Ga verder naar de inhoud

Een gASStgezin maakt het verschil

15 maart 2022

Voor onze gASStvrije werking slaan vzw Tanderuis en Pleegzorg Oost-Vlaanderen de handen in elkaar om gASStgezinnen te zoeken die een kind, jongere of volwassene met autisme een avond en nacht, een weekend of enkele dagen in de vakantie kunnen opvangen.

Man en kind maken kartonnen huis

Een kind of jongere met autisme opvoeden of samenleven met een volwassene met autisme vraagt dagelijks veel energie van de ouders of mantelzorgers. We willen hen de mogelijkheid geven om even op adem te komen. Daarnaast voelen jongeren of volwassenen met autisme zelf soms ook de nood om even tot rust te komen, uit hun gezin.

Om onze overtuiging dat "gASStvrij hét verschil kan maken" kracht bij te zetten, willen wij jullie de getuigenis van Isabelle en Philip niet onthouden.

Mijn man Philip en ik zijn samen met onze hond Jules gASStgezin voor drie kindjes: Een jongen van tien jaar die thuis nog drie broertjes heeft, en twee broertjes van acht en vier jaar die meestal afzonderlijk en af en toe samen naar ons komen.

gASStvrij betekent voor ons:

  • De ouders van onze gASStjes een beetje ondersteunen waar nodig/mogelijk
  • Onze gASStjes ontspannen momentjes geven bij ons in huis (of soms op een uitstapje), en een soort tweede thuis bezorgen waar ze af en toe kunnen “afkicken” van de dagelijkse drukte van het “echte” leven op school en met mama, papa of broertjes.
  • Zelf genieten van de rust die we creëren voor deze kindjes, van het samen zijn, het iets betekenen voor elkaar en voor de samenleving.
Zelf genieten van de rust die we creëren voor deze kindjes, van het samen zijn, het iets betekenen voor elkaar en voor de samenleving.
Isabelle, pleegouder

En nee, we zoeken niet naar grote uitdagingen, het verleggen van de grenzen, het aanbrengen van extra prikkels, maar naar eenvoud en rust, naar die kleine geluksmomentjes voor hen en dus ook voor ons.

Dit laatste hebben we een beetje moeten leren omdat ik eerst de behoefte had om “te veel mijn best te doen”. Hier gaat het niet om, zie ik nu. Dat de oudste als we samen vanuit school bij ons thuis aankomen opgelucht “home sweet home “zegt als ik onze deur open, dat het kleinste met zijn fonkeloogjes geniet van samen pannenkoeken bakken, puzzelen, of het spelen met onze play-mobil zonder dat zijn grote broer rond hem lawaai maakt en elk moment zijn spel kan verbreken door getier, gehuil, geduw, en dat deze laatste bij ons even kan wegdromen met een zacht muziekje aan, zich tegen mijn man aan kan vleien in de zetel , in de tuin de “plantjes gieten en tomaatjes plukken” of zo maar wat rondhangen of stappen in het bos.

En wat ons al bij al het meest gelukkig maakt is om de ouders een klein momentje rust te gunnen zodat ze eens samen iets kunnen gaan drinken, met de andere broer(s) op stap kunnen , of eventjes de zorgen om hun overprikkeld kind kunnen lossen.

Daar gaat het allemaal om.

Interesse in de gASStvrije werking of zelf gASStgezin worden?

Andere interessante artikels

ouder kinderen vliegeren
Nieuws

Nieuwe toolkit: Ouders in Pleegzorg

29 april 2022

Ouders hebben vaak veel vragen als de piste Pleegzorg op tafel ligt. Voor hulpverleners is het niet altijd evident om hier een antwoord op te geven. Daarom ontwikkelden we een pakket om ouders én hulpverleners beter te informeren over pleegzorg.

Fietsactie campagnebeeld
Nieuws

De Ronde van Pleegzorg Vlaanderen

29 maart 2022

Op woensdag 30 maart, aan de vooravond van de 'echte' Ronde van Vlaanderen, openen we 50 fietsroutes om pleegzorg in de kijker te zetten. Pleegzorg Vlaanderen is altijd op zoek naar nieuwe pleeggezinnen. En jij kan hier mee helpen! Fiets met ons mee en help zo pleegzorg in de kijker te zetten.

Twee jongens met gekke bek-buitenlandse roots
Getuigenis

"Het is helend voor een kind om op te groeien in een gezin"

10 maart 2022

Nooit eerder kwamen er zo veel niet-begeleide minderjarige vluchtelingen aan in ons land. “Voor de jongsten zijn pleeggezinnen de ideale oplossing”, zegt Minor-Ndako.