Ga verder naar de inhoud

FAQ: Houden pleegkinderen contact met hun eigen familie?

06 oktober 2021

We geven (kandidaat-)pleegzorgers graag een antwoord op veelgestelde vragen. Eén daarvan is: Houden pleegkinderen contact met hun eigen familie?

Kinderhand in hand van volwassene

Je kunt een pleeggezin beschouwen als hulp die aan het natuurlijke netwerk van een kind wordt toegevoegd. Ouders zijn daarin heel belangrijk. Het dus evident dat pleegkinderen contact kunnen hebben met hun ouders. In veel situaties is dat mogelijk. Denken we maar aan gezinsondersteunende pleegzorg.

Er zijn wel situaties waar contact met de ouders moeilijker is of zelfs dat de jeugdrechter beslist dat verder contact met de familie niet goed is voor het kind. Maar ook dan blijven de ouders een belangrijke rol spelen. Zij blijven immers de ouders van het kind.

Andere interessante artikels

Bezoekregelingen in pleegzorg: welke adviserende criteria gebruiken pleegzorgbegeleiders?

Opvoeden

In deze nieuwsbrief bespreken we een recente studie over de criteria die gebruikt worden door pleegzorgbegeleiders bij het maken van aanbevelingen voor een bezoekplan tussen pleegkinderen en hun ouder(s).

Jaarverslag Pleegzorg Vlaanderen

Pleegzorg in cijfers

Pleegzorg Vlaanderen publiceert jaarlijks een jaarverslag. Daarin geven we een overzicht van onze activiteiten tijdens het voorgaande jaar.