inbrekers, in het donker ... Soms worden kinderen gepest, om allerlei redenen of blijkbaar zelfs zonder reden. Soms hebben kinderen veel verdriet, omdat opa gestorven is en zij niet weten waar hij nu is. Soms kunnen kinderen het goed vinden met hun nieuwe papa, maar voetballen met hun echte papa is toch leuker. Soms vinden kinderen de buurman heel aardig, maar dan begint hij met spelletjes die niet prettig zijn.

Kinderen kunnen met veel geconfronteerd worden. Op sommige dingen moeten ze wellicht worden voorbereid, andere dingen moeten misschien bespreekbaar worden gemaakt. In dit boek staan vijf verhalen voor en over kinderen, verhalen over angst, pesten, dood, echtscheiding en seksueel misbruik.

Therapeutisch boek - thema: verdriet, angst, pesten, dood, echtscheiding en seksueel misbruik

Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk

Van Essen Ineke

Als iemand van wie je houdt is doodgegaan lijkt het somt of niemand echt begrijpt hoe je je voelt. In dit boek vertellen dertig kinderen over wat zij meemaakten en hoe hun leven verder ging na de dood van hun vader of moeder.

Thema: dood, rouwen, verlies

Hanna, een zusje voor zes maanden

Van Grootel L.

Op een dag kreeg ik een zusje. Ze heette Hanna. Maar ze kwam niet uit mijn moeders buik, zoals ik, negen jaar eerder. Nee, Hanna kwam met een taxi. En met wel 25 knuffelbeesten. Zes maanden zal Hanna bij Noortje en haar ouders blijven.

Hoe is het om een pleegzusje te hebben? Een zusje met wie je opeens je kamer moet delen? En je vrienden. Een zus die de Donald Duck het eerst pikt, maar met wie je ook veel lol kunt hebben. En aan wie je je geheimen kunt vertellen. De gedachte dat Hanna ooit weer terug zal gaan naar haar eigen moeder, stopt Noortje diep weg. Maar of dat zo verstandig is?

Vanaf 9 jaar.

Zondagskind

Ver Boven D.

Sofietje mag dan een zondagskind zijn, daar is in de tien jaren van haar leven weinig van te merken geweest. Haar eigen vader heeft ze nooit gekend, de man met wie haar moeder later trouwde, zit in de gevangenis. Door haar nieuwe vriend is moeder in de drugshandel terecht gekomen en tegen de lamp gelopen. De drie kinderen blijven onverzorgd achter en we lezen hoe instanties en familie zich met hen gaan bemoeien.

Zware thematiek - thema: verslaving, gevangenis
Vanaf 9 jaar.

Papa is nooit moe

Wyckmans A. - De Leerner A.M

In het holst van de nacht wordt Knoopje wakker. Er is ontzettend veel lawaai. Papa-lawaai. Papa is niet moe. Papa is soms nooit moe. Dan is het huis vol drukte, vol geluid, vol papa.

Een verhaal over een ouder met psychische problemen beschreven vanuit de beleving van het kind. Om samen met je kind te lezen zodat moeilijke situaties meer begrijpbaar worden.

Thema: psychische problematiek bij ouders
Vanaf ca. 5 jaar.

Leestips voor volwassenen

Zoek je een boek voor volwassenen? Ontdek onze leestips!

Leestips voor jongeren

Zoek je een boek voor jongeren? Ontdek onze leestips!

Twee kinderen met boek op hoofd

Staat jouw favoriete boek niet in de lijst?

Heb je andere suggesties? Of ken je iemand die een boek schrijft over pleegzorg?

Laat het ons dan zeker weten!

Andere interessante artikels

Wat betekent "familie" voor pleegkinderen in bestandspleegzorg?

Ondersteuning op maat, Opvoeden, Vrije tijd

Op basis van een systematisch literatuuronderzoek geven Wulleman en collega’s een overzicht over de betekenis van “familie” voor pleegkinderen die opgevangen worden in bestandspleegzorg.

Breakdown van plaatsingen van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen; ervaringen van bestandspleeggezinnen

Opvoeden

Dit kwalitatief onderzoek brengt ervaringen in kaart van bestandspleegouders van een NBMV die in het jaar voorafgaand aan het onderzoek te maken hadden met een breakdown van de pleegzorgsituatie.