Ga verder naar de inhoud

Pleegzorg in de klas

Op donderdag 17 augustus lanceert Pleegzorg Vlaanderen
een nieuwe campagne om pleegzorg bekend te maken bij
jong én oud. Met 'Pleegzorg in de klas' willen we zoveel
mogelijk leerkrachten uit het lager onderwijs overtuigen om met een boeiend en origineel lespakket rond pleegzorg aan de slag te gaan.

Uil klas

In de klas...

Beste leerkracht

Wat fijn dat je hier bent! Draag jij pleegzorg een warm hart toe? Of weet je nog niet zoveel over het thema en sta je te popelen om er samen met je leerlingen meer over te ontdekken? Download dan zeker een lespakket voor in jouw klas. Dat kan via het onderstaande formulier.

De educatieve organisatie Djapo ontwikkelde onze lespakketten voor de eerste, tweede en derde graad van het lager onderwijs.

De pakketten zijn opgebouwd als inspiratiebundels. Als leerkracht kies je zelf welke activiteiten je gebruikt in jouw klas. De lespakketten beginnen met wat algemene uitleg over pleegzorg, steeds op maat van jouw doelgroep. Na een eerste kennismaking met pleegzorg, kunnen jullie samen ontdekken hoe verschillende kinderen, jongeren en volwassenen pleegzorg ervaren. Je leerlingen kunnen tot slot zelf onderzoeken wat zij voelen bij het thema. Alle activiteiten zijn aangepast per graad en de lespakketten zijn gekoppeld aan de leerplandoelen.

Je kiest zelf wanneer je het lespakket geeft. Ga je van start? Deel dan zeker enkele foto's op sociale media met de hashtag #pleegzorgindeklas.

Rugzakje

...maar ook thuis

Met deze campagne willen we ook ouders en familieleden van de leerlingen informeren over pleegzorg. Misschien schuilt er in hen wel een fantastisch pleeggezin. Er staan meer dan 1.000 kinderen en jongeren op de wachtlijst voor een pleeggezin. De nood is dus groot. Of misschien zorgt een gezin reeds regelmatig voor een schoolvriendje en kan pleegzorg hen extra ondersteuning bieden?

We voorzien daarom het volgende promomateriaal om ook de omgeving van de leerlingen te informeren:

  • Een stickertje om in de agenda van elk kind te kleven zodat ouders weten dat pleegzorg die week aan bod kwam in de klas.
  • Een folder met uitleg over pleegzorg die je kan meegeven in de schooltas of digitaal verspreiden.
  • Posters om op te hangen in de klas, in de leraarskamer, aan het raam van de school,...
  • Één banner per school om de schoolpoort of het hek op te fleuren en onze zoektocht naar pleeggezinnen te ondersteunen.

Bij het formulier hieronder kan je invullen welk promomateriaal jij graag wil ontvangen voor je klas of school.

Aanvraagformulier

Hallo leerkracht! Wil jij een lespakket rond pleegzorg aanvragen?  
Wat is jouw naam?
Waar vinden we jouw school?
Voor welke graad wil jij een lespakket aanvragen? 
Flyers om pleegzorg in de kijker te zetten. 
Wens je een banner voor de schoolpoort? Hiermee helpt je school ons echt om de zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in de kijker te zetten.