Ga verder naar de inhoud

Jeugdboeken over pleegzorg

06 oktober 2021

Zoek je een jeugdboek over pleegzorg? Ontdek hieronder onze leestips.

Een regenbui van tranen

Baetens Rob

Karlijns moeder ziet dingen die er niet zijn, hoort stemmen in haar hoofd en is heel achterdochtig. Een beetje overspannen, denkt de dokter eerst. Maar Karlijns moeder verliest steeds meer de controle over haar gedachten en gevoelens. Ze wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De psychiater stelt de diagnose: Karlijns moeder lijdt aan schizofrenie.

Thema: schizofrenie
Vanaf ca. 13 jaar.

Wij zijn wegwerpkinderen

Beckmann Thea

Yvonne, Marcus en Benito worden van het ene tehuis naar het andere gesleept. De 'vaders' en 'moeders' daar doen wat ze kunnen en de groepsleiders ook. Soms is het best een gezellige boel in zo'n tehuis... maar toch! En gelukkig is daar ook nog oma. Maar op een dag besluiten ze hun vader en moeder te gaan opsporen. Eerst vinden ze hun moeder. Nu hun vader nog...

Thema: tehuis
Voor kinderen tussen 13 en 15 jaar

't Is hier veel ça va

BLANCQUAERT, L.- OSBJ

Een blik op de leefwereld van jongeren in de Bijzondere Jeugdzorg

Wolkjes

Kato De Bruycker

De vijftienjarige Noor heeft een pleegbroertje met een ernstige beperking: epilepsie. De dokters hebben al veel geprobeerd, maar niets slaat aan. Linder gaat er zelfs eerder op achteruit. Als de dokters de door Noor gevreesde operatie voor een sonde voorstellen, loopt haar emmer over. Waarom kan Linder nooit eens geluk hebben? En hij eet toch nog zelf, is het dan wel nodig? Noor heeft na al die jaren nog steeds moeite met zijn ziekte. Zal het haar lukken het los te laten? Zal ze haar eigen dromen kunnen waarmaken zonder het steeds oneerlijk te vinden?

Foster

Valery Dutel

Yasmine heeft geen vertrouwen meer in het systeem dat haar al meermaals in de steek liet. Voor de derde keer in vijftien jaar wordt ze in een pleeggezin geplaatst. Ondanks Yasmines verleden, ontfermen Marie en Geert zich onmiddellijk over haar. Op school maakt ze vrienden met wie ze al snel in oude gewoontes vervalt. Ook thuis botert het, ondanks al zijn inspanningen, niet met haar pleegvader Geert. Zowel Geert als Marie willen haar doen inzien dat ze deze keer wel veilig is, al heeft Yasmine hier geen oren naar. Haar enige troost is haar hond, Foster. Lukt het Yasmine om toch een vertrouwensband op te bouwen of zal het systeem opnieuw falen, waardoor ze aan haar lot overgelaten wordt?

Mij een zorg

Johnston J.

De 15-jarige Sara Moone heeft in zoveel pleeggezinnen gezeten dat ze de tel is kwijtgeraakt. Zo te zien zijn de Huddlestons nog een graadje erger dan alles daarvoor. Nog even, dan is ze zestien en eindelijk vrij. Ondertussen is ze niet van plan om zich ergens thuis te gaan voelen of zich aan iemand te hechten. Maar een klein jongetje doorbreekt haar pantser en ondanks haar voornemen raakt ze betrokken bij de levens van de mensen rondom haar.

Thema: pleegzorg – hechting
Vanaf 13 jaar.

Het verhaal van mevrouw Eekhoorn en alle andere dieren in mama’s hoofd

Minne Brigitte

Amber is een stoere meid. Ze houdt van voetballen en ze laat zich dan ook grondig trainen door haar beste vriend, Nesten, om toegelaten te worden in de voetbalploeg van het dorp. Ambers mama is een beetje gek. Soms is ze een slaperige eekhoorn, soms een bange haas. Nu is ze een vrolijke circusaap, dan weer een venijnige slang. Het valt niet mee, met zo'n mama te leven ...En op een dag gaat het echt heel erg mis ...

Thema: psychische problematiek bij ouders
Vanaf 10 - 12 jaar.

En toen kwam Linde

Minne Brigitte

Sinds de dood van Lowies moeder zonderen de elfjarige Lowie en zijn vader zich van iedereen af. Dan krijgen ze nieuwe buren: Linde en haar ouders. Linde is vijftien jaar en heeft het syndroom van Down. Met haar felgekleurde kleren en grote mond lijkt ze wat op Pippi.

Thema: syndroom van Down, rouwen, dood
Vanaf 10 jaar.

Een mussenjong in het eksternest

Minne Brigitte

Seppe heeft konijnentanden en een tiran van een leraar. Zijn moeder haalt zwerfpoezen in huis en een verwaarloosde hond die de hele dag blaft. Zijn vader vult zijn dagen met schilderen en in zijn baard krabben. Zijn zus is een verwend nest dat altijd gelijk krijgt. Redenen genoeg om een dagboek te beginnen, vindt Seppe. Tot overmaat van ramp halen zijn ouders ook nog een pleegkind in huis.

Vanaf 10 – 12 jaar.

Lege ogen

Van den Berg Leen

Hannah leeft met ‘code rood’ in haar hoofd. Oppassen, altijd en overal, want haar moeder is onberekenbaar. Soms is ze overdreven uitgelaten, dan weer vernedert ze Hannah en haar broer Bram, is ze hard en kil en verdraagt ze niemand in haar buurt.

Thema: depressie, fobieën
Vanaf ca. 14 jaar.

Over lijstjes, pannekoeken en een geheim plan

Van den Berg Leen

Raf en zijn zusje verhuizen van pleeggezin naar pleeggezin. Raf wil heel graag terugkeren naar hun moeder en maakt het zijn pleegouders erg lastig. Maar hij wordt zonder zijn zusje verplaatst naar een nieuw pleeggezin, en wat voor een...

Vanaf 10 jaar.

Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk

Van Essen Ineke

Als iemand van wie je houdt is doodgegaan lijkt het somt of niemand echt begrijpt hoe je je voelt. In dit boek vertellen dertig kinderen over wat zij meemaakten en hoe hun leven verder ging na de dood van hun vader of moeder.

Niemandsdochters

van Gansewinkel Annie

Het verhaal gaat over Chantal, die haar vader niet kent en thuis alle zorg voor haar broers en zusters op zich moet nemen. En over Ange, die zowel de slippertjes van haar vader als de slachtofferhouding van haar moeder beu is en van huis wegloopt. De meisjes komen terecht bij Bert en Lot, pleegouders met een eigen verleden. Chantal en Ange hebben elk een harnas opgebouwd. Ze willen niet meer met zich laten sollen.

Vanaf 14 jaar.

Het knipmes

Van Sever Nadja

Joppe is de pleegzoon van Koen en Timon. Hij wil helemaal geen pleegpapa’s. Hij wil bij zijn eigen mama gaan wonen, maar die wil hem niet meer. Als Koen en Timon ook nog een pleegdochter in huis gaan opnemen, houdt Joppe het voor gezien. Hij reageert zich af op het schoolplein, op de huisraad, op zijn papa’s en vooral op zijn ‘zusje’. Het helpt hem niet. Misschien wordt het tijd om zijn knipmes tevoorschijn te halen …

Een bij vlagen heftig verhaal over eenzaamheid, maar ook over de kracht van twee mannen die hun kinderen met de grootste zorg en liefde opvoeden.
Voor iedereen vanaf 10 jaar.

Leestips voor kinderen

Zoek je een boek voor kinderen? Ontdek onze leestips!

Leestips voor volwassenen

Zoek je een boek voor volwassenen? Ontdek onze leestips!

Jongere boek lezen

Staat jouw favoriete boek niet in de lijst?

Heb je andere suggesties? Of ken je iemand die een boek schrijft over pleegzorg?

Laat het ons dan zeker weten!

Andere interessante artikels

Wat betekent "familie" voor pleegkinderen in bestandspleegzorg?

Ondersteuning op maat, Opvoeden, Vrije tijd

Op basis van een systematisch literatuuronderzoek geven Wulleman en collega’s een overzicht over de betekenis van “familie” voor pleegkinderen die opgevangen worden in bestandspleegzorg.

Breakdown van plaatsingen van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen; ervaringen van bestandspleeggezinnen

Opvoeden

Dit kwalitatief onderzoek brengt ervaringen in kaart van bestandspleegouders van een NBMV die in het jaar voorafgaand aan het onderzoek te maken hadden met een breakdown van de pleegzorgsituatie.